Δασικά αυθαίρετα: Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

Advertisement

Ανοίγει εκ νέου το κεφάλαιο των δασικών αυθαιρέτων, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προγραμματίζει για τους επόμενους μήνες ρύθμιση, η οποία σε πρώτη φάση θα αφορά την καταγραφή των εν λόγω ακινήτων και σε δεύτερο χρόνο να ακολουθηθεί -το πιθανότερα σενάριο- η τακτοποίησή τους έναντι όμως προσαυξημένων προστίμων.

Δεδομένου ότι υπάρχουν χιλιάδες κατοικίες που έχουν χτιστεί σε μη επιτρεπόμενες εκτάσεις δημιουργώντας τις γνωστές «οικιστικές πυκνώσεις» οι οποίες αναδείχτηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, η επιχείρηση «μπουλντόζα» είναι ανεφάρμοστη. Ετσι, το επιτελείο του ΥΠΕΝ θα επεξεργαστεί τους κατάλληλους τρόπους ώστε αφενός οι ιδιοκτήτες αυτή τη φορά να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία και αφετέρου, να μην υπάρξει εμπλοκή με το Συμβούλιο της Επικρατείας.Οπως εξήγησε ο ΥΠΕΝ Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ελεύθερου Τύπου» μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου για τη δασική πολιτική, «το υπουργείο θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες να φέρει ρύθμιση για τις οικιστικές πυκνώσεις αλλά με δεδομένο ότι τα δασικά αυθαίρετα είναι χιλιάδες, καταλαβαίνετε ότι δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα κατεδαφίζουμε όλα» και πρόσθεσε πως «μέλημά μας είναι η όποια ρύθμιση κατατεθεί να είναι σύμφωνη με το Συμβούλιο της Επικρατείας και για αυτό αποτελεί προτεραιότητά μας η πολιτική για τα δάση».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός αναφερόμενος στις οικιστικές πυκνώσεις επεσήμανε ότι «η πολιτική για τις οικιστικές πυκνώσεις δεν έχει έως τώρα φέρει αποτέλεσμα», ενώ διευκρίνισε ότι «υπάρχει μια καταγραφή τους μέσω των δασικών χαρτών, όμως δεν έχει υπάρξει καταγραφή αυθαίρετο αυθαίρετο, δηλαδή τι συμβαίνει εντός των οικιστικών πυκνώσεων. Προφανώς χρειάζεται μια νέα πολιτική για αυτό».

Οπως είπε, προτεραιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος σήμερα είναι να πείσει το ΣτΕ πως τίθενται ολοένα και περισσότερα δάση υπό διαχείριση και προστασία και να ενθαρρυνθεί η δημιουργία νέων δασών.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ισχύον σύστημα για την αποτύπωση, καταγραφή και νομιμοποίηση των οικιστικών πυκνώσεων είχε θεσπιστεί πρώτη φορά το 2016 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη.

2.772 δηλώσεις

Η προηγούμενη αλλά αποτυχημένη προσπάθεια καταγραφής και τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων εξέπνευσε στις 31 Μαρτίου 2023 έχοντας μάλιστα λάβει μια τρίμηνη παράταση. Η σχετική πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο είχε ανοίξει για πρώτη φορά στις 5 Οκτωβρίου 2022 και οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες είχαν κληθεί να υποβάλουν τις αιτήσεις τους αρχικά έως το τέλος της χρονιάς, για να «κερδίσουν» το πάγωμα των διοικητικών προστίμων συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής εξαίρεσης από την κατεδάφιση, καταβάλλοντας ένα παράβολο ύψους 250 ευρώ.

Το υπουργείο τότε εκτιμούσε ότι η συμμετοχή θα ήταν τεράστια, η οποία μάλιστα θα ξεπερνούσε τις 1 εκατ. αιτήσεις. Στο πρώτο τρίμηνο που «έτρεχε» η διαδικασία, κατατέθηκαν περί τις 620 οριστικές αιτήσεις. Ετσι, δόθηκε μία ακόμη πίστωση χρόνου μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η οποία έβαλε τίτλους τέλους στην διαδικασία με περίπου 3.000 αιτήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου, μέχρι την τελευταία ημέρα της προθεσμίας είχαν υποβληθεί 2.772 δηλώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 382.653 παράνομα τετραγωνικά. Πρωταθλήτρια στις δηλώσεις ήταν η Αττική με 2.094 δηλώσεις και 301.353 τ.μ. αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις. Ακολουθούσε η Κορινθία με 253 δηλώσεις και 29.226 παράνομα τετραγωνικά και η Εύβοια με 106 δηλώσεις και 15.964 τ.μ. αυθαιρέτων.

Advertisement

Η απροθυμία των ιδιοκτητών να συμμετάσχουν στην διαδικασία, αποδόθηκε στο σενάριο ότι μερίδα των πολιτών εκτίμησε πως θα δοθεί και άλλη παράταση, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι οι κατεδαφίσεις παράνομων κτισμάτων δεν είναι κάτι που συμβαίνει στην Ελλάδα.

Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε μια προσπάθεια να γίνει καταγραφή των δασικών αυθαιρέτων είχε φέρει ρύθμιση μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων θα μπορούσαν έναντι προστίμου να προχωρήσουν σε διαδικασία τακτοποίησης.

Ειδικότερα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κτηματολογίου για τις οικιστικές πυκνώσεις, οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση με παράβολο ύψους 250 ευρώ και αν τελικά επιβεβαιωνόταν από την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών πως δεν πρόκειται για κατοικίες που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων  θα πετύχαιναν την οριστική νομιμοποίησή τους.

Advertisement

Για όσους θα έπαιρναν το πράσινο φως, θα είχαν την ευκαιρία να διατηρήσουν την κατοικία τους για 30 χρόνια αλλά θα κατέβαλλαν πρόστιμο το οποίο θα εξαρτιόταν από οικονομοτεχνικές μελέτες. Το πρόστιμο νομιμοποίησης θα υπολογιζόταν με μαθηματικό τύπο, βάση της αξίας, της παλαιότητας, της επιφάνειας και της κατηγορίας του ακινήτου.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement