ΝΔ: Από το 41% των εθνικών στον πήχη του 33% για τις ευρωεκλογές

Advertisement

Οι ολοένα και πιο υψηλοί τόνοι στην ρητορική του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αποτυπώθηκαν και στην σφοδρή επίθεση κατά των πολιτικών του αντιπάλων στην χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη στον Σκάι, καταδεικνύουν την αβεβαιότητα που υφίσταται στο Μέγαρο Μαξίμου για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Μπορεί το κυβερνών κόμμα να διατηρεί ξεκάθαρο δημοσκοπικό προβάδισμα το οποίο δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας πως η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και στις ευρωεκλογές, η αλήθεια όμως είναι ότι η υπερβάλλουσα αυτοπεποίθηση του 41%, που ανάγκαζε ακόμη και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να απευθύνει σε κάθε ευκαιρία εσωκομματικές προειδοποιήσεις για αποφυγή συμπεριφορών έπαρσης και αλαζονείας, έχει αρχίσει να υποχωρεί. Και να δίνει την θέση της σε προβληματισμούς αναφορικά με το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο που θα διαμορφωθεί για το υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας μετά τις ευρωκάλπες σε περίπτωση που η ΝΔ υποστεί σημαντική μείωση στο ποσοστό της, λόγω αποχής αλλά και χαλαρής και τιμωρητικής ψήφου.

Μετά από εννέα δύσκολους μήνες διακυβέρνησης, με τις μεγάλες φυσικές καταστροφές του περασμένου καλοκαιριού να μην έχουν επουλωθεί ακόμη ούτε στο επίπεδο της καταβολής των αποζημιώσεων, με το διαρκές ροκάνισμα των εισοδημάτων από την ακρίβεια, με σημαντικά ζητήματα στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας, με μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική, με ηχηρό το αίτημα της κοινωνίας για απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών και με την χώρα μας να βρίσκεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο κριτικής από το Ευρωκοινοβούλιο για ζητήματα κράτους δικαίου, είναι σαφές ότι τα «καμπανάκια» της αμφισβήτησης της απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ έχουν αρχίσει να ηχούν.

Advertisement

Και το γεγονός ότι ο θόρυβος δεν έχει γίνει ακόμη εκκωφαντικός οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι καλύπτεται σε σημαντικό βαθμό από την κρίση στο χώρο κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων αποτυπώνουν ήδη φθορά για την κυβέρνηση ως αποτέλεσμα πρωτίστως των καθυστερημένων αντανακλαστικών που επέδειξε στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Με κάποιες δημοσκοπήσεις να την καταγράφουν ακόμη και σε επίπεδα κάτω του 30% και να επιβεβαιώνουν την φθίνουσα πορεία, η ΝΔ απομακρύνεται δημοσκοπικά από την οροφή του 41% των εθνικών εκλογών και ο πήχης για τον Ιούνιο δείχνει να μπαίνει στο 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε πάντως χθες να τον συγκεκριμενοποιήσει μιλώντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Advertisement

Μεγαλύτερος κίνδυνος διαρροών καταγράφεται στα δεξιά της ΝΔ, γεγονός που εξηγεί φυσικά και την κατακόρυφη άνοδο των τόνων εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη κυρίως για τον κ. Βελόπουλο, αλλά και τα διλήμματα περί πατριωτισμού της ευθύνης που θέτει πολύ ψηλά στην προεκλογική της ατζέντα η ΝΔ.

Την ίδια ώρα, η λεγόμενη «κοινωνική αντιπολίτευση» παραμένει παρούσα σε διάφορα πεδία, από τους αγρότες που τελούν σε εγρήγορση, ειδικά στην Θεσσαλία, μέχρι και τους φοιτητές, αλλά και τους υγειονομικούς.

Όσο για την μεταρρυθμιστική ρητορική του πρωθυπουργού είναι σαφές ότι βρίσκει ολοένα και μικρότερη απήχηση. Ειδικά η επένδυση στα μη κρατικά πανεπιστήμια ως κορωνίδα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης, αποδεικνύεται στην πράξη άκρως αμφιλεγόμενη ακόμη και σε ότι αφορά την συνταγματικότητά της.

Advertisement

Η ουσία μάλιστα μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, είναι ότι έρχεται η ώρα της αλήθειας καθώς σύντομα θα αποδειχθεί στην πράξη εάν πράγματι ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν παραρτήματα στην χώρα μας κορυφαία ξένα πανεπιστήμια, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, ή θα επιβεβαιωθούν η κριτική και οι προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης.

Τις δυσκολίες της κυβέρνησης μέσα σε αυτό το επιβαρυμένο πολιτικό περιβάλλον, επιτείνει όμως και η νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες.

Από την στιγμή που η λογική της δημοσιονομικής πειθαρχίας επικρατεί εκ νέου στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την ευελιξία της δημοσιονομικής χαλαρότητας με την οποία διαχειρίστηκε τις κρίσεις της προηγούμενης τετραετίας, ακολουθώντας πολιτική επιδομάτων και στήριξης πολλών κοινωνικών ομάδων, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ.

Advertisement

Ήδη έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει σημαντικό μέρος των αιτημάτων των αγροτών που η ίδια αναγνωρίζει ως δίκαια, ενώ μόλις χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο να δοθεί έκτακτο επίδομα για το Πάσχα στους οικονομικά ασθενέστερους.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement