Το παρασκήνιο της εξόδου δύο υπουργών και τα μηνύματα Μητσοτάκη στα «παράκεντρα»

Advertisement

Με φόντο τη «θυσία» δύο εκ των στενότερων συνεργατών του, του Στ. Παπασταύρου και του Γ. Μπρατάκου, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σήκωσε χθες το γάντι και από το βήμα της βουλής κάλεσε τον «εκδότη μεγαλοεπιχειρηματία, αν έχει πολιτικές βλέψεις, να εμφανιστεί στην πολιτική αρένα ο ίδιος, όχι δια πληρεξουσίων, υπονοώντας τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη και τα κόμματα που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Αν και δεν τον κατονόμασε, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο τον φωτογράφησε αλλά έσπευσε να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα συγκυβερνήσει με κανένα παράκεντρο και ότι «το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον μπορεί να διεκδικεί ό,τι θέλει, ακόμα και να πέσει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά η πολιτική οφείλει να το συγκρατεί στον ρόλο του.

Με την ομιλία του, με την οποία έκλεισε την τριήμερη συζήτηση αργά χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός θέλησε αφενός να απεγκλωβίσει την κυβέρνησή του από τον κύκλο πιέσεων στον οποίον την ωθεί η αντιπολίτευση για ζητήματα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, όπως αυτό των Τεμπών και αφετέρου να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, το οποίο σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια φθοράς. Και η ευθεία σύγκρουση με τον ιδιοκτήτη ενός από τα μεγαλύτερα εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει πάρει θέση απέναντι στην κυβέρνηση, κρίθηκε ως μονόδρομος από το επιτελείο του.

Advertisement

Το ίδιο και η ανάγκη να «θυσιαστούν» ο μέχρι χθες υπουργός Επικρατείας Στ. Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντής του γραφείου του Γ. Μπρατάκος, αφού, η αποκάλυψη για την παρουσία τους στο σπίτι του εφοπλιστή την επομένη του δημοσιεύματος «βόμβα» του Βήματος, στο οποίο στηρίχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, πρόσφερε έδαφος για νέα χτυπήματα προς την κυβέρνηση και τον ίδιον τον πρωθυπουργό.

«Το γεγονός ότι οι παραιτήσεις τους έγιναν γνωστές λίγες μόλις ώρες πριν ανέβει στο βήμα ο Κ. Μητσοτάκης, διευκόλυνε σημαντικά τη θέση του πρωθυπουργού» σχολίαζαν αργότερα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία, ωστόσο, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους τόσο για τις συνέπειες της μετωπικής σύγκρουσης που έχει ξεκινήσει με το εκδοτικό συγκρότημα, όσο όμως και για την εικόνα που παρουσιάζει το κυβερνητικό επιτελείο μετά τις παραιτήσεις των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Από την άλλη, όπως άπαντες αντιλαμβάνονται, οι παραιτήσεις των κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου, εκτός από το κενό που αφήνουν πίσω τους, ενισχύουν την εντύπωση ότι στο εσωτερικό του κυβερνητικού επιτελείου υπάρχουν δυσλειτουργίες και έλλειψη συνοχής. Ενδεικτικό της νευρικότητας είναι ότι χθες το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Άκης Γκέρτσος επέμεινε στην θεωρία της συνωμοσίας για την πτώση της κυβέρνησης, την ώρα που ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης δήλωνε ότι «οι επιχειρηματίες του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης έχουν τη δουλειά τους να κάνουν, η κυβέρνηση έχει τη δική της δουλειά».

Advertisement

«Η παρουσία τους στην «κοινωνική εκδήλωση έστειλε λάθος μήνυμα», σχολίαζαν αργότερα χθες κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου για το γεγονός ότι έγινε γνωστή η παρουσία τους στη συγκεκριμένη κοινωνική εκδήλωση. Από κάποιες πλευρές αφήνεται να εννοηθεί ότι ήταν δική τους πρωτοβουλία να επισκεφτούν τον εφοπλιστή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης. Όσοι γνωρίζουν, ωστόσο, τον τρόπο που πολιτεύονται και τα δύο στελέχη, το αποκλείουν. Αντιθέτως, επιβεβαιώνουν ότι τόσο ο κ. Παπασταύρου όσο και ο κ. Μπρατάκος έκριναν ότι οι παραιτήσεις τους θα διευκόλυναν τον πρωθυπουργό.

Επί της ουσίας των έντονων επικρίσεων της αντιπολίτευσης για τα αίτια του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος και τη μετέπειτα διαχείρισή του, ο κ. Μητσοτάκης δεν κόμισε κάτι νέο. Κινήθηκε στη γραμμή που όλο το τελευταίο διάστημα έχει χαράξει η κυβέρνηση. Χρησιμοποίησε, ωστόσο, υψηλούς τόνους και έντονα συναισθηματικές αναφορές, προκειμένου αφενός να μη βάλει απέναντί του τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και την κοινωνία που σε συντριπτικό βαθμό εκτιμά ότι δεν θα αποδοθούν ευθύνες και αφετέρου για να «απασφαλίσει» τα πυρομαχικά της αντιπολίτευσης και την επίδρασή τους στη δημιουργία αντικυβερνητικού πολιτικού κλίματος.

Από τις τοποθετήσεις τους φάνηκε και ο προεκλογικός «καμβάς» που θα στήσει η ΝΔ εν όψει Ευρωεκλογών τόσο προς το ΠΑΣΟΚ και τον Ν. Ανδρουλάκη, που είχε και την πρωτοβουλία για την Πρόταση Δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να συνδέσει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ με οικονομικά συμφέροντα, λέγοντας ότι προτείνει να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη με όχημα ένα παραπλανητικό τίτλο μιας εφημερίδας και χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη ως «πρόθυμο» που μεταλλάσσει το ΠΑΣΟΚ σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ και σε ουρά δημοσιευμάτων.

Advertisement

Σε ό,τι αφορά τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον κ. Στεφ. Κασσελάκη να σταματήσει επιτέλους ( σ.σ. ο φαντάρος των 20 ημερών ) τις ανιστόρητες ανοησίες περί παρατηρητών, νοθείας των εκλογών και αποχώρησης της κυβέρνησης και να μάθει «ότι η δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής. Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει τις εκλογές και τη μετάβαση της εξουσίας. Αυτό το κεκτημένο δεν αμφισβητήθηκε ούτε το ’89 – ’90, ούτε το 2000 για να έρθει να το αμφισβητήσει ο κ. Κασσελάκης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement