Πάσχα 2024: Σε ποιες περιοχές καταγράφεται ρεκόρ πληρότητας

Advertisement

Με σύμμαχο τον καιρό ο Έλληνας ταξιδιώτης βάζει στο κάδρο των επιλογών του το ελληνικό Πάσχα για τις διακοπές του. Οι τουριστικοί προορισμοί ανά την Ελλάδα βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες προκειμένου να υποδεχθούν τους επισκέπτες, εν όψει των διακοπών του Πάσχα, με τα μηνύματα, μέχρι στιγμής, να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Η συνολική εικόνα παραπέμπει σε σημαντική αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης τη φετινή εορταστική περίοδο, εκτίμηση που ενισχύεται και απ’ την ευνοϊκή ημερολογιακή συγκυρία της Πρωτομαγιάς που παρατείνει τη διάρκεια των αποδράσεων.

Οι Έλληνες, δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών, κατευθύνονται τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, ενώ το ενδιαφέρον και φέτος συγκεντρώνουν περιοχές γνωστές για τα ξεχωριστά πασχαλινά τους δρώμενα.

Βόλος – Πήλιο

Μεταξύ των δημοφιλών προορισμών για τους Έλληνες παραμένουν ο Βόλος και το Πήλιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργο Ζαφείρη, οι προκρατήσεις κυμαίνονται  στο 50%, ποσοστό πάντως που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς πλησιάζουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα.

«Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τις προτάσεις και τις προσφορές των ξενοδοχείων στις περιοχές, που καλύπτουν όλα τα βαλάντια. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει απόλυτη πληρότητα το Πάσχα. Οι Eλληνες λόγω οικονομικών προβλημάτων φοβούνται να κάνουν προκράτηση, για να μη χάσουν τα λεφτά τους αν κάτι συμβεί. Οι τιμές είναι προσιτές καθώς κυμαίνονται από 60 έως 140 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό», προσθέτει.

Advertisement

Επιπλέον ο κ. Ζαφείρης τονίζει ότι οποιοσδήποτε θέλει να ταξιδέψει στον Βόλο και στην περιοχή του Πηλίου πρέπει να ξέρει πως όλα τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία «Daniel» τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν ξεπεραστεί, όσον αφορά το οδικό δίκτυο και φυσικά τις τουριστικές υποδομές.

Κέρκυρα

Σημείο αναφοράς για τις διακοπές του Πάσχα είναι φυσικά και η Κέρκυρα που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ταξιδιωτών λόγω των εθίμων της. Στο πλαίσιο αυτό «η πληρότητα αναμένεται ιδιαίτερα υψηλή, φθάνοντας εντός της πόλης έως και το 80% με 90%», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπη Βούλγαρη. Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων αναμένεται να έχει ανοίξει, καθώς «προ των πυλών» βρίσκεται και η θερινή σεζόν, ενώ οι τιμές, δεδομένου ότι ο αριθμός των καταλυμάτων είναι μεγάλος, απευθύνεται σε όλα τα εισοδήματα.

Ζάκυνθος

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και πρόεδρος των Ξενοδόχων Ζακύνθου Χριστίνα Τετράδη. Όπως επισήμανε «οι προκρατήσεις κυμαίνονται στο 70% με 80%, ενώ οι τιμές είναι ανταγωνιστικές ξεκινώντας από 50 ευρώ ανά δωμάτιο, λόγω του μεγάλου αριθμού καταλυμάτων, καθώς το 70% των ξενοδοχείων θα έχει ανοίξει για το Πάσχα.

Advertisement

Η ροή αναμένεται να είναι σταθερή σε όλη τη διάρκεια του Μαΐου, δεδομένου ότι η Ζάκυνθος είναι ένας προορισμός μόλις τρεις ώρες από την Αθήνα και οικονομικά προσιτός. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως για να μεταβεί στο νησί με πλοίο μία τετραμελής οικογένεια με αυτοκίνητο θα καταβάλει το ποσό των 75 ευρώ σε εισιτήρια. Αναφορικά με τους τουρίστες από το εξωτερικό αναμένονται πληρότητες ανάλογες με πέρσι, τουλάχιστον για τα ξενοδοχεία, λόγω του μεγάλου αριθμού καταλυμάτων τύπου Airbnb.

Εύβοια

Υψηλές επιδόσεις αναμένονται και στη Βόρεια Εύβοια με το ενδιαφέρον να είναι ισχυρό για προορισμούς όπως το Πευκί, οι Ροβιές, η Λίμνη και τα Λουτρά Αιδηψού. Oπως τόνισε ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Αιδηψού και Βόρειας Εύβοιας Θοδωρής Ρουμελιώτης, «η πληρότητα, προς το παρόν, κυμαίνεται στο 50% με 60% με σαφείς αυξητικές τάσεις όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα. Επιπλέον το 70% των ξενοδοχείων αναμένεται να έχει ανοίξει με αποτέλεσμα οι επιλογές για τους ταξιδιώτες να είναι πολλές και σε ανταγωνιστικές τιμές». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τιμή για δίκλινο με πρωινό σε ξενοδοχείο 2* διαμορφώνεται στα 40 με 50 ευρώ, σε ξενοδοχείο 3* στα 60 με 80 ευρώ και σε ξενοδοχείο 4* και 5* από 120 ευρώ και πάνω.

Ο προορισμός, μεταξύ άλλων, είναι εύκολα προσβάσιμος, με συχνά ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενώ φιλοξενεί και ιδιαίτερα πασχαλινά δρώμενα, όπως για παράδειγμα η γιορτή με τα φαναράκια που προσελκύει κάθε χρόνο 2.000 με 3.000 επισκέπτες.

Advertisement

Πελοπόννησος 

Πολύ καλή αναμένεται να είναι η εορταστική περίοδος και για την Πελοπόννησο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου κ. Κώστα Μαρινάκο. Οι πληρότητες κυμαίνονται στο 80%, ενώ εκτιμάται ότι θα φθάσουν το 100% για δημοφιλείς προορισμούς όπως το Λεωνίδιο, η Μονεμβασία και η Μεσσηνία.

Όπως επισήμανε, «η περιοχή διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της εγγύτητάς της με την πρωτεύουσα και της οικονομικής προσιτότητάς της, αφού προσφέρει πολλές επιλογές».

Πρωταγωνιστές φέτος, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, θα είναι οι παράκτιοι προορισμοί, ενώ αναμένεται να λειτουργεί το 40% με 50% των ξενοδοχείων. Οι τιμές σημειώνουν αύξηση 10% με 15%, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκο, «δεν αντισταθμίζει σε καμία περίπτωση το υψηλό λειτουργικό κόστος των μονάδων, που τον τελευταίο χρόνο παρουσίασε άνοδο 30% με 35%».

Advertisement

Επιπλέον πρόσθεσε ότι «υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την καλοκαιρινή περίοδο, που αναμένεται να εμφανίσει απώλειες κυρίως από τις αγορές της Γερμανίας και της Γαλλίας», ενώ υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της αναβάθμισης του αεροδρομίου της Μεσσήνης για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Αποδράσεις σε Ευρώπη, Αφρική, Κούβα και Βιετνάμ 

Μεγάλη δυναμική καταγράφουν και τα πρακτορεία σε προορισμούς του εξωτερικού, με έμφαση στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Heronia Travel, κ. Νάσο Τρέντζο, υψηλή ζήτηση παρουσιάζει η Ισπανία, με πακέτα που κυμαίνονται στα 700 ευρώ χωρίς τους φόρους για πενθήμερη διαμονή.

Advertisement

Η Ιταλία βρίσκεται επίσης ψηλά στις επιλογές, με πενθήμερα πακέτα στα 700 ευρώ χωρίς τους φόρους, αλλά και η Πορτογαλία. Εκπληξη αποτελεί τόσο για το Πάσχα όσο και για το καλοκαίρι η Μάλτα, με την τιμή των πακέτων να κυμαίνονται περίπου στα 600 ευρώ χωρίς τους φόρους.

Σαφάρι

Αναφορικά με τους μακρινούς προορισμούς, ξεχωρίζουν οι χώρες της Αφρικής (συνδυασμός διακοπών με σαφάρι), με πακέτα στα 2.200 ευρώ χωρίς φόρους. Μεγάλη ζήτηση καταγράφεται επίσης για την Κίνα, την Κούβα αλλά και το Βιετνάμ.

Σημαντική άνοδο συγκριτικά με πέρυσι διαπιστώνει και η κ. Μαρία Καββαδία, ιδιοκτήτρια της εταιρίας «Cosmorama Travel», με τη ζήτηση, όπως επισημαίνει, για προορισμούς σε Ευρώπη, Ινδία, Κίνα και ΗΠΑ, να είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement