Φόβοι για νέα κρίση στο ελαιόλαδο – Πού κινούνται οι τιμές του παραγωγού

Advertisement

Ο Γιώργος Κόκκινος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» Μεσσηνίας, είναι επιφυλακτικός για την πορεία της νέας ελαιοκομικής περιόδου δήλωσε στο Euro2day.gr. «Η ανθοφορία» λέει «είναι σε πολύ καλά επίπεδα». Όμως το ανησυχητικό, όπως σημειώνει, είναι ότι ο χειμώνας είχε πολύ λίγες βροχοπτώσεις, το κλάδεμα, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών δεν ολοκληρώθηκε σε αρκετά αγροτεμάχια, με αποτέλεσμα τα δένδρα να είναι πολύ φορτωμένα. Την ίδια στιγμή η υγρασία στο έδαφος έχει μειωθεί σημαντικά, το καλοκαίρι αναμένεται μακρύ και καυτό και το ζήτημα είναι πώς τα ελαιόδενδρα θα αντέξουν τη θερινή περίοδο.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η καρπόδεση. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το πως θα είναι η επόμενη ελαιοκομική περίοδος αν δεν δούμε πως θα εξελιχθεί η καρπόδεση. Αυτό θα το γνωρίζουμε περί τα τέλη Μαΐου», λέει ο Παναγιώτης Ντανάκας, ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιολάδου Μολάων – Πακίων Λακωνίας.

Και οι δύο συμφωνούν ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως θα κινηθεί η παραγωγή, οι τιμές παραγωγού και κατ’ επέκταση οι τιμές στο ράφι. Σήμερα πάντως η τιμή παραγωγού στον Νομό Λακωνίας σημειώνει άνοδο. Από τα 7,9 ευρώ το κιλό που ήταν το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, πριν από λίγα εικοσιτετρώρα ποσότητα 100 τόνων πουλήθηκε σε Ιταλούς προς 8,2 ευρώ το κιλό.

Advertisement

Οι σημερινές τιμές, που καταγράφουν χαμηλή μονοψήφια άνοδο σε σχέση με τα επίπεδα τιμών του Απριλίου, απέχουν από τα υψηλά των 9,45 ευρώ το κιλό που είχαν φθάσει τον Ιανουάριο. Και αυτό έχει εξήγηση. «Από τον Φεβρουάριο μέχρι και το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου οπότε και υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις κάποιου αγοραστικού ενδιαφέροντος, η αγορά ήταν σε εμπορική απραξία», λέει ο κ. Ντανάκας.

Ο λόγος είναι η μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης ελαιολάδου κατά 40-50%, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης της τιμής στο ράφι εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής πάνω από 28% και του ότι οι Ισπανοί παραγωγοί τον Μάρτιο έσπευσαν, όπως λέει ο κ. Κόκκινος, να «διώξουν» παραγωγή εκτιμώντας ότι η επόμενη ελαιοκομική χρονιά θα είναι καλή και οι τιμές χαμηλές.

Aναλυτικά ΕΔΩ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement