Μέχρι κάμπιες και φτερά κότας είχαν σερβίρει στους μαθητές

Advertisement
ο ενδεχόμενο εμπρησμού εξετάζουν οι αρχές ● Συλλέγουν υλικό από τις κάμερες της εταιρείας και των γύρω επιχειρήσεων

Τρομερές καταγγελίες για την ποιότητα του φαγητού που προετοίμαζαν στην εταιρεία «Γιαννίτση» για μαθητές στη Λαμία είδαν το φως της δημοσιότητας, λίγες ημέρες μετά τις μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις.

Η εκπομπή Live News (MEGA) δημοσίευσε φωτογραφίες που έχουν ληφθεί πριν από μερικούς μήνες και δείχνουν ακατάλληλα τρόφιμα. Μεταξύ άλλων φαίνεται κάμπια σε γεύμα με μπρόκολο, άψητο μπιφτέκι με κομμάτι πάγο, ένα σάπιο μήλο αλλά και ένα κομμάτι από φτερό κότας σε μερίδα κοτόπουλο.

Σημειώνεται ότι στα δείγματα των γευμάτων που ελέγχθηκαν μετά την τροφική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών την περασμένη εβδομάδα έχει εντοπιστεί σταφυλόκοκκος, ο οποίος παράγει τοξίνη, και πλέον ερευνάται πώς βρέθηκε στα γεύματα, αν προερχόταν από τα μηχανήματα ή τα φορτηγά ή αν οφείλεται σε μη τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.

Advertisement

Δύο 24ωρα μετά τις μηνύσεις γονέων, ξέσπασε καταστροφική πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη ο Άρειος Πάγος παρενέβη ζητώντας να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Χθες ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ δήλωσε πως δεν έχει πόρισμα, καθώς κλιμάκιο θα πήγαινε εκ νέου χθες στο εργοστάσιο αλλά τους πρόλαβε η φωτιά. Ωστόσο, ο οργανισμός ανέφερε σήμερα ότι δεν έχει ολοκληρώσει την έρευνα και ότι θα επισκεφθεί ξανά το καμένο εργοστάσιο, καθώς δεν έχει καταστραφεί η μονάδα παραγωγής.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Γιαννίτσης, μέσω διαρροών σε τοπικά ΜΜΕ, υποστηρίζει ότι «τόσο η Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Στερεάς, όσο και ο ΕΦΕΤ πραγματοποίησαν και ολοκλήρωσαν τους ελέγχους τους την Παρασκευή και το Σάββατο και πλέον βρισκόμαστε σε αναμονή των αποτελεσμάτων», πληροφορία που έρχεται σε σύγκρουση με αυτά που λέει ο ΕΦΕΤ.

Advertisement

Τουλάχιστον 63 μαθητές υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση, ενώ δεν αποκλείεται να υπέφεραν κι άλλα άτομα, καθώς αρκετά παιδιά πολλές φορές παίρνουν το σχολικό γεύμα για κατανάλωση στο σπίτι.

Πού στρέφονται οι έρευνες

Στο μεταξύ, οι αρχές συλλέγουν στοιχεία που θα φωτίσουν τις έρευνες τους σχετικά με τα αίτια της φωτιάς στο εργοστάσιο. Ερωτήματα εγείρονται για τον τρόπο την αφετηρία και την ταχύτητα που επεκτάθηκε.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Aντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχουν μπει οι κάμερες τόσο του εργοστασίου όσο και των γύρω επιχειρήσεων, με το βιντεοληπτικό υλικό να ενισχύει το ενδεχόμενο εμπρησμού στην επιχείρηση.

Advertisement

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η φωτιά άρχισε πιθανότατα από κάποιο όχημα που βρισκόταν έξω από το εργοστάσιο και στη συνέχεια πήρε έκταση, χωρίς όμως μέχρι στιγμής αυτό να έχει αποδειχθεί.

Τα στελέχη της πυροσβεστικής θα κληθούν να απαντήσουν στο πώς επεκτάθηκε τόσο γρήγορα, όπως αν κάποιος είχε ρίξει κάποιο εύφλεκτο υγρό.

Δυνάμεις της πάντως παραμένουν στο σημείο για δεύτερο 24ωρο και πραγματοποιούν ρίψεις νερού, αφού ο καπνός είναι ακόμα έντονος, ενώ υπάρχει άμεσος κίνδυνος ολικής κατάρρευσης.

Advertisement

Αιχμές για τις σχέσεις του επιχειρηματία με την κυβέρνηση

Σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά σημειώνει ότι «όσα αποκαλύπτονται μετά τη μαζική δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία από σχολικά γεύματα προκαλούν οργή και πολλά ερωτηματικά».

Στη συνέχεια προσθέτει: «Η πυρκαγιά που έκαψε ολοσχερώς το εργοστάσιο της εν λόγω εταιρίας κι ενώ υπήρχε προγραμματισμένος υγειονομικός έλεγχος από τα αρμόδια κλιμάκια επιτείνει τα ερωτήματα.

Σύμφωνα με τα όσα φέρνουν στο φως σημερινά δημοσιεύματα ο επιχειρηματίας φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ν.Δ. ενώ η εταιρία έχει αναλάβει σειρά εργολαβιών με το δημόσιο παρουσιάζοντας παρόλαυτα μείωση στον τζίρο.

Advertisement

Τα ερωτήματα είναι πολλά και αμείλικτα. Αναμένουμε την έκβαση της εισαγγελικής έρευνας.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στηρίζει και στηρίζεται σε ένα επιχειρηματικό σύστημα λίγων και εκλεκτών, με λεία τους δημόσιους πόρους. Ένα σύστημα που βάζει σε κίνδυνο ακόμα και τη υγεία μικρών παιδιών.

Στις 9 Ιουνίου καλούμε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας σε αυτό το σύστημα. Το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη».

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement