Metron Analysis: Δεν πιάνει τον πήχη η Ν.Δ., μάχη τεσσάρων στην «ουρά»

ΦΩΤ. ΕUROKINISSI
Advertisement
H πλειοψηφία των ερωτηθέντων θέλει ο λαός να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης και προκρίνει την εκλογή καινούργιων προσώπων.

Τέσσερα βασικά συμπεράσματα προκύπτουν απ’ την νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που προβλήθηκε απόψε στο Mega, περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές.

 Το ένα απ’ αυτά είναι πως η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να πιάνει τον πήχη που έχει θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι το 33% που είχε συγκεντρώσει στις ευρωεκλογές του 2019.
 Το δεύτερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει παγιώσει την δεύτερη θέση, αν και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει μικρά κέρδη σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Το τρίτο συμπέρασμα είναι πως το ΚΚΕ χάνει σημαντικές δυνάμεις και το τέταρτο είναι πως ενισχύεται σημαντικά το ΜέΡΑ25 την ώρα που άλλα μικρά κόμματα τόσο της Αριστεράς όσο και της ακροδεξιάς παλεύουν για να περάσουν το κατώφλι της Ευρωβουλής.

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 25,4% (από 26,8% τον Απρίλιο), ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 12,9% (από 12,8% τον Απρίλιο), το ΠΑΣΟΚ 10,5% (από 9,9% τον Απρίλιο). Μεγάλος χαμένος σε σχέση με την δημοσκόπηση του προηγούμενου μήνα εμφανίζεται το ΚΚΕ, που συγκεντρώνει  6,4% από 8,1% τον Απρίλιο. Απώλειες καταγράφει και η Ελληνική Λύση που συγκεντρώνει 6% από 6,8% στην προηγούμενη μέτρηση. Στα ίδια περίπου επίπεδα η Νίκη με 3,1% (από 3%) και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,4% (από 3,5) και η Νέα Αριστερά που συγκεντρώνει 2,5%, όπως και στην προηγούμενη. Αναποφάσιστο εμφανίζεται ποσοστό 9,3% και 4,9% δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει.

Advertisement

Στην εκτίμηση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 31%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 15,7%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. 12,9%, το ΚΚΕ 7,9%, η Ελληνική Λύση 7,3%, η Νίκη 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,2%, η Νέα Αριστερά 3%, το ΜέΡΑ25% 3,3%, η Φωνή Λογικής 2,4%, οι Δημοκράτες 2,3% και το Κόσμος 1%.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το εύρημα πως για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς είναι περισσότερες οι αρνητικές παρά οι θετικές γνώμες.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει πως θέλει ο λαός με τις ευρωεκλογές να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης με ποσοστό 58%, έναντι 34% που θέλει να σταλεί μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης. Εξάλλου έξι στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση. Ως μεγαλύτερο πρόβλημα το 40% θεωρεί την ακρίβεια, το 25% την οικονομία, το 5% την ανεργία, το 5% την κρίση θεσμών και το 3% την εξωτερική πολιτική.

Advertisement

Παράλληλα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προκρίνει την εκλογή καινούργιων προσώπων με νέες ιδέες σε ποσοστό 67%, έναντι 28% που προτιμά δοκιμασμένα πρόσωπα.

Η κοινή γνώμη φαίνεται  πάντως μοιρασμένη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα το 49% έχει θετική άποψη, το 43% θετική, ενώ 6% δηλώνει ουδέτερη. Η ίδια εικόνα αποτυπώνεται και στο ερώτημα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 47% απαντά πως έχει αρνητική γνώμη, ενώ 42% θετική και 5% ουδέτερη.

Στο ερώτημα πόσο σας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ποσοστό 67% απαντά αθροιστικά αρκετά και πολύ, ενώ 15% καθόλου και 18% όχι και τόσο.

Advertisement

Στη δημοσκόπηση η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει πιο αρνητική αξιολόγηση σε σχέση με την κυβέρνηση, καθώς το 14% μόνο αξιολογεί θετικά το έργο της αξιωματικής αντιολίτευσης και 77% αρνητικά, ενώ το 63% αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση, έναντι 30% θετικά.

Αντίστοιχα πιο αρνητική αξιολόγηση δίνουν οι ερωτηθέντες στον Στέφανο Κασσελάκη (72%) έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη (59%).

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement