Αντίστροφη μέτρηση για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό

Advertisement

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις αλλαγές που θα πραγματοποιήσει στο κυβερνητικό σχήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της «πύρρειου νίκης» της ΝΔ στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Ο πρωθυπουργός, έχοντας αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα της κάλπης, αναζητά το πιο αποτελεσματικό ανακάτεμα της τράπουλας, προκειμένου να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψιν την λαϊκή εντολή.

 «Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που είναι κατάλληλη ή -κατάλληλοι δεν το ξέρουμε ποτέ, αυτό φαίνεται στην πορεία- που πιστεύω ότι έχουν τις προϋποθέσεις να κάνουν καλά τη δουλειά τους», δήλωσε o κ. Μητσοτάκης στην προχθεσινή συνέντευξη στον Alpha και ενώ ο χρόνος του κυβερνητικού ανασχηματισμού εκτιμάται πιθανόν για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, χωρίς να αποκλείεται κάποια έκπληξη σε αυτό.

Άπαντες, τόσο εντός της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και στην Κυβέρνηση, «ζουν και αναπνέουν» αναμένοντας τις πρωθυπουργικές αποφάσεις. Για αύριο είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με την παρούσα σύνθεση, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο ήδη η ονοματολογία έχει αρχίσει για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης και τα σχετικά σενάρια κυκλοφορούν στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία.

Advertisement

Στο πλαίσιο αυτό και χωρίς φυσικά να επιβεβαιώνεται οτιδήποτε, για «μετακόμιση» εντός του Μεγάρου Μαξίμου ακούγεται το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος έχει διατελέσει και Γενικός Διευθυντής της ΝΔ και θεωρείται άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Επίσης, «παίζουν» και τα ονόματα του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, εφόσον αποφασιστεί η επιστροφή του δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και του επικοινωνιολόγου Θωμά Βαρβιτσιώτη, υιού του ιστορικού στελέχους της ΝΔ Γιάννη Βαρβιτσιώτη και αδελφού του πρώην υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Όσον αφορά τα υπουργεία, σύμφωνα με κάποια σενάρια, επισφαλείς φέρονται να είναι οι θέσεις των υπουργών Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη.

Advertisement

Από την άλλη, αμετακίνητοι δείχνουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Ένα από τα ονόματα που ακούγεται ότι θα επιστρέψει στην κυβέρνηση -σχεδόν τρεις μήνες πριν από την αποχώρησή του- είναι του πρώην υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος φέρεται να «φλερτάρει» με τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης.     

Επίσης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φήμες θέλουν να αναλαμβάνει αιρετός από την πολύπαθη Θεσσαλία, με ένα από τα ονόματα που κυκλοφορούν να είναι αυτό του βουλευτή Μαγνησίας, Χρήστου Μπουκώρου.

Advertisement

«Κυρίαρχη του παιχνιδιού»

Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στο Bloomberg, θέλησε να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη του πολιτικού παιχνιδιού στην Ελλάδα. «Το ποσοστό του 28% με το οποίο κερδίσαμε τις εκλογές είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος… Πήγαμε ενάντια στην τάση που είδε κυβερνώντες σε πολλές άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες να υφίστανται βαριές ήττες», τόνισε. Επισήμανε δε ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην Ευρωζώνη», ενώ επανέλαβε ότι «έχουμε εκλεγεί για να εφαρμόσουμε ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στα εναπομείναντα τρία χρόνια της θητείας μας».

Έθεσε δε ως βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης την αύξηση εισοδημάτων και την μείωση της ανεργίας, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνησή του θα κριθεί το 2027, όταν και θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement