ΑΠΘ: Άφησε στην τύχη του το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου

Advertisement

Πρώτη φορά στον έναν σχεδόν αιώνα λειτουργίας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) δεν θα μπορέσουν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση οι φοιτητές-τριες του τρίτου και τέταρτου έτους σπουδών στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου Τρικάλων.

Αιτία, οι εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν το οδικό δίκτυο, οι κτηριακές υποδομές και το κτήριο υδροδότησης από την κακοκαιρία «Daniel», για την αποκατάσταση των οποίων σχεδόν έναν χρόνο μετά δεν έχει υπάρξει καμία εργασία με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του ΑΠΘ και της κυβέρνησης.

Με πρόσφατη ομόφωνη απόφασή της η γενική συνέλευση του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ εκφράζει την έντονη ανησυχία της και τη δυσαρέσκειά της για την οκτάμηνη καθυστέρηση έναρξης της αποκατάστασης των ζημιών στο οδικό δίκτυο, στις κτηριακές υποδομές, αλλά κυρίως στο δίκτυο υδροδότησης, που έχει ως συνέπεια την παντελή έλλειψη υδροδότησης των κτηριακών υποδομών του ΑΠΘ, την αδυναμία παροχής υπηρεσιών σίτισης και φιλοξενίας των φοιτητών/τριών και των διδασκόντων/ουσών σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Advertisement

Επίσης, καταλογίζει ευθύνες στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του ΑΠΘ και εκφράζει δημόσια τη λύπη της και την αγανάκτησή της για την εκ του αποτελέσματος διαπιστούμενη δυσλειτουργία και καθυστέρησή τους να αποκαταστήσουν άμεσα τις ζημιές ώστε να καταστούν λειτουργικές οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημιακού δάσους. Εξαπολύει δε τα πυρά της και στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως η δυσλειτουργία αυτή αποτελεί ξεκάθαρα αποτέλεσμα της κατάργησης του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (ΤΔΔΠΔ) και της συγχώνευσης/απορρόφησής του από το ΑΠΘ, που λειτούργησε καθοριστικά ώστε να μην επιλυθούν εγκαίρως τα προβλήματα και με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τονίζοντας πως η πρακτική άσκηση στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου Τρικάλων αποτελεί θεμελιώδες και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης των φοιτητών/τριών, η γενική συνέλευση του τμήματος διατυπώνει δημόσια και μετ’ επιτάσεως το αίτημά της να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση επίλυση όποιων θεμάτων έχουν ανακύψει και καθυστερούν την αποκατάσταση των ζημιών, ώστε να καταστεί απολύτως εφικτή η διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης των φοιτητών/τριών του τρίτου και του τέταρτου έτους σπουδών του τμήματος το καλοκαίρι του 2025 στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου Τρικάλων, μετά τη διασφάλιση όλων των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας. Φέτος αναγκαστικά η πρακτική άσκηση των φοιτητών-τριών θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστημιακό Δάσος Ταξιάρχη Χαλκιδικής.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του άρθρου 296 του Ν. 4957/2022, καταργήθηκαν τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που διαχειρίζονταν για δεκαετίες τις εκτάσεις των δύο πανεπιστημιακών δασών του ΑΠΘ σε Περτούλι Τρικάλων και Ταξιάρχη Χαλκιδικής, όπως και το αγρόκτημα του πανεπιστημίου, και η διαχείρισή τους πέρασε στην Επιτροπή Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΑΠΘ.
Η υπόθεση εξαρχής είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, που είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στη συγχώνευση/απορρόφηση του ΤΔΔΠΔ από το ΑΠΘ, καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρξαν διαβούλευση και αιτιολόγηση γι’ αυτήν την κυβερνητική απόφαση και προειδοποιώντας για αδυναμία διαχείρισης των ιδιαίτερων αναγκών που υπάρχουν.
                                                                                                            Πηγή
Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement