Έρχονται ανατροπές στα επιδόματα: ποιοι κερδίζουν – ποιοι χάνουν

Advertisement

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται το επίδομα ανεργίας, καθώς και τα επιδόματα παιδιού, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και στέγασης

Σε επανεξέταση τα κριτήρια χορήγησης επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται το επίδομα ανεργίας, καθώς και τα επιδόματα παιδιού, ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και στέγασης.

Ειδικότερα προ των πυλών βρίσκονται και οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας με τον επανασχεδιασμό του τρόπου υπολογισμού του επιδόματος, καθώς και την αύξηση της χρονικής διάρκειάς του. Το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι εμπροσθοβαρές ώστε οι άνεργοι να παίρνουν υψηλότερο ποσό για τους πρώτους δυο – τρεις μήνες και χαμηλότερο όσο θα εξαντλείται ο χρόνος της επιδότησης.

Με τον τρόπο αυτόν οι άνεργοι θα έχουν κίνητρο να ενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας εκμεταλλευόμενοι το δίμηνο – τρίμηνο της υψηλής επιδότησης. Το βασικό επίδομα εξετάζεται να είναι 70% του κατώτατου μισθού (αντί 61,4% τώρα), δηλαδή στα 580 ευρώ αντί 509,6 ευρώ, για τους πρώτους δύο ή τρεις μήνες, ενώ στη συνέχεια θα υποχωρεί στο 60% ή 50% του μισθού.

Advertisement

Το συνολικό ποσό θα είναι το ίδιο, με τη διαφορά ότι ο άνεργος θα παίρνει τα περισσότερα στην αρχή και τα λιγότερα προς το τέλος της επιδότησης. Στο νέο επίδομα θα προστίθεται και ένα έξτρα ποσό ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας των ανέργων κατά τη  διάρκεια που ήταν εργαζόμενοι και ανάλογα με τον μισθό που έπαιρναν.

Ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων με χαμηλά εισοδήματα λαμβάνει δύο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα

Οι άνεργοι θα έχουν κίνητρο να ενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας εκμεταλλευόμενοι το δίμηνο – τρίμηνο της υψηλής επιδότησης

Το μπόνους αυτό μπορεί να προσαυξάνει κλιμακωτά το επίδομα, όπως για παράδειγμα κατά 10% ως και 30%. Το μπόνους προϋπηρεσίας εξετάζεται να καταβάλλεται στους ανέργους που έχουν προϋπηρεσία ως εργαζόμενοι άνω των 3 ετών.

Παράλληλα  στο εποχικό επίδομα που λαμβάνουν οι απασχολούμενοι στον τουρισμό και συναφή επαγγέλματα τα κριτήρια χορήγησης θα γίνουν πιο αυστηρά ώστε η λήψη του επιδόματος να μην είναι αυτοσκοπός με τη λήξη της τουριστικής σεζόν αλλά να συνδυαστεί με συνέχιση της απασχόλησης.

Advertisement

Αναμόρφωση

Παράλληλα στην αναμόρφωση και στη διεύρυνση των όρων δικαιοσύνης στο σύστημα των επιδομάτων παιδιού, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στέγασης προχωράει η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Στόχος είναι τα επιδόματα να καταβάλλονται σε όσους τα έχουν ανάγκη και γι’ αυτό η επιτροπή θα διερευνήσει όλους τους όρους απονομής προκειμένου να διασφαλίζεται η δικαιοσύνη.

Στα επιδόματα που επανεξετάζονται είναι και το επίδομα παιδιού που λαμβάνουν 605.000 οικογένειες, το επίδομα στέγασης που λαμβάνουν 238.000 οικογένειες και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που λαμβάνουν 185.000 δικαιούχοι.

Εχει διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων (με χαμηλά εισοδήματα) λαμβάνει δύο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα. Υπάρχουν, για παράδειγμα, οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (200-500 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού) και το επίδομα παιδιού (105 ή 63 ή 42 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, και 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί). Αν μάλιστα μένουν σε ενοίκιο, λαμβάνουν και το επίδομα στέγασης (ύψους 220 ευρώ τον μήνα).

Advertisement

Σε ό,τι αφορά το επίδομα παιδιού εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η αύξηση του επιδόματος στο μέγεθος που δεν δημιουργείται δημοσιονομικό πρόβλημα.

Ειδικότερα η αύξηση των μισθών οδήγησε αρκετούς γονείς να μη δικαιούνται φέτος το επίδομα παιδιού, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ποσό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην αύξηση του ποσού του επιδόματος παιδιού.

Για το πρώτο και το δεύτερο παιδί το επίδομα είναι 70 ευρώ, 42 ευρώ, 28 ευρώ και για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα.

Advertisement

Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης εξετάζονται οι όροι χορήγησης, καθώς έχει διαπιστωθεί ποιοι το λαμβάνουν, καθώς παρατηρείται απόκρυψη εισοδημάτων των δικαιούχων.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement
Επιστοφή επάνω