ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν…

Advertisement
ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός από την κοινή καταγωγή, Κασσελάκης και Πολάκης έχουν πολλά ακόμη που τους συνδέουν ● Τι κρύβουν η χλιαρή αποδοκιμασία του προέδρου για τη macho συμπεριφορά απέναντι στη γραμματέα της Ν.Δ. και οι παράλληλες επιθέσεις τους κατά του Γ. Δραγασάκη.

Αν ένας επισκέπτης προσγειωνόταν ξαφνικά στον πλανήτη «ΣΥΡΙΖΑ» και παρατηρούσε πλάι πλάι τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη, μάλλον δεν θα χρειαζόταν πάνω από 1-2 λεπτά για να αντιληφθεί τις προφανείς διαφορές τους. Με μοναδικές ομοιότητες την κοινή καταγωγή τους και την κατάληξη των επωνύμων τους.

Κι όμως. Η μη ονομαστική, χλιαρή, για τα ήθη της Αριστεράς, αποδοκιμασία της συμπεριφοράς του βουλευτή Χανίων έναντι της γραμματέως της Ν.Δ., Μαρίας Συρεγγέλα, προβλημάτισε πολλούς. Για ορισμένους βέβαια ακόμη και αυτή η αποδοκιμασία ήταν βήμα μπροστά σε σχέση με το απυρόβλητο άλλων εποχών, εν τούτοις κάποιοι είδαν άλλη μία χαμένη ευκαιρία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Οταν θέτεις στην προμετωπίδα της δημόσιας παρουσίας σου την καταγγελία της macho συμπεριφοράς και νοοτροπίας, το πώς μπορείς να συνυπάρχεις με τον… «αψύ Σφακιανό» είναι ένα ερώτημα που τίθεται προς την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η προϊστορία

Τι συνεπώς είναι εκείνο ή εκείνα που ενώνουν τους δύο πολιτικούς; Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την προϊστορία του δυναμικού μπασίματος του Στ. Κασσελάκη στην ελληνική πολιτική σκηνή ξέρουν ότι ο Π. Πολάκης ήταν το πρόσωπο-κλειδί προκειμένου να πειστεί ο νυν πρόεδρος να ασχοληθεί με τα του ΣΥΡΙΖΑ. Ενας ομογενής που ελάχιστα γνώριζε από την πολιτική ζωή του τόπου του είχε ανάγκη στο ξεκίνημά του από συνεργάτες έμπιστους και ταυτόχρονα ικανούς. Για όλα: για την οργάνωση περιοδειών, για την παρουσία στα μέσα ενημέρωσης, για τις επαφές με τον κομματικό στρατό. Και στον τομέα αυτό η ανάμιξη του Π. Πολάκη ήταν καθοριστική, καθώς διέθεσε στον συντοπίτη του τους καλύτερους συνεργάτες του, οι οποίοι έδεσαν βέβαια με τις καινοτόμες πρακτικές για τα social media, για το πώς στήνεται μια καμπάνια κ.ο.κ. που έφερε εξ Αμερικής ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είχε δίκιο…»

Κατά συνέπεια ο Στέφανος χρωστάει χάρη στον Παύλο, για να το δούμε πιο προσωπικά. Είναι όμως μόνο αυτό; Ξεκινώντας από το περιστατικό με την κ. Συρεγγέλα, στο προεδρικό επιτελείο θεωρούν ότι ο βουλευτής είχε δίκιο εν πολλοίς στην ουσία του θέματος για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας (άσχετο αν αυτό χάθηκε ένεκα της συμπεριφοράς του). Συμπερασματικώς, τέτοια αντιπολίτευση έχει επιλέξει να κάνει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και από την άποψη αυτή κανονικά χρειάζεται άλλους… τρεις Πολάκηδες (για να συμπληρωθεί και το καρέ των σωματοφυλάκων).

Πολιτική και στιλ

Οι δύο Χανιώτες θέλγονται επιπλέον από την ίδια θεματολογία: αντιμετώπιση της αδικίας, πόλεμος κατά των συμφερόντων και των καρτέλ κ.ο.κ. Ενώ και οι δύο αρέσκονται σε αυτή την αδιαμεσολάβητη, όπως τη χαρακτηρίζουν, επαφή με τον κόσμο και τα προβλήματά του.

Ενίοτε δε ο νεοεισελθείς πολιτικός θέλγεται κι από το στιλ του… μέντορά του. Ποιος, επί παραδείγματι, μπορεί να ξεχάσει τη στιχομυθία που είχε ο Στ. Κασσελάκης με υγειονομικούς στο νοσοκομείο της Πρέβεζας τον περασμένο Μάιο, όταν τους κάλεσε να μιλήσουν ανοιχτά, διαβεβαιώνοντάς τους επί λέξει πως «αν κάποιος διανοηθεί να σας πει κάτι, θα τον ξεσκίσω».

Οι… Polakistas

Είναι όμως μόνο αυτά που ενώνουν τους κ. Κασσελάκη και Πολάκη; Είναι ίσως και μια σχέση ανάγκης. Οταν από το 2022 ο βουλευτής Χανίων είχε δείξει σε ευρύ συνεδριακό ακροατήριο ότι ήταν ο μόνος, πλην του Αλ. Τσίπρα ασφαλώς, που απολάμβανε προσωπικού ακροατηρίου, που είχε συγκροτημένη πολιτική πλατφόρμα με αρχή, μέση και τέλος, οι περισσότεροι δεν είχαν καν δώσει σημασία. Ομως τα συνεχή χειροκροτήματα στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή πιστοποιούν εν τέλει ότι διαθέτει πλέον δική του ομάδα και στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο. Εχει εν τέλει φανατικούς οπαδούς, άρα και ψηφοφόρους. Πολλοί θα ήθελαν τον Π. Πολάκη εκτός ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι κάτι που συμμερίζεται, ωστόσο, ο 7ος όροφος της Κουμουνδούρου.

Χαρακτηριστικό δε του γεγονότος ότι ο βουλευτής Χανίων έχει χτίσει τη δική του τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το σχόλιο που έκανε ο Νίκος Μωραΐτης, γνωστός και για τις σχέσεις του με τον… νέο ΣΥΡΙΖΑ. Ο στιχουργός ζήτησε, μέσω social media, «να είμαστε αντικειμενικοί: Τη “συγγνώμη” Κασσελάκη του την επέστρεψε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας μαζικά Πολάκη. Του στέλνει σαφές μήνυμα: Αν θέλεις να κάνεις ενοχική αντιπολίτευση τύπου Τσίπρα 2019-23, πες μας να φύγουμε».

Δραγασάκης – Καρτερός

Οι δυο τους (Κασσελάκης – Πολάκης) συνέπεσαν εξάλλου και στην επίθεση κατά του Γιάννη Δραγασάκη μόλις εκείνος έκανε γνωστό, την περασμένη Πέμπτη, ότι αποχωρεί από το κόμμα του. Ευθεία επίθεση, με υπονοούμενα εις βάρος του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς τόσο από το γραφείο Τύπου όσο και από τον βουλευτή Χανίων (πιο λακωνικός αυτός).

Κρίνοντας ωστόσο εκ του αποτελέσματος η ηγεσία μάλλον δεν βγήκε κερδισμένη από την κόντρα αυτή, δεδομένου ότι στελέχη όπως η Ολγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χάρης Τσιόκας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τάχθηκαν με το μέρος ενός συντρόφου τους που αποχώρησε (!), παρότι δεν συμμερίστηκαν αυτή καθαυτή την απόφασή του. Ενώ αίσθηση -στο ΣΥΡΙΖΑϊκό υποσύνολο αλλά και στη δημοσιογραφική πιάτσα- προκάλεσε το άρθρο του Θανάση Καρτερού στην ιστοσελίδα μας www.efsyn.gr.

Τούτων δοθέντων, πολλά ενώνουν τους Στ. Κασσελάκη και Π. Πολάκη. Και θα τους ενώσουν πιθανότατα πολλά περισσότερα κατά την ώρα της διαφαινόμενης διαφωνίας ή και σύγκρουσης (μήπως και ρήξης;) με τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση κατά τον προσυνεδριακό διάλογο ή, το αργότερο, στο Καταστατικό Συνέδριο.

Εκτός αν ο Στ. Κασσελάκης αποδειχτεί, μετά την Π.Γ., ενωτικός και στη συνέχεια. Ηδη πάντως, μεταξύ στελεχών της προεδρικής πλειοψηφίας ακούγεται μουρμούρα γιατί έδωσε πολλές θέσεις στη μειοψηφία στις επιτροπές Συνεδρίου και Καταστατικού…

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement