Σήμερα «κληρώνει» παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Advertisement

Κινητοποίηση την περασμένη Παρασκευή των φοροτεχνικών-λογιστών έξω από το υπουργείο Οικονομικών και συνάντηση αντιπροσωπειών των ενώσεών τους με τον υφυπουργό Οικονομικών Χρίστο Δήμα ● Σήμερα, Δευτέρα σύσκεψη στο υπουργείο με αντικείμενο την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την παράταση της προθεσμίας.

Η «ώρα της κρίσεως» για τις φορολογικές δηλώσεις πλησιάζει, καθώς η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 26 Ιουλίου, δηλαδή την Παρασκευή, αλλά εκκρεμεί η κατάθεση περίπου 1,3 εκατομμυρίου δηλώσεων! Οχι μόνο αυτό, αλλά οι εναπομείνασες –ουκ ολίγες τον αριθμό!– δηλώσεις αφορούν στη μεγάλη τους πλειονότητα νομικά πρόσωπα.

Συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα φορολογίας, Χρίστο Δήμα, είχαν χθες εκπρόσωποι του κλάδου των φοροτεχνικών-λογιστών, με αντικείμενο συζήτησης τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και το αίτημα των δεύτερων για παράταση της προθεσμίας υποβολής. Πρώτα, ο κ. Δήμας δέχτηκε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) και στη συνέχεια αντιπροσωπεία της Ενωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ). H EFEEA είχε προκηρύξει χθες κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, με βασικό αίτημα την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ώς το τέλος Σεπτεμβρίου και τον Αύγουστο μήνα ξεκούρασης.

Οι εκπρόσωποι των δύο φορέων, οι οποίοι μοιράζονται το αίτημα για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, έθεσαν υπόψη του κ. Δήμα (ο οποίος ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό) τα πολλά και σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μερικά μάλιστα από τα οποία δεν έχουν επιλυθεί ούτε τώρα, λίγες μέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής τους.

Advertisement

Χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης ετοιμότητας από την πλευρά του ίδιου του υπουργείου και νέου προβλήματος που ανέκυψε στο «παρά ένα» της λήξης της προθεσμίας είναι ότι μόλις την Τετάρτη κοινοποιήθηκε εγκύκλιος του υπουργείου για τους πωλητές λαϊκών αγορών που αφορούσε τον τρόπο συμπλήρωσης των φορολογικών τους δηλώσεων. Αυτό σημαίνει πως πολλοί από αυτούς που κατέθεσαν ήδη τις φορολογικές τους δηλώσεις, πιθανότατα θα χρειαστεί να καταθέσουν τροποποιητικές…

Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός ενημερώθηκε από τους φοροτεχνικούς-λογιστές για τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα στη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και συγκεκριμένα:

● Η περίοδος υποβολής φέτος άνοιξε στις 26 Απριλίου, πιο αργά από οποιαδήποτε προηγούμενη χρονιά, οι οδηγίες προς τους επιχειρηματίες δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 14 Μαΐου και το έντυπο Ν δόθηκε προς χρήση στα νομικά πρόσωπα στις 2 Μαΐου.

Advertisement

● Ο μήνας της καταληκτικής ημερομηνίας, ο Ιούλιος, είναι ο πλέον επιβαρημένος μήνας, με δηλώσεις ΦΠΑ απλογραφικών και διπλογραφικών, με μισθούς και επιδόματα αδείας, με την πρώτη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας όπου τα λογιστικά γραφεία έπρεπε να ενημερώσουν, υποστηρίξουν και καθοδηγήσουν τους πελάτες τους για τη νέα υποχρέωση.

● Οι φορείς του Δημοσίου που έπρεπε να ανεβάσουν στοιχεία στο myDATA, το έκαναν καθυστερημένα ή και πολύ αργά, καθώς και με πολλά λάθη. Επιπλέον, οι τράπεζες δεν έδιναν IBAN σε φορολογούμενους εάν είχαν οφειλές προς αυτές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταθέσουν δήλωση.

● Ο νέος, τεκμαρτός προσδιορισμός φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η ψηφιακή κάρτα κάνουν τη συμπλήρωση της δήλωσης περίπλοκη και επομένως χρονοβόρα.

Advertisement

● Αντί 1,5 εκατ. προσυπληρωμένες δηλώσεις, υποβλήθηκαν τελικά μόνο 423.000. Σε σημαντικό ποσοστό τους υπήρχαν πολλά λάθη, τα οποία ανάγκασαν τους φορολογούμενους να καταθέσουν τροποιητικές δηλώσεις. Λάθη σε αμοιβές, αποδοχές, αυτοκίνητα που ενώ κυκλοφορούν δεν υπήρχαν στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, περιπτώσεις αναπηρίας όπου δεν έχουν συμπληρωθεί οι ανάλογοι κωδικοί με αποτέλεσμα εισοδήματα που απαλλάσσονται να φορολογούνται κανονικά κ.λπ.

● Σε κατάθεση τροποιητικών δηλώσεων υποχρέωσαν επίσης φορείς του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα ο ΕΦΚΑ, ανεβάζοντας συμπληρωματικές αποδοχές.

Εφημερίδα των Συντακτών

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement