Παρά το ράλι που καταγράφουν οι τιμές των ακινήτων στο μέτωπο των μεταβιβάσεων, υπάρχει κινητικότητα όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ σε ανοδική τροχιά κινούνται οι γονικές παροχές και δωρεές λόγω του υψηλού αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ.
Αν και οι μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως λένε οι ειδικοί της αγοράς, καταγράφουν μείωση περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, οι γονικές παροχές και δωρεές παραμένουν στην πρώτη γραμμή καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αφορολόγητες. Να τονιστεί ότι υπάρχει μια αναμονή για το πρόγραμμα Σπίτι μου 2, αλλά και μια στρέβλωση στην αγορά με χιλιάδες μπλοκαρισμένα διαμερίσματα που δεν μπορούν να μεταβιβαστούν λόγω μικροδιαφορών στα τετραγωνικά.
Με το νέο πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει η βεντάλια των δικαιούχων, καθώς θα αυξηθεί το όριο ηλικίας μέχρι τα 50 έτη, αντί για τα 39 έτη που ήταν το αρχικό πρόγραμμα.
Ταυτόχρονα, αναμένεται να διευρυνθούν τα εισοδηματικά όρια και αρθεί και το κριτήριο της παλαιότητας κτιρίων έως 15 ετών, το οποίο θα διευρυνθεί στα 30 έτη χρόνια, με στόχο να είναι εφικτή κάλυψη των αναγκών σε κατοικίες. Υπενθυμίζεται πως μέσα από το προηγούμενο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ, έχουν εκταμιευτεί 6.305 εκταμιευμένα δάνεια για αγορά ακινήτου, ενώ στο τέλος του χρόνου 9.155 νέα ζευγάρια θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.
Από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ:
– Περισσότερες από 122.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων με τον φόρο μεταβίβασης που έχει βεβαιωθεί να αγγίζει τα 340 εκατ. ευρώ.
– 55.752 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής με τον φόρο να φτάνει τα 7,3 εκατ. ευρώ.
– 35.066 δηλώσεις δωρεών στις οποίες βεβαιώθηκε φόρος 75 εκατ. ευρώ.
– 61.220 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς με φόρο ύψους 66 εκατ. ευρώ.
Οι φορολογούμενοι πριν ξεκινήσουν μια γονική παροχή ή δωρεά θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
• Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά γονικές παροχές και δωρεές οποιασδήποτε φύσεως περιουσίας (κινητής, ακίνητης, απαίτησης) με δωρεοδόχους μόνο τα πρόσωπα της Α’ κατηγορίας (σύζυγος, μέρος συμφώνου συμβίωσης, τέκνα, εγγόνια και γονείς). Εξαιρούνται αδέλφια, ανίψια, θείοι και άλλοι συγγενείς. Οι χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές θα πρέπει να αποδεικνύονται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
• Κατά τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών εγγράφων μεταβίβασης ακινήτων, η καταβολή του τιμήματος γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής. Χρηματικές γονικές παροχές με μετρητά, όπως χρήματα που βγήκαν από το στρώμα ή το σεντούκι, φορολογούνται με αυτοτελή συντελεστή 10%, χωρίς αφορολόγητο όριο. Το ίδιο ισχύει και όταν ο γονιός καταθέσει χρήματα στον λογαριασμό του παιδιού.
• Σε περιπτώσεις διαδοχικών δωρεών όπου ωφελούνται πρόσωπα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, η εφορία διερευνά τις πραγματικές συνθήκες και τη σκοπιμότητα των δωρεών, καθώς και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ αυτών. Αν αποδειχθεί ότι ο τελικά ωφελούμενος είναι πρόσωπο εκτός Α’ κατηγορίας δικαιούχων και ότι οι δωρεές έγιναν για αυτό το σκοπό, επιβάλλεται φόρος 20% χωρίς αφορολόγητο όριο. Αν το διάστημα μεταξύ των διαδοχικών δωρεών είναι σύντομο, επιβάλλεται έλεγχος.
• Η δυνατότητα του γονέα ή δωρητή να πραγματοποιήσει χρηματική γονική παροχή ή δωρεά προς το τέκνο ή δωρεοδόχο δεν ελέγχεται κατά το στάδιο της υποβολής της δήλωσης. Δεν υπάρχει υποχρέωση συνυποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος παρελθόντων ετών. Το πόθεν έσχες του δωρητή ερευνάται κατά τον έλεγχο της δήλωσης. Για τον λόγο αυτό, όσοι δωρίζουν χρήματα πρέπει να ελέγχουν τα εισοδήματά τους για να καλύψουν τη δωρεά ή γονική παροχή.
• Μία λύση για την κάλυψη του πόθεν έσχες είναι η ανάλωση κεφαλαίου. Με αυτή τη μέθοδο, οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλεστούν εισοδήματα προηγούμενων ετών χωρίς περιορισμό, δηλαδή εισοδήματα που είχαν πριν από 5, 10, 20 ή περισσότερα χρόνια.
• Σε περίπτωση μεταφοράς χρηματικού ποσού σε κοινό λογαριασμό του τέκνου ή δωρεοδόχου με τρίτο πρόσωπο, η αποδεδειγμένη χρήση του ποσού από το τέκνο ή δωρεοδόχο και όχι από το τρίτο πρόσωπο αποτελεί αντικείμενο ελέγχου. Αν αποδειχθεί η χρήση του ποσού από το τρίτο πρόσωπο, επιβάλλεται φόρος δωρεάς.