Αναλυτικά με βάση τις ανακοινώσεις η ΔΕΗ, που έχει και την κυρίαρχη θέση στην αγορά έδωσε τιμή στα 16,39 λεπτά/κολοβατώρα για το πράσινο τιμολόγιο τον Αύγουστο, από 13,55 λεπτά/κιλοβατώρα που ήταν τον Ιούλιο από 11,89 λεπτά /κιλοβατώρα τον Ιούνιο.
Μετά τη επιδότηση των 0,016 ευρώ η τιμή διαμορφώνεται, για το πράσινο της ΔΕΗ, σε 0,14791 ευρώ ανά KWh από 0,135 που ήταν το Ιούλιο. Πρόκειται για αύξηση στα επίπεδα του 9%.
Σε κάθε περίπτωση να τονιστεί ότι η επιδότηση έχει ελάχιστη επίδραση στους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς είναι χαμηλή. Το σημαντικό είναι ότι βασικοί παίκτες της αγοράς κράτησαν σταθερές τις τιμές προστατεύοντας τους πελάτες τους.
Οι τιμές
Οι εναλλακτικοί πάροχοι έδωσαν τις παρακάτω τιμές, όπου βέβαια θα πρέπει να αφαιρεθεί η κρατική επιδότηση του 1,6 λεπτών ανά κιλοβατώρα για να βγει η τελική τιμή για τα νοικοκυριά.
Η Protergia έδωσε τιμή στα 15,99 λεπτά/κιλοβατώρα για το πράσινο τιμολόγιο της εταιρείας τον Αύγουστο όπως ήταν και τον Ιούλιο από 16,4 λεπτά /κιλοβατώρα που ήταν τον Ιούνιο με έκπτωση συνέπειας.
Η ΗΡΩΝ, απορροφώντας την αύξηση στην τιμή χονδρικής, έδωσε τιμή στα 15,87 λεπτά/κιλοβατώρα για το πράσινο τιμολογίου της εταιρείας και τον Αύγουστο όπως ήταν και τον Ιούλιο, και από 16,3 λεπτά/ κιλοβατώρα τον Ιούνιο.
Η ZeniΘ έδωσε τιμή στο πράσινο τιμολόγιο 27,9 λεπτά/κιλοβατώρα, από 20,5.
Η Εlpedison έδωσε τιμή στα 15,85 λεπτά/κιλοβατώρα για το πράσινο τιμολόγιο τον Αύγουστο για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 19,95 λεπτά για όσες είναι πάνω από τις πρώτες 100 κιλοβατώρες.
Η NRG έδωσε τιμή για το πράσινο στα 17,13 λεπτά/κιλοβατώρα τον Αύγουστο όσο ήταν και τον Ιούλιο (με οριζόντια έκπτωση και έκπτωση συνέπειας).
Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας έδωσε τιμή στα 16,69 λεπτά για το πράσινο τιμολόγιο για τον Αύγουστο ενώ τον Ιούλιο ήταν στα 13,99 λεπτά/κιλοβατώρα
Η ΕΛΙΝ έδωσε τιμή στα 15,80 λεπτά/κιλοβατώρα στο πράσινο τιμολόγιο.
Η Volton έδωσε τιμή στα 17,8 λεπτά στο πράσινο τιμολόγιο για τον Αύγουστο από 15,88 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο.
Οι επιχειρήσεις μπροστά σε αυξημένους λογαριασμούς
Πάντως, επικρατεί έντονος προβληματισμός για το πώς θα αποτυπωθεί στις επιχειρήσεις η άνοδος του κόστους ενέργειας.
Όπως ανέφερε, την εβδομάδα, που πέρασε, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε τηλεοπτική του συνέντευξη η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την ενίσχυση των επιχειρήσεων, που έχουν βγει εκτός επιδοτήσεων. Εξηγώντας σημείωσε ότι η αύξηση της ενέργειας ειδικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό και εν τέλει να την πληρώσουν οι καταναλωτές τους οποίους με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τον Αύγουστο, θέλει να προστατέψει.
Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις εστίασης, ιδιαίτερα ενεργοβόρες, με την επιβάρυνση από το ενεργειακό κόστος, όταν μεσοσταθμικά τα τελευταία δύο χρόνια το κόστος της ενέργειας είναι στο +15-20%, είτε θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τα κέρδη τους, όπου υπάρχουν είτε να γράψουν μεγαλύτερες ζημιές ή να μετακυλίσουν το κόστος στις τιμές.