Πώς θα λάβετε έως 130.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ

Advertisement

Αν έχετε μια μικρομεσαία επιχείρηση που απασχολεί από 20 έως 50 άτομα προσωπικό και αναζητείτε χρήματα για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα επιχειρηματικής λειτουργίας, οργανωτικών συστημάτων, ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού αλλά και ανάπτυξη «soft» δεξιοτήτων των εργαζομένων σας, τότε, υπό προϋποθέσεις, θα μπορέσετε να ενταχθείτε στη νέα δράση του ΕΣΠΑ «Σχέδια προσαρμογής μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυναμικότητας 20-50 EME». (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας)

Σύμφωνα με τον οδηγό προδημοσίευσης, η συγκεκριμένη δράση θα υλοποιηθεί με πόρους του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και είναι συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, με τον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό κάθε σχεδίου να κυμαίνεται από 25.000 ευρώ έως και 130.000 ευρώ.

Σημαντική σημείωση: Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επιχειρηματικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τον υψηλότερο κύκλο εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις τελευταίες (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει τρεις) διαχειριστικές περιόδους που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης με ανώτατο όριο το ποσό των 130.000 ευρώ.
Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επιχειρηματικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις – Οι πέντε προϋποθέσεις συμμετοχής

Στη δράση μπορούν να υποβάλλουν πρόταση υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν κατά το 2023 τουλάχιστον 20 EME απασχόλησης, ενώ οι μη επιλέξιμοι κωδικοί αριθμοί δραστηριοτήτων (ΚΑΔ), θα ορισθούν στην αναλυτική πρόσκληση της δράσης. Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων είναι οι ακόλουθες:

Advertisement
  1. Να πραγματοποιήσουν το επιχειρηματικό σχέδιο αποκλειστικά σε μία Κατηγορία Περιφέρειας.
  2. Να έχουν τουλάχιστον 2 πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  3. Να μη δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (Κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ μεγαλύτερων εσόδων) σε ένα μη επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας, πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  4. Να έχουν 20 τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας το 2023. Τούτο θα επιβεβαιώνεται βάσει των δηλωθέντων στοιχείων που τηρούνται για την επιχείρηση αυτή στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
  5. Να λειτουργούν νόμιμα και αποκλειστικά ως επιχειρήσεις εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα

Στις δαπάνες που εντάσσονται περιλαμβάνεται η λήψη υπηρεσιών συμβούλου (διάγνωση αναγκών, συμβουλευτικές υπηρεσίες), δαπάνες επιμόρφωσης για ανάπτυξη «soft» δεξιοτήτων των εργαζομένων, δαπάνες κατάρτισης, μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων (1 ΕΜΕ) και δαπάνες πιστοποίησης μαθησιακών αποτελεσμάτων (αναγνωρισμένα πιστοποιητικά).

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement