Υπάλληλος των ΚΕΠΑ συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα ύστερα από καταγγελία ασφαλισμένης ● Είχε τοποθετηθεί πρόσφατα στην κομβική θέση του προγραμματισμού των ραντεβού και, όπως αποδεικνύεται, μπορούσε να καθορίσει ποιος και πότε θα εξεταζόταν και από ποιους γιατρούς
«Αρκούν οι προσλήψεις των 789 γιατρών στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για την κατάργηση του χρηματισμού» γιατρών και υπαλλήλων προκειμένου να δοθεί η πολυπόθητη αναπηρική σύνταξη; Aυτό διερωτάτο η «Εφ.Συν.» στο φύλλο της 2ας Αυγούστου με αφορμή τις τυμπανοκρουσίες της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τη στελέχωση των ΚΕΠΑ.
Και πριν ακόμη στεγνώσει το τυπογραφικό μελάνι, χθες, κεντρική είδηση στο αστυνομικό δελτίο ήταν η –μετά την καταγγελία ασφαλισμένης– επ’ αυτοφώρω σύλληψη μιας υπαλλήλου των ΚΕΠΑ η οποία φέρεται ότι ζήτησε 4.000 ευρώ για να «σπρώξει» τις διαδικασίες ώστε να εξασφαλιστεί επίδομα αναπηρίας.
Τελικώς, η καταγγέλλουσα της είπε ότι μπορεί να της δώσει μόνο 2.000 ευρώ, σε δύο δόσεις, και αφού στη συνέχεια ενημερώθηκε από την υπάλληλο ότι όλα βαίνουν καλώς με την έγκριση της αίτησης στα ΚΕΠΑ, κανονίστηκε η συνάντηση στην Αθήνα για την παράδοση των χρημάτων τα οποία, ωστόσο, ήταν προσημειωμένα από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Η υπάλληλος συνελήφθη χθες κατά την παράδοση του ποσού.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη υπάλληλος τοποθετήθηκε πρόσφατα στη συγκεκριμένη θέση που αφορούσε τον προγραμματισμό των ραντεβού των ασφαλισμένων στα ΚΕΠΑ. Θέση κομβική, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, αφού μπορούσε να καθορίσει ποιος και πότε θα εξεταζόταν και από ποιους γιατρούς.
Το ερώτημα, φυσικά, είναι όχι μόνο ποιος της ανέθεσε αυτό το πόστο και με ποια εχέγγυα, αλλά και με ποιους γιατρούς συνεργαζόταν στο εσωτερικό των ΚΕΠΑ ώστε να εξασφαλίζει την έκδοση αναπηρικών επιδομάτων.
Πάντως, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξε καμία παραίτηση από τη διοίκηση, ούτε καν κάποια δήλωση του αρμόδιου υποδιοικητή για θέματα αναπηρίας, Κωνσταντίνου Μεγαρίτη. Αλλωστε τα «φιλοδωρήματα» για την έκδοση ή επίσπευση αναπηρικών συντάξεων αποτελούν ένα καλά κρυμμένο μυστικό και σπανίως οι ασφαλισμένοι τολμούν να προβούν σε καταγγελία, για να μη διακινδυνεύσουν την απώλεια ενός δικαιώματος σε επίδομα αναπηρίας που ενδεχομένως έχουν θεμελιώσει.
Απλώς, η διοίκηση περιορίστηκε σε μια χλιαρή ανακοίνωση με την οποία επεσήμανε ότι η υπάλληλος που κατηγορείται για δωροληψία ετέθη αμέσως σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων της και παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό. «Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το φαινόμενο διαφθοράς. Το περιστατικό αυτό για το οποίο κατηγορείται η υπάλληλος, πέρα από τη σοβαρότητά του, αντιβαίνει στις αξίες της διαφάνειας, της ηθικής και της ακεραιότητας που διέπουν τη λειτουργία του Φορέα μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Προσθέτει δε ότι η Διοίκηση του Φορέα «παραμένει προσηλωμένη στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για τη θωράκιση της διαφάνειας και της αξιοκρατικής αξιολόγησης σε κάθε πτυχή της λειτουργίας των υπηρεσιών του» και διαβεβαιώνει ότι οι εσωτερικοί έλεγχοι «θα ενισχυθούν και θα συνεχιστούν με αυστηρότητα, προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον».
Εφημερίδα των Συντακτών