Οι 5 αλλαγές στο φορολογικό για επαγγελματίες – Τι εξετάζεται

Advertisement

Πέντε σημειακές αλλαγές στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζοντας να ξεκινήσει την επεξεργασία τους το επόμενο διάστημα, με στόχο να τις νομοθετήσει πριν από το τέλος του έτους.

Αυτονόητο είναι ότι οι αλλαγές θα είναι σημειακές, όπως έχει άλλωστε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, καθώς ο «σκληρός πυρήνας» της τεκμαρτής φορολόγησης θα μείνει ο ίδιος και οι όποιες αλλαγές βρίσκονται στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης φορολογικής δικαιοσύνης.

Η οριστικοποίηση των αλλαγών θα πρέπει να γίνει μέσα στο φθινόπωρο, ώστε η ΑΑΔΕ να προετοιμάσει εγκαίρως τα συστήματά της για να υποδεχθεί, ενσωματώνοντας τις όποιες αλλαγές, τις φορολογικές δηλώσεις του 2025. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπάρχει έκδηλη ικανοποίηση από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, καθώς τα φορολογικά έσοδα από τους ελεύθερους επαγγελματίες, εξαιτίας του νέου τρόπου φορολόγησης με τεκμαρτό τρόπο, εμφανίζονται αυξημένα κατά περίπου 530 εκατ. ευρώ από το ύψος που είχε προβλεφθεί.

Το κλείσιμο της αυλαίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων άνοιξε το δρόμο για διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το στίγμα των αλλαγών και των βελτιώσεων, έτσι ώστε να αποκατασταθούν πιθανές αδικίες, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν.

Advertisement

Με βάση τα υπάρχοντα σενάρια, δεν πρόκειται να αλλάξει ο βασικός κορμός του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Οι ενδεχόμενες παρεμβάσεις – αλλαγές θα αφορούν:

  1. Το κριτήριο του τζίρου, με βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα.
  2. Το κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας, το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα.
  3. Το ενδεχόμενο συνυπολογισμού του οικογενειακού εισοδήματος.
  4. Βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.
  5. «Κούρεμα» της επιβάρυνσης που θα προκληθεί λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, ο οποίος αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Να σημειωθεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.

Οπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, οι αλλαγές θα νομοθετηθούν πριν από το τέλος του έτους ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος για την ΑΑΔΕ να προσαρμόσει τα συστήματά της στα νέα δεδομένα, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του επόμενου έτους. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από την 1η Μαρτίου 2025, με «κλειδωμένο» χρονοδιάγραμμα χωρίς παρατάσεις έως τις 30 Ιουνίου κάθε χρόνο.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εκκαθάρισης

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, φέτος έχουν υποβληθεί 6.557.163 φορολογικές δηλώσεις, με τον επιπλέον φόρο που καλούνται να καταβάλουν να ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ, από 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Από την εκκαθάριση των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, προκύπτει ότι το 35% των δηλώσεων είναι χρεωστικές, με τους φορολογουμένους να πληρώνουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2023 που αγγίζει τις 2.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement