«Κόφτης» στα τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Advertisement
Τα βασικότερα μέτρα που ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί. ● Για ποιους αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το επίδομα στέγασης. ● Νέες εισοδηματικές κλίμακες για το επίδομα παιδιών. ● Οι πρώτες ανακοινώσεις για έκτακτες ενισχύσεις τον Δεκέμβριο.

Στενεύει η πρόσβαση των πιο εύπορων δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων στα τρία βασικότερα προνοιακά βοηθήματα (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης, επίδομα παιδιού) καθώς, εκτός από το ύψος του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, από την 1.1.2025 εισάγονται και ακόμη τρία κριτήρια για την καταβολή τους: το ύψος της κινητής, της ακίνητης περιουσίας και των τραπεζικών καταθέσεων.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις που παρουσιάστηκαν χθες από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, από την 1.1.2025 η αναμόρφωση των επιδομάτων που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ εμπεριέχει τα εξής τέσσερα στοιχεία:

Πρώτο, εισάγεται «κόφτης» στη χορήγηση των τριών επιδομάτων που θα προκύπτει από την προσμέτρηση καταθέσεων, ακίνητης και κινητής περιουσίας των δικαιούχων (μένει να αποσαφηνιστεί μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία θα εισαχθεί προς συζήτηση η αναμόρφωση των επιδομάτων).

Δεύτερο, προβλέπεται αύξηση των ποσών για τους δικαιούχους που οδηγεί σε ένα ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 70 εκατ. ευρώ.

Τρίτο, η απόκτηση των επιδομάτων δεν θα εμποδίζεται πλέον από την ύπαρξη εισοδήματος που προκύπτει από μισθωτή εργασία, αφού στο εξής δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία.

Τέταρτο, η αναμόρφωση των επιδομάτων θα χρηματοδοτείται -βάσει των όσων είπε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Πετραλιάς κατά τη διυπουργική συνέντευξη Τύπου- από την αύξηση των δημόσιων εσόδων που προκύπτουν από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αναλυτικότερα τα νέα ποσά που θα ισχύσουν από την 1.1.2025 διαμορφώνονται ως εξής:

● Αυξάνεται περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.

● Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά, επίσης, με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.

● Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.

● Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενο. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

Aναλυτικά ΕΔΩ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement