ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Αναζητώντας φως στο τούνελ – Οι ημερομηνίες σταθμοί

Advertisement

Μία εβδομάδα -που για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μοιάζει με αιώνα δεδομένων των τελευταίων δραματικών εξελίξεων- έχει περάσει από την ιστορική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία με 163 ψήφους υπέρ αποκαθήλωσε τον Στέφανο Κασσελάκη από τη θέση του προέδρου του κόμματος. Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βαδίζει «εκτάκτως» προς Έκτακτο Συνέδριο. Εντούτοις, ο δρόμος όχι μόνο φαίνεται μακρύς, αλλά σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι πιο ψύχραιμες φωνές στην Κουμουνδούρου, επιδιώκοντας να πέσουν οι τόνοι της πόλωσης, τονίζουν ότι πρέπει να αποφευχθεί το σενάριο που θέλει τις εσωκομματικές εξελίξεις να προσομοιάζουν με… Τασκένδη.

Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπικές μετρήσεις καταγράφουν αρνητικά αποτελέσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το ερώτημα είναι πώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταφέρει να αντιστρέψει την εκλογική φωτογραφία της στιγμής. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται κρίσιμη η σημερινή παρουσία του Νίκου Παππά στη ΔΕΘ, ο οποίος, ελλείψει προέδρου, έχει επωμιστεί ως επικεφαλής της Κ.Ο. την εκπροσώπηση του κόμματος. Στόχος, παρά τις εσωκομματικές φουρτούνες, είναι η προγραμματική αντεπίθεση με ανάδειξη των επεξεργασμένων θέσεων επί κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία και την αγορά και με κριτική στα πεπραγμένα της Ν.Δ.

Το χρονοδιάγραμμα

Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία με σκοπό την επικύρωση του οδικού χάρτη και των πολιτικών ντοκουμέντων που θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα λάβει χώρα στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου. Την επομένη ξεκινά επισήμως ο προσυνεδριακός διάλογος. Στόχος είναι οι σύνεδροι να έχουν εκλεγεί το σαββατοκύριακο 19 και 20 Οκτωβρίου, καθώς το Έκτακτο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 1-3 Νοεμβρίου. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι νέες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Νοεμβρίου. Εφόσον χρειαστεί και δεύτερος γύρος, τότε οι κάλπες θα στηθούν ξανά την 1η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι τον ρόλο της μεταβατικής συλλογικής ηγεσίας έχει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σημειωτέον ότι, σε αντιδιαστολή με τις εσωκομματικές εκλογές του 2023, οι κάλπες θα στηθούν έπειτα από Έκτακτο Συνέδριο και όχι Διαρκές. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το σώμα είναι αρμόδιο να λάβει αποφάσεις που αφορούν τόσο το προγραμματικό σχέδιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και καταστατικές αλλαγές.

Advertisement

Αν το Συνέδριο θα έχει και καταστατικό χαρακτήρα είναι κάτι που πρόκειται να αποφασιστεί στην επόμενη Πολιτική Γραμματεία. Πάντως, οι προτεινόμενες αλλαγές υπάρχουν ήδη στο τραπέζι, και μάλιστα τις είχε εισηγηθεί στην προηγούμενη θυελλώδη Κεντρική Επιτροπή ο προεδρεύων της Πάνος Ρήγας. Επίσης, στο τραπέζι υπάρχουν και οι αλλαγές που πρότεινε ο «έκπτωτος» πλέον Στ. Κασσελάκης, οι οποίες είχαν πυροδοτήσει σφοδρή εσωκομματική σύγκρουση εντός και εκτός Επιτροπής Καταστατικού. Εν πολλοίς, το αν θα αποτελέσουν αντικείμενο προσυνεδριακού διαλόγου εξαρτάται και από το αν ο Στ. Κασσελάκης θα αποφασίσει να συμμετάσχει στην προεδρική κούρσα.

Πολιτική εμφάνιση Πολάκη

Εν αναμονή εξελίξεων βρίσκεται η Κουμουνδούρου και άπαντες αναμένουν τις ανακοινώσεις του Στ. Κασσελάκη αναφορικά με την παρουσία του στην προεδρική κούρσα. Πάντως, μέχρι στιγμής παρών στην προεδρική κούρσα έχει δηλώσει ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος προχώρησε και στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη. Ο ίδιος αναγνώρισε ως λάθος του την επιλογή να στηρίξει τον Στ. Κασσελάκη, ενώ χαρακτήρισε τη δήλωσή του για τις κουκούλες διχαστική, λέγοντας ότι κουκούλες φοράνε οι δωσίλογοι και όχι η Αριστερά. Επιπλέον, μίλησε για την ανάγκη αναβάθμισης του προγράμματος του κόμματος, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να κερδίσει ξανά τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ και ο Αλέξης Τσίπρας το 2015.

Οι 87 και ο Φαραντούρης

Από την πλευρά των 87 οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις. Αρκετά στελέχη υποστηρίζουν πως ο Σωκράτης Φάμελλος πρέπει να είναι το πρόσωπο που «θα ενώσει το κόμμα» αναγνωρίζοντας τη θετική του συνεισφορά κατά την παρουσία του στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο ίδιος εντούτοις κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του – βέβαια, δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Ερώτημα παραμένει το αν ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης θα επιμείνει στην αρχική του θέση να είναι υποψήφιος.

Advertisement

Και αυτός αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανοίξει τα χαρτιά του, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Δύο εκ των ονομάτων που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των στελεχών του κόμματος είναι αυτά της Όλγας Γεροβασίλη και της Ρένας Δούρου. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές δεν έχουν εκφράσει την επιθυμία να μπουν στην προεδρική κούρσα. Την πρόθεσή του να καταθέσει υποψηφιότητα έχει εκφράσει και ο Απόστολος Γκλέτσος.

Πηγή: ΑΥΓΗ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement