ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Όλοι οι υποψήφιοι στην αφετηρία

Advertisement

Οι «87» προκρίνουν την πολιτική μάχη με τον Στ. Κασσελάκη ● Ο αριθμός των υπογραφών και το λευκό ποινικό μητρώο θα κόψουν υποψηφιότητες; ● Το χρονοδιάγραμμα μέχρι το έκτακτο συνέδριο ● Σκληρή κόντρα Κασσελάκη – Νοτοπούλου για πολιτικό bullying.

«Ολοι οι υποψήφιοι πρόεδροι, συμπεριλαμβανομένου του Στέφανου Κασσελάκη, θα κριθούν από τη βάση»: η φράση αυτή μέλους της Πολιτικής Γραμματείας, που ανήκει στην ομάδα των «87» σημειωτέον, δίνει και τον τόνο της χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία φαίνεται πως ανάβει πράσινο φως για όλες τις υποψηφιότητες.
Η μάχη για τη θέσπιση κριτηρίων οικονομικής διαφάνειας που θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι πρόεδροι θα συνεχιστεί και αύριο, Πέμπτη (εφόσον κριθεί αναγκαία η επανάληψη της συνεδρίασης της Π.Γ.), και φυσικά και στην Κεντρική Επιτροπή. Ορίστηκε, πάντως, ότι η συνεδρίαση της Κ.Ε. θα είναι μονοήμερη (το Σάββατο) και κλειστή, με τη συμμετοχή μόνο των μελών του οργάνου και των βουλευτών, αποκλείοντας, έτσι, θερμόαιμους οπαδούς…

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η Π.Γ. αποφάσισε, με πολύ ισχυρή πλειοψηφία 18 μελών επί 21 παρόντων, το Συνέδριο να είναι έκτακτο, να μην είναι καταστατικό, ενώ επαναβεβαιώθηκε το χρονοδιάγραμμα (Συνέδριο στις 1-3 Νοεμβρίου, και εκλογή προέδρου την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, ή την πρώτη του Δεκεμβρίου, αν απαιτηθεί δεύτερος γύρος).

Τα κριτήρια

Βασικό κριτήριο προκειμένου να εγκριθεί η υποψηφιότητα ενός υποψήφιου προέδρου είναι να διαθέτει 30 υπογραφές μελών της Κ.Ε. (όπως είχε ισχύσει και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση). Κατά πληροφορίες, η Θεοδώρα Τζάκρη, που απηχεί τις απόψεις Κασσελάκη, πρότεινε ο αριθμός να ανεβεί στις 50. Πρόταση που θα δυσκόλευε, αν μη τι άλλο, την υποψηφιότητα Πολλάκη… Ως γνωστόν οι Στ. Κασσελάκης και Π. Πολάκης έχουν κοινή δεξαμενή υποστηρικτών τόσο στο Συνέδριο όσο και στην κομματική βάση. Εκ των ων ουκ άνευ, επίσης, οι υποψήφιοι πρόεδροι να επιδεικνύουν απόλυτο σεβασμό στο Καταστατικό του κόμματος.

Advertisement

Τα κριτήρια οικονομικής διαφάνειας τέθηκαν από διάφορα μέλη της Π.Γ., με μεγαλύτερη έμφαση από την Ολγα Γεροβασίλη. Επί παραδείγματι, κατατεθειμένη και στην Κουμουνδούρου -και όχι μόνο στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής- πρέπει να είναι η δήλωση «πόθεν έσχες». Ο υποψήφιος δεν πρέπει να έχει δάνεια, ενώ θα διερευνηθούν τυχόν οφειλές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία: αυτά είναι μερικά από τα κριτήρια που ακούστηκαν. Επίσης, τέθηκε και ζήτημα λευκού ποινικού μητρώου, που μένει να φανεί τι αδικήματα αφορά και αν προκαλεί προβλήματα σε κάποιες υποψηφιότητες.

Ολα αυτά είναι πάνω στο τραπέζι, όταν άλλες πλευρές ζητούσαν να μην μπουν κόφτες σε καμία περίπτωση και όλα να λυθούν πολιτικά. Είναι γνωστή, άλλωστε, η άποψη και εντός των «87» ότι ο Στ. Κασσελάκης δεν πρέπει να γίνει ήρωας και να κοπεί η υποψηφιότητά του στο… ζέσταμα.

Κασσελάκης στην αφετηρία

Κατά συνέπεια, όλοι αναμένουν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κασσελάκη εντός της εβδομάδας. (Ο ίδιος, πάντως, προτίμησε ένα ιδιωτικό ταξίδι-αστραπή στην Ιταλία, σύμφωνα με το protothema.gr) Την υποψηφιότητα προανήγγειλε η Θεοδώρα Τζάκρη, όταν σε συνέντευξή της στο Open ανέφερε ότι «θα είναι εβδομάδα ανακοινώσεων για τον Κασσελάκη». Επιπροσθέτως, εκτίμησε πως «ο Κασσελάκης θα επανέλθει με δόξα και τιμή». Ενώ για τα κριτήρια των υποψηφιοτήτων παρατήρησε: «Βλέπω ότι θέλουν να αλλάξουν το Καταστατικό για να δημιουργήσουν διαδικαστικά κωλύματα στον κ. Κασσελάκη. Δεν είναι συμπεριφορά φαβορί να προσπαθήσουν να πάρουν το ματς στα χαρτιά». Λίγες ώρες αργότερα, η Π.Γ. έδινε μια πρώτη απάντηση…

Advertisement

Διόλου άσχετη με τα κριτήρια εκλογιμότητας ήταν και η καταγγελία της Κατερίνας Νοτοπούλου για πολιτικό bullying από τον Στέφανο Κασσελάκη. Χθες, η κυρία Νοτοπούλου σε συνέντευξή της -όχι στην Π.Γ. δηλαδή- έκανε ένα βήμα πιο μπροστά. Σε συνέντευξή της στο Action24, εν προκειμένω, προχώρησε στην καταγγελία ότι «υπάρχουν και μηνύματα αυτής της συμπεριφοράς», καλώντας τον τ. πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να το διαψεύσει. «Τον καλώ να δώσει συναίνεση προς δημοσιοποίηση όλων όσων έχουν ειπωθεί. Αν υπάρχει συναίνεση, προφανώς μπορούν και να δοθούν».

Στις δηλώσεις Νοτοπούλου απάντησαν πηγές του αποπεμφθέντος προέδρου: «Το bullying δεν είναι μια κενή λέξη. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν υποφέρει από αυτό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Η κυρία Νοτοπούλου οφείλει πάραυτα να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη. Είναι ένα σοβαρό αδίκημα και ο Στέφανος Κασσελάκης, που το έχει υποστεί ο ίδιος σε μεγάλο βαθμό και γνωρίζοντας πολύ καλά τη σκληρότητα αυτού του πράγματος, δεν θα ανεχθεί καμία σκιά στο θέμα αυτό».

Από την παραπάνω τοποθέτηση προκύπτει ότι η πλευρά του τ. προέδρου δεν πρόκειται να προβεί σε κάποια ενέργεια αλλά θα περιμένει την πρώτη κίνηση από την Κατερίνα Νοτοπούλου. Συνεργάτης του τ. προέδρου μάς είπε σε δεύτερο χρόνο: «Το bullying είναι πολύ βαριά κατηγορία και πρέπει η υπόθεση να πάει στη Δικαιοσύνη. Είναι πολύ εύκολο, άλλωστε, για τον Στέφανο Κασσελάκη, αφού δεν έχει βουλευτική ασυλία».

Advertisement

Ενώ στην πρό(σ)κληση Νοτοπούλου για τα μηνύματα απάντησε: «Δεν θα γίνουμε οπερέτα με τα μηνύματα».

Η κατάσταση των μέσων ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητήθηκε, ωστόσο, στην Π.Γ. Ο πρόεδρος της Κ.Ο., ιδιαίτερα προβληματισμένος για την οικονομική κατάσταση του κόμματος, είχε συνάντηση με την ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες, με αντικείμενο τη λήψη δανείου. Σήμερα στις 9 το πρωί, τέλος, ο Ν. Παππάς θα παραχωρήσει συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Ερώτηση Ν. Παππά προς Κ. Μητσοτάκη

Μέτρα για αγοραστική δύναμη και υπέρ μικρομεσαίων

Advertisement

Στο γήπεδο της οικονομίας φέρνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή ο Νίκος Παππάς με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε. Σε δήλωσή του, αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι με την πολιτική της «οι Ελληνες εργαζόμενοι έφτασαν να είναι οι τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη», θέτοντάς του συγχρόνως τα εξής ερωτήματα:

«Θα στηρίξει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών; Θα κάνει κάτι στην πράξη για να υπάρξει έλεγχος των τιμών και της αισχροκέρδειας; Θα στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις; Θα συνεχίσει να εργαλειοποιεί την ακρίβεια για να μαζεύεται το υπερκέρδος και τα υπερπλεονάσματα στα ταμεία του κράτους;» διερωτάται ο Ν. Παππάς καλώντας τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή «να μας αποκαλύψει τις προθέσεις του».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement