ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ο «οδικός χάρτης» για την εκλογή προέδρου

Advertisement

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κ.Ε. με τις ομιλίες των συνέδρων λίγο πριν τις 8 χθες το βράδυ. Σύμφωνα με το avgi.gr υπερψηφίστηκε η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε 112 υπέρ σε 201 παρόντες. Υπέρ της πρότασης Πολάκη 9 και υπέρ της πρότασης Τζάκρη 62 και δύο λευκά. Αυτό σημαίνει ότι οι κάλπες για την εκλογή προέδρου θα στηθούν στις 24 Νοεμβρίου και το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί 1η ως 3 Νοεμβρίου.

Αναφορικά με τις ψηφοφορίες που ακολούθησαν, ψηφίστηκε η πρόταση Θεοχαρόπουλου να συμπεριληφθεί στην απόφαση της Κ.Ε. η καταδίκη των «προσβλητικών αναφορών» σε βάρος της προσωπικότητας στελεχών και μελών του κόμματος όπως «κουκουλοφόροι», «πραξικοπηματίες, «εκτροπές», και τη στοχοποίηση βουλευτών και κομματικών στελεχών που δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά.

Ειδικότερα, ψηφίστηκε η πρόταση για το πόθεν έσχες 87 υπέρ έναντι 84.  Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η Κ.Ε. εισηγείται στο Συνέδριο να συμπεριλαμβάνεται στα έγγραφα για τη δήλωση της υποψηφιότητας και η δήλωση πόθεν έσχες.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του Χ. Σπίρτζη για το πόθεν έσχες ανέφερε πως πρέπει να καταθέτουν οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος και τα μέλη της Κ.Ε. μαζί με την υποψηφιότητα τους το Πόθεν Έσχες που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πριν την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο. «Δεν κόβεται κανείς» διευκρίνισε ο Χ. Σπίρτζης αλλά είναι δεσμευτικό, γίνεται για λόγους διαφάνειας.

Advertisement

Η πρόταση Παππά να προχωρήσει το Συνέδριο και σε καταστατικές αλλαγές δεν ψηφίστηκε.

Αποσύρθηκε η πρόταση Χατζησωκράτη από τον ίδιο για αποσύνδεση της ταυτόχρονης εκλογής των μελών της Κ.Ε. μαζί με τον πρώτο γύρο εκλογών για πρόεδρο.

Επίσης υπήρξαν αποχωρήσεις συνέδρων από την Κ.Ε., οι οποίοι μετά το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών φώναξαν συνθήματα έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης.

Advertisement

Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτώβρη.

Οι πέντε προτάσεις που τέθηκαν προς ψηφοφορία και ο οδικός χάρτης για την εκλογή προέδρου

α) αν εγκρίνεται ο οδικός χάρτης για το Συνέδριο σύμφωνα με την πρόταση της Π.Γ.

β) αν θα είναι καταστατικός ή μη ο χαρακτήρας του έκτακτου Συνεδρίου,

Advertisement

γ) αν θα προστεθεί στην απόφαση η καταδίκη των ζητημάτων αντικαταστατικής συμπεριφοράς, να υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων

δ) αν θα γίνει αποδεκτή η πρόταση για την κατάθεση των πόθεν έσχες των υποψήφιων προέδρωνε) προτάσεις σχετικά με την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και την Επιτροπή θέσεων. Η ψηφοφορία ήταν ανοικτή.

Η Κ.Ε. αποφάσισε τον οδικό χάρτη για το Έκτακτο Συνέδριο, με βάση την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας. Σύμφωνα με αυτή, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο 1- 3 Νοεμβρίου, ενώ οι προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου θα γίνουν στις 24 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί β’ γύρος στις 1η Δεκεμβρίου. Δεν υπάρχουν νέα κριτήρια για τους υποψηφίους στην κατάθεση υποψηφιοτήτων εκτός από την κατάθεση 30 υπογραφών μαζί με κάθε υποψηφιότητα. 5 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Κ.Ε. και στις 6 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος.

Advertisement

Δηλώσεις Π. Πολάκη και Ν. Κασιμάτη

Δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης έκαναν ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Νίνα Κασιμάτη.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη δήλωσε στους πολιτικούς συντάκτες: «Η απόπειρα να χειραγωγηθεί η εκλογή προέδρου, αλλά πια και των νέων οργάνων, συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ από ορισμένους. Το Συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για όλα και η ελληνική κοινωνία ήδη διαπιστώνει ενεή την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να κρατηθούν στις καρέκλες τους και να θέσουν σε ομηρία τον πρόεδρο που θα εκλέξει η κοινωνία ξανά κόντρα στις βουλήσεις της γραφειοκρατίας.»

Ο Παύλος Πολάκης δήλωσε: «Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο μία πολύ επώδυνη διαδικασία της κεντρικής επιτροπής η οποία κατέληξε κατά πλειοψηφία σε κάποιες αποφάσεις. Η κεντρική επιτροπή δεν δέχτηκε την πρόταση που έκανα για επίσπευση των διαδικασιών και του συνεδρίου ανακήρυξης υποψηφιοτήτων και των ημερομηνίων για τις εκλογές που συνεχίζω να θεωρώ ότι αυτό θα έδινε μια πιο άμεση λύση στην κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα».

Advertisement

Από κει και πέρα η πλειοψηφία αποφάσισε, εγώ προσωπικά θα οργανώσω και θα οργώσω όλη τη χώρα προκειμένου να φέρω το μήνυμα ενός προγραμματικού λόγου για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πρέπει πραγματικά να τιμήσει το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως η δύναμη η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει στην πτώση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μητσοτάκη.

Είναι επώδυνο αυτό που έχουμε περάσει, καλώ όλες τις πλευρές να δείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, να οδηγηθούμε σε συντεταγμένες διαδικασίες αυτές και στην εκλογή του προέδρου και κατόπιν σε εκλογή και κεντρικής επιτροπής και καταστατικού συνεδρίου και προγραμματικής ανασυγκρότησης. Είναι δύσκολη διαδρομή αλλά θα την περπατήσουμε και θα βγούμε νικητές.

Ερωτηθείς για το ζήτημα του πόθεν έσχες είπε ότι στην πρόταση που έκανε ο ίδιος η μόνη προϋπόθεση για να κατέβει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος είναι οι 30 υπογραφές από μέλη της κεντρικής επιτροπής και βουλευτές ευρωβουλευτές. Όλα τα υπόλοιπα θεωρώ ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια κάποιων να το παίξουν θύματα και γι’ αυτό δεν το θέλω. Εμένα έτσι κι αλλιώς το πόθεν έσχες μου είναι γνωστό και στη δημοσιότητα εδώ και πολλά χρόνια.

Advertisement

Διαφορετικές απόψεις, πλούσιος διάλογος και πληθώρα προτάσεων

Η Κ.Ε. αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 9 το βράδυ. Αναμένεται να δούμε ποιες προτάσεις θα περάσουν καθώς και τις συγκλίσεις, αποκλίσεις που θα διαμορφωθούν και αν αυτό θα επηρεάσει τον εσωκομματικό χάρτη.

Ως προς τις ημερομηνίες, ο Παύλος Πολάκης εισηγείται διαδικασιών με βάση την πρόταση του που κατέθεσε στην Π.Γ. ημερομηνίες για ορισμό των εκλογών 3 και 10 Νοεμβρίου, καταλυτική ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων την 29η Σεπτεμβρίου και πραγματοποίηση του έκτακτου συνεδρίου το Σάββατο 5 Οκτωβρίου με ίδιους συνέδρους, όπως στο συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη προτείνει εκλογή προέδρου 3 Νοεμβρίου και β’ γύρος 9 και έκτακτο συνέδριο 5-6 Οκτωβρίου πρόταση που είναι πολύ κοντά με την πρόταση Πολάκη.

Advertisement

Μια πληθώρα προτάσεων κατατέθηκε στην Κ.Ε. για πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν θέσεις, αρχές, ημερομηνίες. Αναπτύχθηκε ένας πλούσιος διάλογος με αντεγκλήσεις και διαφωνίες αλλά και συνθέσεις.

Πρόταση κατέθεσαν ο Βαγγέλης Πιλάλης και Νικόλαος Δουφεξόγλου για συνέδριο με πολιτικές θέσεις και αλλαγές μόνο του άρθρου 20 του καταστατικού σε τρία σημεία, στον τρόπο εκλογής της ΚΕ που πλέον θα γίνεται από το συνεδριακό σώμα με ενιαία η ξεχωριστή λίστα, στην θεσμοθέτηση δύο αντιπροέδρων με εκλογή τους από το συνεδριακό σώμα, στην άρση της εμπιστοσύνης του Προέδρου με αυξημένη πλειοψηφία του 2/3 των μελών της ΚΕ που θα επικυρώνεται από το έκτακτο συνέδριο.

Παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Στέφανου Κασσελάκη για καθύβριση με αφορμή τα περί «κουκουλοφόρων» κατέθεσε ο Θέμης Μουμουλίδης.

Advertisement

Ο οδικός χάρτης για την εκλογή προέδρου με βάση την εισήγηση της ΠΓ

Συγκεκριμένα, η εισήγηση της Π.Γ. περιλαμβάνει:

Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.

Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.

Advertisement

Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.

Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.

Advertisement

Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.

Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου.

Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος- α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη αντιπροσώπων και την εκλογή ΚΕ στις 18/10/2024.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement