«Ζεστό χρήμα» αναμένεται να λάβουν εντός του Οκτωβρίου περισσότεροι από 45.000 συνταξιούχοι, καθώς ο ΕΦΚΑ «τρέχει» αυτό το διάστημα υποθέσεις αποπληρωμής οφειλόμενων, από ανεφάρμοστες διατάξεων νόμων, οι οποίες διευθετήθηκαν μεν, εντός του 2023, χωρίς όμως να καταβληθούν τα αναδρομικά.
Παράλληλα, αναμένεται και η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, που εφόσον δικαιώσει τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει, θα ανοίξει νέος κύκλος αναδρομικών, με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες στα δημόσια οικονομικά.
Από την αρχή του έτους ο ΕΦΚΑ έχει προχωρήσει σε καταβολή αναδρομικών μετά την εκκαθάριση συντάξεων ομάδων συνταξιούχων που εδικαιούντο υψηλότερες συντάξεις με βάσει σχετικές διατάξεις των νόμων Κατρούγκαλου (4387/2016) και Βρούτση (4670/2020).
Έτσι μετά τους συνταξιούχους της Ολυμπιακής, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δίκαιου, τους δικαστικούς υπάλληλους, τους μηχανικούς του Δημοσίου και τους γιατρούς του ΕΣΥ, θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
Πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν λάβει ήδη τις νέες, επανυπολογισμένες συντάξεις τους, με το επιπλέον ποσό που αναλογούσε στην προσαύξηση του συντελεστή του νόμου Βρούτση (Ν. 4670/2020), καθώς είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Τώρα, ξεκινά η διαδικασία εκκαθάρισης, μέσω της καταβολής και των αναδρομικών ποσών.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο επανυπολογισμός με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 είναι ευνοϊκότερος για όσους έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω σε σχέση με τα ποσοστά που ίσχυαν από το νόμο Κατρούγακλου (ν.4387/2016). Στα 35 έτη ο νόμος Κατρούγκαλου έδινε ποσοστό αναπλήρωσης 33,81% και ο νόμος Βρούτση 37,31%.
Με 40 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης με το νόμο Βρούτση αυξήθηκε στο 50,01% από 42,80% που ήταν με το νόμο Κατρούγκαλου. Οι διαφορές στα ποσοστά αναπλήρωσης ανεβάζουν το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης. Το ποσό της σύνταξής θα παραμένει το ίδιο, ωστόσο θα λάβουν τα αναδρομικά που τους οφείλονται και αφορούν αποκλειστικά και μόνο το διάστημα 48 μηνών με έναρξη τον 10/2019 κι έπειτα.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι δικαιούχοι των αναδρομικών είναι κατά κύριο λόγο διπλοσυνταξιούχοι μετά το 2016 οι οποίοι στην πλειοψηφία τους λαμβάνουν δύο συντάξεις, όπως για παράδειγμα σύνταξη λόγω γήρατος και σύνταξη λόγω θανάτου, ή δυο συντάξεις από παράλληλη ασφάλιση (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ κλπ). Στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται επίσης συνταξιούχοι με διαδοχική ασφάλιση αλλά και συνταξιούχοι που συνέχισαν ή ανέλαβαν εργασία μετά τη συνταξιοδότηση.
Στις περιπτώσεις των αναδρομικών ανήκει και μικρός αριθμός συνταξιούχων που είχαν αιτηθεί τη σύνταξή τους πριν τον 5/2016, η οποία μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων δεν έχει καθόλου προσωπική διαφορά, όμως δικαιούται προσαύξηση της σύνταξής του μετά την εφαρμογή των συντελεστών του νόμου Βρούτση.
Και στο βάθος το… μεγάλο πακέτο
Μπορεί βέβαια, οι υποθέσεις επανυπολογισμού των συντάξεων, να έχουν υπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο και την διοίκηση του ΕΦΚΑ, όμως μια πιθανή δικαίωση των συνταξιούχων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, μπορεί να αποδειχθεί δημοσιονομικά καταστροφική.
Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς η απόφαση θα κρίνει τα αναδρομικά ποσά για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων προσφυγών στη Δικαιοσύνη. Οι διεκδικήσεις αφορούν την αναδρομική καταβολή ποσών που χάθηκαν λόγω των περικοπών, οι οποίες είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Προσοχή όμως. Αφορά αποκλειστικά τους συνταξιούχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020. Αυτοί οι συνταξιούχοι διεκδικούν την αναδρομική καταβολή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα. Κι αν δικαιωθούν, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει οριστική λύση στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων που παιδεύονται στις αίθουσες των δικαστηρίων από το 2013.
Για όσους έχουν προσφύγει, περίπου 370.000 συνταξιούχοι, αυτό συνεπάγεται ότι θα τους επιστραφούν τα αναδρομικά από μειώσεις στις επικουρικές τους. Το κόστος είναι κάτω από 400 εκατ. ευρώ. Αν όμως δικαιωθούν και για τις περικοπές στα Δώρα των κύριων συντάξεων ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 700 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον 700 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο η πληρωμή και των υπόλοιπων συνταξιούχων, οι οποίοι, πιστεύοντας ότι το κράτος θα εφαρμόσει για όλους τις δικαστικές αποφάσεις, επέλεξαν να μην ακολουθήσουν την δικαστική οδό.