Ρεκόρ συντάξεων το 2024: Ποιοι βγαίνουν χαμένοι – Οι «παγίδες»

Advertisement

Σε νέο ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων αναμένεται να φτάσει φέτος ο ΕΦΚΑ με 220 εκκαθαρίσεις αιτήσεων, εκ των οποίων άνω των 210 θα έχουν κατατεθεί εντός του έτους (νέες αιτήσεις).

Ωστόσο, αυτή η επίσπευση μπορεί να κρύβει παγίδες. Εκτός ίσως όσων σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν εν είδει… αύξησης στις μηνιαίες αποδοχές κατά το ύψος των πιστώσεων από τον… ΕΦΚΑ. Δηλαδή όσων συνταξιοδοτηθούν και θα συνεχίσουν να εργάζονται…

Καθώς, πλέον, η «έξοδος» από την εργασία δεν συνεπάγεται και μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες που μπορούν να συνδυάσουν ευχερέστερα σύνταξη με απασχόληση…

Advertisement

Κατά τα λοιπά:

1. Η αίτηση συνταξιοδότησης δεν θα πρέπει να συνδέεται με τον φόβο για αύξηση των ηλικιακών ορίων. Τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές (2026-27;). Και τότε, κατά την προεκλογική περίοδο, θα δοθούν και πάλι όρκοι σταθερότητας στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Ωστόσο, υπάρχει δέσμευση για αναπροσαρμογή των ηλικιακών ορίων τα οποία είναι συνδεδεμένα με το προσδόκιμο ζωής στο 65ο έτος της ηλικίας.

2. Το εφάπαξ του Δημοσίου δεν αναμένεται να μειωθεί καθώς έχει περιοριστεί κάτω του επιπέδου των καταβληθεισών εισφορών (4% επί των μηνιαίων αποδοχών). Και αναλογεί περίπου σε 800 ευρώ για κάθε χρόνο ασφάλισης για τους αποφοίτους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περίπου 900 ευρώ για τους πτυχιούχους (συν κάποια προσαύξηση για όσους λαμβάνουν επίδομα θέσης…).

3. Το πιο δύσκολο θέμα αφορά στο ύψος της σύνταξης αναφορικά με την κατάθεση της αίτησης μέχρι τέλους του 2024 ή, εναλλακτικά, του χρόνου. Όποιος καταθέσει εντός του έτους αίτηση συνταξιοδότησης θα λάβει την αύξηση στη σύνταξή του από τις αρχές του επόμενου μήνα στο ύψος των σημερινών προβλέψεων, ενώ από το νέο έτος θα πάρει συν 2,2%-2,5%. Ποσοστό κάτω ακόμη και του επίσημου πληθωρισμού (υπολογίζεται στο 3% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού).

Advertisement

Σε αντίθετη περίπτωση, κατάθεσης δηλαδή της αίτησης από τις αρχές του 2025, ναι μεν θα αναπροσαρμοστεί ο συντάξιμος μισθός (δηλαδή η μέσος μηνιαίος μισθός από το 2002 και μετά) κατά 3% (όσο ο πληθωρισμό), αλλά αυτές οι αποδοχές επηρεάζουν μόνο την ανταποδοτική σύνταξη, δηλαδή το 50,01% του μέσου μισθού στην περίπτωση των 40 ετών ασφάλισης.

Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν την εθνική σύνταξη (426 ευρώ από 1/1/2024 για περισσότερα από 20 έτη ασφάλισης). Εθνική σύνταξη η οποία, σε κάθε περίπτωση, θα αναπροσαρμοστεί κατά περίπου 2,2%.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν θα ισχύσει για το 2025 η πρόβλεψη για αύξηση των συντάξεων (όπως και η αναπροσαρμογή των μέσων αποδοχών 2002 μέχρι την αίτησης συνταξιοδότησης), με βάση την μεταβολή των πραγματικών αποδοχών των εν ενεργεία (εργαζομένων). Κατ αυτόν τον τρόπο ο συντάξιμος μισθός θα αυξανόταν υψηλότερα, αλλά ακόμη πιο υψηλά θα αναπροσαρμοζόταν οι αποδοχές των ήδη συνταξιούχων.

Advertisement

Σε αυτή την περίπτωση, κατά την οποία θα ίσχυε η πρόβλεψη για αναπροσαρμογές τόσο των (καταβαλουσών) συντάξεων όσο και των συντάξιμων αποδοχών στο ύψος των αποδοχών των εργαζομένων, δεν θα υπήρχε διαφορά ούτε δίλημμα εάν η αίτηση θα κατατίθετο φέτος ή το 2025. Το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο…

Το μοναδικό κίνητρο, προκειμένου να παραμείνει κάποιες στην εργασία του, θα ήταν έτσι η βελτίωση του κλάσματος της ανταποδοτικής σύνταξης όπως προείπαμε (στο 50,01% έως τουλάχιστον τα 40 χρόνια ασφάλισης).

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement