Τα αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης πανελλήνιας έρευνας για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες ή σπάνιες παθήσεις στο Σύστημα Υγείας παρουσίασε χθες η ΕΣΑμεΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, σήμερα 3 Δεκεμβρίου.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη προβλημάτων που επηρεάζουν τόσο τους ίδιους τους αναπήρους όσο και τις οικογένειές τους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων.
Ενα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα είναι ότι το 78% των ερωτηθέντων έχει μειώσει δαπάνες για βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα και ρούχα, για να καλύψει ανελαστικές ανάγκες υγείας.
Επιπλέον, το 31% δήλωσε ότι συνάντησε μεγάλες δυσκολίες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ σημαντικό ποσοστό στερήθηκε φάρμακα (34%), υπηρεσίες αποκατάστασης (33%) ή ψυχικής υγείας (30%).
Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχουν οι επιστημονικές μελέτες σχετικά με την αναπηρία και τη χρόνια και σπάνια πάθηση στη χώρα, καθώς παρουσιάζουν σημαντικά στοιχεία και φέρνουν την Πολιτεία προ των ευθυνών της: «Τα αναλυτικά αποτελέσματα και συμπεράσματα της έρευνας που προέκυψαν από και για καθεμία και καθέναν από εμάς θα αποτελέσουν το κύριο συλλογικό εργαλείο για τον σχεδιασμό πολιτικών και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, πάντα με γνώμονα την κεφαλαιώδη αρχή “Τίποτα χωρίς εμάς”. Με αυτή την έρευνα θέλαμε να βοηθήσουμε να γίνουν πιο κατανοητές οι θέσεις του αναπηρικού κινήματος, να βοηθήσουμε να δοθούν λύσεις πιο φιλικές και πιο κοντά στις ανάγκες του κόσμου που εκπροσωπούμε».
Χαμηλό ποσοστό προσβασιμότητας στις δομές Υγείας
Ειδικά για τις δημόσιες δομές υγείας, μόλις το 30% των συμμετεχόντων θεωρεί επαρκές το επίπεδο προσβασιμότητας. Επίσης, η ικανοποίηση από τις παροχές του ΕΟΠΥΥ αξιολογήθηκε χαμηλά, με γενικό μέσο όρο 5,2/10. Αντίστοιχα, η νοσοκομειακή περίθαλψη βαθμολογήθηκε με 4,7/10, ενώ προβλήματα όπως οι χρόνοι αναμονής στα ΤΕΠ και η επάρκεια προσωπικού έλαβαν, επίσης, αρνητικές αξιολογήσεις.
Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χρήστος Τριανταφύλλου, και ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, Κωνσταντίνος Στεφανίδης, χαιρέτισαν την πρωτοβουλία.
Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου 2024, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στη χώρα μας διεκδικούν: ίση μεταχείριση σε όλους τους τομείς ζωής, αύξηση της συμμετοχής τους στο εργατικό δυναμικό της χώρας, περισσότερο αλληλέγγυα κοινωνική ασφάλιση, την εφαρμογή της Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης στην πράξη, την ενίσχυση του εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου τους, τη δημιουργία ενός ποιοτικού συστήματος δημόσιας Υγείας και αποκατάστασης, ανεξάρτητη διαβίωση και συμπερίληψη στην κοινότητα και τέλος εφαρμογή της Καθολικής Προσβασιμότητας.