Όταν ο Χατζιδάκις έλεγε τα κάλαντα στους… δημοσιογράφους!

Advertisement

Αν είσαστε απ’ αυτούς και απ’ αυτές που χαρίζουν βιβλία στις γιορτές (ξέρω, ξέρω, εικοστός αιώνας…), το καλύτερο δώρο είναι τα “Σχόλια του Τρίτου”. Η συμπυκνωμένη σοφία δηλαδή του Μάνου Χατζιδάκι, όπως ακούστηκε από την δημόσια ραδιοφωνία τη διετία Μάιος 1978-Απρίλιος 1980.

Τότε που ο μεγάλος συνθέτης διηύθυνε το Τρίτο Πρόγραμμα, χαρίζοντας μαγικές στιγμές στους λάτρεις των ερτζιανών, της καλής μουσικής και της ελληνικής γλώσσας.
Ρίχνοντας και ο ίδιος τις μπηχτές του, φυσικά, για πρόσωπα και καταστάσεις όχι και τόσο παρφουμέ, όχι και τόσο μπριλάντε.

Ανάμεσά τους και οι δημοσιογράφοι, τους οποίους περιλαβαίνει στο τελευταίο από τα “Σχόλια” του βιβλίου. Ιδίως τους δημοσιογράφους της γαλάζιας παρατάξεως, που είχαν φροντίσει να τον διαβάλλουν και να τον δυσφημήσουν πολύ πριν τον πιάσει στο στόμα της η “Αυριανή”. Γιατί δεν χώραγε πουθενά ο γίγαντας Μάνος, δεν χώραγε σε κανένα κουτάκι μικροπολιτικό. Και γιατί έλεγε πάντοτε αυτό που είχε να πει, δίχως να φοβάται ότι θα τον κακολογήσουν οι δηλητηριώδεις γραφίδες. Τα τρολάκια της εποχής, που αργότερα έκαναν καριέρες και πρόκοψαν…

Advertisement

Ας μην πολυλογώ όμως κι ας πάμε στο ψητό. Στον εξάψαλμο του Μάνου Χατζιδάκι για τους δημοσιογράφους, που ίσως πρέπει να τον κορνιζάρουμε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ ακριβώς δίπλα στο καταστατικό μας. Προς γνώση και συμμόρφωση:
“Ο δημοσιογράφος είναι και ποιητής.

Ο ποιητής αμφισβητείται αν τύχει να μην είναι και δημοσιογράφος.
Ο δημοσιογράφος είναι και θεατρικός συγγραφέας.
Ο θεατρικός συγγραφέας δεν είναι αποδεκτός αν τύχει και δεν είναι δημοσιογράφος.
Ο δημοσιογράφος είναι, μπορεί να είναι και σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου.
Ο σκηνοθέτης χλευάζεται αν δεν είναι και δημοσιογράφος. Ο δημοσιογράφος είναι και τεχνοκρίτης και μουσικοκριτικός –κατά κανόνα.
Τεχνοκρίτης και μουσικοκριτικός δεν υπάρχει χωρίς να είναι δημοσιογράφος.
Ο δημοσιογράφος μπορεί να είναι και πολιτικός σχολιαστής.
Πολιτικός σχολιαστής δεν γίνεται χωρίς ταυτότητα δημοσιογράφου.
Ο δημοσιογράφος είναι και εκφωνητής και τηλεοπτικός παρουσιαστής για κάθε θέμα. Κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό.
Τηλεοπτικός παρουσιαστής, εκφωνητής και εν γένει τηλεοπτικός παράγων δεν γίνεται χωρίς να ‘ναι δημοσιογράφος.
Ο δημοσιογράφος είναι ιερός.
Τα ιερά δεν είναι ιερά αν δεν υπηρετούν δημοσιογράφους και δημοσιογραφικά.
Και τέλος:
Ηθικόν, ό,τι έχει ελευθέρας και δημοσιογραφικόν.
Αληθές, ό,τι μας φανερώνουν των εφημερίδων οι γραφές.
Και Εθνικόν, ό,τι αληθές για τις εφημερίδες και ηθικόν”.

Y.Γ. 1: Τα “Σχόλια του Τρίτου” πρωτοκυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο του 1980 από τις εκδόσεις Εξάντας σε επιμέλεια Γιώργου Χρονά.
Επανακυκλοφόρησαν προ ολίγων εβδομάδων από τις εκδόσεις Ίκαρος, με νέα σελιδοποίηση και διορθώσεις της Ευδοξίας Μπινοπούλου.

Advertisement

Υ.Γ. 2: Για να μην παρεξηγιόμαστε, δεν μιλάμε για ένα εύκολο και εύπεπτο βιβλίο. Εκτός από εξόχως πνευματώδης ο Χατζιδάκις στα “Σχόλια του Τρίτου” ήταν, επίσης, και ιδιαιτέρως υπαινικτικός σε βαθμό κρυπτικό ενίοτε. Ακόμη και για εμάς που διαβάζαμε το “Αντί” από το 1976, υπάρχουν φράσεις που μοιάζουν να απευθύνονται στο φεγγάρι και όχι στον ακροατή. Αλλά αυτή, εν τέλει, μπορεί να ήταν και η πρόθεση του δημιουργού…

Χρήστος Ξανθάκης
Voices / Newpost

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement