Ποια επαγγέλματα θα αναπτυχθούν και ποια θα μαραζώσουν στην Ελλάδα του 2030

Advertisement

To 2023, η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για το «Μέλλον της εργασίας» ανέφερε ότι η πλειονότητα των τεχνολογικών καινοτομιών, συμπεριλαμβανομένης προφανώς της τεχνητής νοημοσύνης, αναμενόταν να καταγράψει θετικό ισοζύγιο για τον αριθμό των θέσεων εργασίας.

Η φετινή έκθεση, που δημοσιεύθηκε μόλις χθες, αναφέρει ότι η ΑΙ θα οδηγήσει το 41% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα του WEF σε μείωση του εργατικού τους δυναμικού λόγω της αυτοματοποίησης έως το 2030.

Αυτό, σε απόλυτους αριθμούς, φαντάζει ένα εμφανώς δυσμενές σενάριο για την επόμενη πενταετία, ωστόσο επιμέρους στοιχεία αλλά και παραινέσεις δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις –μάλιστα κατά 77%– στρέφονται στην επανεκπαίδευση των υπαλλήλων ή στην αναβάθμιση των υπαρχουσών δεξιοτήτων τους.

Advertisement

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις της έκθεσης μαρτυρούν ότι θα δημιουργηθούν 170 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα σημειωθεί απώλεια 92 εκατ.

Κοντολογίς, έως το 2030 η ανθρωπότητα θα δει αύξηση –σε απόλυτους αριθμούς– 78 εκατ. θέσεων εργασίας.

Περιζήτητες θέσεις εργασίας

Η 290 σελίδων έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εξειδικεύει, όπως ήταν αναμενόμενο, και στις θέσεις εργασίας που πρόκειται είτε να μειωθούν/εξαλειφθούν είτε να αποτελούν το ιερό δισκοπότηρο των κυνηγών ταλέντων. Και όλα αυτά όχι μόνο εξαιτίας της ΑΙ αλλά και άλλων λόγων, όπως είναι η ενεργειακή μετάβαση, η πράσινη οικονομία, η εξέλιξη του τουρισμού, το δημογραφικό, οι γεωπολιτικές εντάσεις κ.λπ.

Advertisement

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν το 70% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να επικεντρωθεί στην αναζήτηση εργαζομένων που θα βελτιώνουν την ΑΙ, ενώ το 62% θα εστιάσει στην πρόσληψη ατόμων με δεξιότητες που μπορούν να συνδυαστούν με τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης.

Οπως αναφέρει και το CNN, η νότα αισιοδοξίας της έκθεσης έγκειται στο γεγονός ότι ο πρωταρχικός αντίκτυπος τεχνολογιών –όπως η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη– στις θέσεις εργασίας ενδέχεται να σχετίζεται με τη δυνατότητά τους να «αυξάνουν» τις ανθρώπινες δεξιότητες μέσω «συνεργασίας ανθρώπου-μηχανής», απομειώνοντας τα σενάρια πλήρους αντικατάστασης του ανθρώπου από τις μηχανές, «κυρίως δεδομένης της συνεχιζόμενης σημασίας ανθρωποκεντρικών δεξιοτήτων».

Τα επαγγέλματα που θα ανθήσουν και εκείνα που θα… μαραζώσουν

Σύμφωνα με την έκθεση, οι θέσεις εργασίας πρώτης γραμμής προβλέπεται να δουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτους αριθμούς και περιλαμβάνουν:

Advertisement
  1. τους αγρότες,
  2. τους οδηγούς παράδοσης δεμάτων,
  3. τους εργάτες οικοδομών,
  4. τους πωλητές και
  5. τους εργάτες επεξεργασίας τροφίμων.

Οι θέσεις εργασίας της οικονομίας της φροντίδας, όπως οι επαγγελματίες νοσηλευτές, οι επαγγελματίες κοινωνικής εργασίας και συμβουλευτικής και οι βοηθοί προσωπικής φροντίδας αναμένεται επίσης να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια, παράλληλα με τους ρόλους της εκπαίδευσης όπως οι εκπαιδευτικοί τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή, οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την τεχνολογία είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες σε ποσοστιαία βάση, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μεγάλων δεδομένων, των μηχανικών της βιομηχανίας fintech, των ειδικών εκμάθησης εργαλείων ΑΙ και μηχανών και των προγραμματιστών software και εφαρμογών.

Οι θέσεις της πράσινης και ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων των αυτόνομων και ηλεκτρικών οχημάτων, των μηχανικών περιβάλλοντος και των μηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καταγράφονται επίσης στις κορυφαίες θέσεις εργασίας που αναπτύσσονται ταχύτερα.

Advertisement

Από την άλλη, οι υπάλληλοι γραφείου και γραμματείας –συμπεριλαμβανομένων των ταμιών και των υπαλλήλων εισιτηρίων, των διοικητικών βοηθών και των εκτελεστικών γραμματέων– αναμένεται να δουν τη μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτους αριθμούς.

Ομοίως, οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι οι θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη πτώση θα περιλαμβάνουν τους υπαλλήλους ταχυδρομικών υπηρεσιών, τους ταμίες τραπεζών και τους υπαλλήλους εισαγωγής δεδομένων.

ANAΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement