Η εφημερίδα Η ΕΡΕΥΝΑ αποχαιρετά τον Γιάννη Ζιάγκα

Advertisement

Με θλίψη και οδύνη Η ΕΡΕΥΝΑ αποχαιρετά τον ιδιοκτήτη της Γιάννη Ζιάγκα. Τον άνθρωπο που με το όραμά του, την αγάπη και το μεράκι του, την έφερε στη νέα εποχή και την οδήγησε επί δεκαετίες στο δρόμο της συνέπειας και της εγκυρότητας. Δύο λέξεις που ο ίδιος χρησιμοποιούσε συχνά και που αποτέλεσαν οδηγό στην πορεία της.

Ο Γιάννης Ζιάγκας έφυγε από τη ζωή νωρίς το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου. Ήταν ένας άνθρωπος που αγάπησε, πίστεψε αλλά και υπηρέτησε με όραμα και πάθος την πολιτική, την ενημέρωση, αλλά και την τοπική κοινωνία των Τρικάλων.

Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, και ακόμη περισσότερο για πολλούς από εμάς να συμπορευτούν μαζί του στον αγώνα της ενημέρωσης, γνώρισαν από πρώτο χέρι του το πάθος του για την εφημερίδα, την αγάπη για αυτό που έκανε, αυτό το μαεστρικό «πάντρεμα» των εμπειριών της μεγάλης προσωπικής του διαδρομής με τις ανάγκες ενημέρωσης της τοπικής μας πραγματικότητας. Ακέραιος και αποφασιστικός επέλεξε να προχωρά πάντα μπροστά, χωρίς προσωπικό συμφέρον, αλλά με γνώμονα την ευημερία του τόπου.

Advertisement

Ο Γιάννης Ζιάγκας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, αφήνοντας πίσω του μία τεράστια παρακαταθήκη. Ήταν ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο διετέλεσε βουλευτής Τρικάλων και ευρωβουλευτής. Επίσης υπήρξε πρόεδρος των πολεμικών βιομηχανιών Στάγιερ – Ελλάς (ΕΛΒΟ) και ΠΥΡΚΑΛ, από το 1993 μέχρι το 1996 διετέλεσε υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ από το 2005 μέχρι το 2015 ήταν ειδικός σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Ο αδελφός του, Μιχάλης Ζιάγκας, ήταν πολύ στενός συνεργάτης και γραμματέας στο ιδιαίτερο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Γιάννης Ζιάγκας γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 12 Δεκεμβρίου 1940. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Γκρατς στην Αυστρία, με μεταπτυχιακές σπουδές στον οικονομικό προγραμματισμό και την πολιτική οικονομία στο Διεθνές Ινστιτούτο Βιομηχανικής Ανάπτυξης της Βιέννης.

Μετά την επιβολή της χούντας, οργανώθηκε στο ΠΑΚ, και μεταπολιτευτικά στο ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβριο του 1981 τοποθετήθηκε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της πολεμικής βιομηχανίας Στάγιερ – Ελλάς (ΕΛΒΟ), θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 1982, οπότε ορίστηκε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη θέση του Αντώνη Γεωργιάδη. Παρέμεινε στην Ευρωβουλή μέχρι το 1984, όταν παραιτήθηκε για να γίνει πρόεδρος της πολεμικής βιομηχανίας ΠΥΡΚΑΛ, που είχε τότε πρόσφατα εθνικοποιήσει η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Advertisement

Το 1986 ο Γιάννης Ζιάγκας έγινε βουλευτής Τρικάλων, καθώς κατέλαβε την έδρα του Κωνσταντίνου Αλεξιάδη μετά τον θάνατό του. Παρέμεινε βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ ως το 2000, με εξαίρεση την περίοδο 1993 – 1996 στην οποία διετέλεσε υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, έχοντας εκλεγεί το 1989 (Ιούνιο και Νοέμβριο), το 1990 και το 1996.

Από το 2005 μέχρι το 2015 ο Γιάννης Ζιάγκας υπηρέτησε στην Προεδρία της Δημοκρατίας ως ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Κάρολου Παπούλια, με τον οποίο συνδεόταν με στενή φιλία.

Ο Γιάννης Ζιάγκας είχε δύο γιους, τον Δημήτρη και τον Νίκο, ενώ ευτύχισε να γίνει και παππούς.

Advertisement

Το στερνό μας αντίο στον άνθρωπο που οραματίστηκε μια σύγχρονη εφημερίδα, που θα αποτελεί φωνή της κοινωνίας και της εποχής της, και τα κατάφερε. Πάνω από όλα καλό ταξίδι στον δικό μας άνθρωπο…

ΠΗΓΗ: Eφημερίδα Έρευνα

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement