Τα προγράμματα απασχόλησης ανέργων στο Δημόσιο καλύπτουν συνήθως 25.000 ως 26.000 θέσεις με συμβάσεις 24 μηνών.
Οι προσλήψεις ανέργων στο Δημόσιο καλύπτουν τα κενά στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, αλλά και σε οργανικές κενές θέσεις ως συμβασιούχοι χωρίς να εμπίπτουν στον περιορισμό των προσλήψεων, καθώς οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων δεν συμπεριλαμβάνονται στις μόνιμες θέσεις και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται στους περιορισμούς προσλήψεων του Δημοσίου με διαδικασίες ΑΣΕΠ.
Διέξοδος συνταξιοδότησης
Η απασχόληση ανέργων στο Δημόσιο αποτελεί και διέξοδο στη συνταξιοδότηση για πολλούς ανέργους άνω των 55 ετών στους οποίους λείπουν τα ένσημα για να πάρουν σύνταξη και μπορούν να τα συμπληρώσουν με απασχόληση στο Δημόσιο. Για τον λόγο αυτόν η απασχόληση με επιδοτούμενα προγράμματα στο Δημόσιο επιλέγεται από τους μακροχρόνια ανέργους που τους λείπουν ως 5 χρόνια για να πάρουν είτε πλήρη σύνταξη στα 67 είτε μειωμένη στα 62.
Το νέο πρόγραμμα που σύμφωνα με πληροφορίες θα δημοσιευθεί άμεσα προβλέπει προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι οι άνεργοι άνω των 67 ετών να μην έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Το πρόγραμμα, συνολικού ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ, θα καλυφθεί εξολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ και η διάρκεια επιχορήγησης θα είναι ενός έτους με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη ένα έτος.
Το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης ανέρχεται στο 75% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ, ενώ το πρόσθετο 25% θα καλύπτεται από τον φορέα υποδοχής. Σε κάθε φορέα, ο αριθμός του προσωπικού που θα προσληφθεί μέσω του εν λόγω προγράμματος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του μόνιμου και προσωρινού προσωπικού του φορέα κατά τη στιγμή της αίτησης.
Τα κάθε είδους Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, αποκεντρωμένες Υπηρεσίες ή/και περιφερειακές Διευθύνσεις των φορέων Κεντρικής Διοίκησης, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, β) οι επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί του δημόσιου τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και γ) οι επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών) του ν. 3852/2010, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, υποβάλλουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, ως πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης της Δ.ΥΠ.Α. με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό), την «Αίτηση συμμετοχής» στο εν λόγω πρόγραμμα. Η αίτηση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.dypa.gov.gr).
Οι δυνητικά δικαιούχοι υποχρεούνται να υποβάλλουν κατάσταση με τον συνολικό αριθμό των υφιστάμενων τακτικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.
Επιπρόσθετα, οι δυνητικά δικαιούχοι των περ. β) και γ) επισυνάπτουν στην ηλεκτρονική αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 και σχετικά έγγραφα είτε α) με τη σώρευση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) και τη μη απασχόληση του επιχορηγούμενου προσωπικού στο εξαιρούμενο αντικείμενο εργασιών του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831, είτε β) με τη σώρευση των ενισχύσεων και τη μη απασχόληση του επιχορηγούμενου προσωπικού στο εξαιρούμενο αντικείμενο εργασιών του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014, όπως έχει τροποποιηθεί με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/1315, και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να αξιολογηθεί εάν μια επιχείρηση είναι προβληματική (σε επίπεδο αιτούσας επιχείρησης καθώς και σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης) και ανάλογα με τα έτη λειτουργίας της, κατά τα ανωτέρω αναφερθέντα και γ) με τη μη ύπαρξη εκκρεμότητας αναφορικά με διαδικασία ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασυμβίβαστης κρατικής ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.».