Τις επιφυλάξεις του σχετικά με τη νομιμότητα και την σκοπιμότητα της επιλογής της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, να αναφερθεί δημόσια στο περιεχόμενο προγενέστερης ιδιωτικής συνομιλίας της με την υφισταμένη της Εισαγγελέα Εφετών Λαρίσης και μητέρα του αδικοχαμένου 39χρονου Βασίλη Καλογήρου, Σοφία Αποστολάκη, εξέφρασε την Πέμπτη με δική του ανακοίνωση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.
Η δημόσια αντιπαράθεση για το ζήτημα ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη Βουλή, άσκησε κριτική στην κ. Αδειλίνη ότι είχε βιαστεί να αποκλείσει κάθε συσχετισμό της εξαφάνισης του Βασίλη Καλογήρου με την υπόθεση των Τεμπών. Απαντώντας δημόσια στον κ. Φάμελλο, η κ. Αδειλίνη είχε αποκαλύψει ότι η κ. Αποστολάκη λίγες ημέρες μετά από την εξαφάνιση του γιου της, είχε επικοινωνήσει μαζί της, εκφράζοντας μεταξύ άλλων θλίψη και δυσαρέσκεια για δημοσιεύματα που συσχέτιζαν την εξαφάνιση με τα εισαγγελικά της καθήκοντα στο πλαίσιο της υπόθεσης των Τεμπών.Ταυτόχρονα με την δημόσια αυτή δήλωσή της, η κ. Αδειλίνη παρήγγειλε στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διακρίβωση των αιτίων θανάτου του Βασίλη Καλογήρου.
Σύμφωνα με το νόμο, η σύμφωνη γνώμη της γονέα του παθόντος περί απουσίας επαρκών ενδείξεων για έρευνα, δεν αποτελεί μέσο απόδειξης τέτοιας απουσίας, ιδιωτικά δε εκφρασμένη δεν παράγει καμία απόδειξη ούτε έννομο αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά, η δημοσίευση μιας τέτοιας συνομιλίας υπό τον όρο της συγκατάθεσης αμφοτέρων των μερών της, καταρχήν δεν φαίνεται να απαγορεύεται ούτε και να παραβιάζει την μυστικότητα της ανάκρισης.
Η πλήρης δημόσια τοποθέτηση του κ. Βερβεσού αναφέρει:
«Η παραγγελία διενέργειας επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από την κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη διακρίβωση των αιτίων του θανάτου του Βασίλη Καλογήρου συνοδεύεται με δήλωσή της με την οποία διαλέγεται και απαντά σε αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος δημοσιοποιώντας το περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας της με τη μητέρα του θανόντος σε χρόνο πριν την εύρεση της σορού του, σύμφωνα με την οποία η μητέρα εξέφρασε “τη θλίψη και τη δυσαρέσκειά της για δημοσιεύματα που συσχέτιζαν το πιο πάνω γεγονός (εξαφάνιση Βασίλη Καλογήρου) με τα εισαγγελικά της καθήκοντα”. Εύλογα διερωτάται κάθε καλόπιστος πολίτης:
- Ποία η ανάγκη δημοσιοποίησης της εν λόγω προσωπικής επικοινωνίας τη στιγμή μάλιστα που είναι σε πλήρη εξέλιξη ποινική προδικασία, η οποία περιβάλλεται κατά νόμω από πλήρη μυστικότητα;
- Σε ποιες διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στηρίζεται η δημόσια αυτή παρέμβαση της κυρίας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να της δίδει έρεισμα νομιμότητος;
Η νέα σημερινή δημόσια παρέμβαση της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η οποία έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων δηλώσεων της ηγεσίας της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης, ενισχύει τον προβληματισμό για την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τροφοδοτεί επικίνδυνα όσους επιθυμούν να πλήξουν το κύρος και την ανεξαρτησία της, και δη σε μία ιδιαίτερη φορτισμένη και κρίσιμη συγκυρία».