Καθημερινή, πλέον, είναι η κυβερνητική κλιμάκωση απέναντι στις μεγάλες διαδηλώσεις που προγραμματίζονται για το έγκλημα των Τεμπών, πότε με προσεκτικά λόγια και πότε με πιο ευθείες βολές.
Η ακολουθία των τελευταίων ημερών αναφέρει έχει, μέχρι στιγμής, ως εξής: Μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων από στελέχη (κυρίως από τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη), ξαφνική… αφύπνιση της Δικαιοσύνης και ευθυγράμμισή της με την κυβερνητική γραμμή, έρευνες στο Διαδίκτυο από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για ακραίες αναρτήσεις, αλλά και προληπτικές προσαγωγές φοιτητών.
«Διαδηλώστε στο πλαίσιο του νόμου»
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να προβεί σε δηλώσεις που σηκώνουν συζήτηση σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης και της αστυνομίας στις επικείμενες διαδηλώσεις και πάντα με πρόσχημα την προστασία της ειρηνικής διαμαρτυρίας.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επεισοδίων στα συλλαλητήρια –μια σπέκουλα που έχει ξεκινήσει ξεκάθαρα από κυβερνητικά χείλη και φιλοκυβερνητικούς δημοσιολογούντες (πέρα από τα τρολ του Διαδικτύου)– ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως «αυτό που έχει χρέος να κάνει η οργανωμένη Πολιτεία, είναι να προστατεύει τους πολίτες από παραβατικούς, οι οποίοι κάθε φορά προσπαθούν να παρεισφρήσουν είτε σε μία διαδήλωση, είτε να κάνουν μία επίθεση σε ένα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου ή ένα μέλος της Κυβέρνησης ή έναν, τέλος πάντων, πολίτη ο οποίος δεν τους αρέσουν για αυτά τα οποία λέει».
Έσπευσε να διευκρινίσει, βέβαια, ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε διαδικασία να μιλήσει για προβοκάτσια και να προσθέσει ότι «η δική μας δουλειά είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ασφάλεια των πολιτών και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει, όπως έχει κάνει τόσες φορές, η Ελληνική Αστυνομία, την οποία κάποιοι έχουν μάθει να βρίζουν, αλλά, ταυτόχρονα, ζητάνε και το αυτονόητο, το καθήκον που έχει η Αστυνομία να τους εγγυάται την ασφάλειά τους. Αναφέρομαι σε ένα μέρος του πολιτικού συστήματος που η μόνη τους ιδεολογία είναι η υποκρισία. Από τη μία βρίζουν τους αστυνομικούς και από την άλλη, μπορεί να έχουν και στην φρουρά τους αστυνομικούς, στην ασφάλειά τους αστυνομικούς και, βέβαια, προστρέχουν στην Ελληνική Αστυνομία, όπως κάθε πολίτης για την δική τους ασφάλεια».
Ξεχνάει, βέβαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το όργιο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που έχει καταγραφεί πλειστάκις κατά διαδηλωτών, ακόμη και στην τελευταία μεγάλη πορεία για τα Τέμπη, όπου πέρα από χτυπήματα σε διαδηλωτές είχαμε και τραυματισμό του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου.
Αλλά ο κ. Μαρινάκης δεν έμεινε εκεί. Σε ερώτηση της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τις δηλώσεις Γεωργιάδη, ότι εάν πήγαινε στο συλλαλητήριο θα τον σκότωναν και ότι εάν αυτό δείχνει μια διγλωσσία από πλευράς Ν.Δ. και κυβέρνησης, υποστήριξε: «Νομίζω ότι δεν “ανακαλύπτουμε την Αμερική”, ότι μέσα σε αυτές τις διαδηλώσεις υπάρχουν κάποιες μειοψηφίες που δεν πάνε -πέραν του ρόλου της Αντιπολίτευσης που δεν πάει για την αλήθεια και τη Δικαιοσύνη, η Αντιπολίτευση, το τονίζω, πάει μόνο για εργαλειοποίηση- αλλά υπάρχουν και κάποιες μειοψηφίες που πάνε για άλλους λόγους σε αυτές τις διαδηλώσεις. Το έχουμε δει πολλές φορές. Και ναι, υπάρχουν περιπτώσεις που πολιτικοί, επειδή ανήκουν σε έναν πολιτικό χώρο που δεν αρέσει σε αυτές τις μειοψηφίες, έχουν δεχτεί επιθέσεις. Δεν είπε, δηλαδή, κάτι ο κ. Γεωργιάδης που δεν έχουμε ζήσει. Έχουμε δει Υπουργούς να φεύγουν από ένα σημείο με αίματα και έχουμε δει και πολλά άλλα χειρότερα, αλλά δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να τα αναπαράξουμε για να μη δημιουργήσουμε ένα κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες».
Και συνέχισε: «Ο στόχος, η δική μας η δουλειά είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ούτως ώστε να επιτηρηθούν όλες αυτές οι διαδηλώσεις για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε ακόμη μια ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση απέναντι στα νέα συλλαλητήρια και το γεγονός ότι το θέμα των Τεμπών επανήλθε στο επίκεντρο δικαστικά και πολιτικά, ο Παύλος Μαρινάκης ένιωσε την ανάγκη να επισημάνει ότι ο κόσμος μπορεί να διαδηλώνει, αλλά στα πλαίσια του νόμου.
«Έχω πει πάρα πολλές φορές και το επαναλαμβάνω. Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε πολίτη να συμμετάσχει σε μία διαδήλωση, σε ένα συλλαλητήριο όπως ορίζει ο νόμος, στα πλαίσια του νόμου. Όχι, δηλαδή, με το να ξεφεύγουμε απ’ όσα ορίζει ο νόμος. Γιατί εκεί πρέπει το κράτος να εφαρμόζει το νόμο. Το αντιλαμβανόμαστε αυτό. Άρα, λοιπόν, το αίτημά τους για δικαιοσύνη, γιατί αυτό είναι το αίτημα της κοινωνίας για αλήθεια και δικαιοσύνη – θα πάμε και στα κόμματα – το εκφράζουν με τη συμμετοχή τους σε ένα συλλαλητήριο, όπως ορίζει ο νόμος. Άλλοι το εκφράζουν με μία ανάρτηση στο διαδίκτυο. Άλλοι το εκφράζουν βουβά, με την έκφραση ενός βουβού πόνου, αν μου επιτρέπετε τη φράση. Αυτό είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να το αναλύσουμε, ούτε να επιτεθούμε στον οποιονδήποτε. Είναι υγιής η αντίδραση της κοινωνίας για δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη για όποιον πει η Δικαιοσύνη. Όχι με λαϊκά δικαστήρια» είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο κλίμα και ο Χρυσοχοΐδης
Τη γραμμή αυτή, εξάλλου, ακολούθησε και ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «αποστολή της Αστυνομίας είναι να διασφαλίσει ότι οι εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα θα διεξαχθούν με απόλυτη ασφάλεια και ειρήνη, έτσι ώστε οι άνθρωποι να προσέλθουν, να συμμετέχουν και να αποχωρήσουν με απόλυτη ασφάλεια».
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επίσης προεξόφλησε με τον δικό του τρόπο την ένταση, σημειώνοντας: «Μπορεί να υπάρχουν (άτομα που θέλουν να προκαλέσουν επεισόδια). Η αποστολή της Αστυνομίας είναι κατά το δυνατόν να απομονώσει αυτά τα άτομα γιατί σε όλες τις συγκεντρώσεις -και όχι μόνο σε αυτή- στις περισσότερες, εμφανίζονται τέτοια άτομα, που αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα, που όμως μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα ασφάλειας για τους συμμετέχοντες. Επιχειρούν, ορισμένες φορές, να διαταράξουν και την ασφαλή διεξαγωγή τους και ταυτόχρονα να κάνουν επιθέσεις».
Στο σημείο αυτό, κάλεσε τους ίδιους τους πολίτες «να απομονώσουν τέτοια στοιχεία». «Οι άνθρωποι που οργάνωσαν τις εκδηλώσεις αυτές πριν από έναν μήνα ήταν υποδειγματικοί. Οι εξαιρέσεις ήταν ελάχιστες και οι εξαιρέσεις είναι πάλι οι ελάχιστοι, αυτοί οι οποίοι επιχειρούν πάλι να διαταράξουν το κοινωνικό κλίμα ειρήνης στη χώρα, την κοινωνική συνοχή, και τελικά τη μη καλή οργάνωση και διεξαγωγή αυτών των εκδηλώσεων. Άρα, λοιπόν, είναι στο χέρι μας, οφείλουμε να απομονώσουμε αυτά τα στοιχεία, έτσι ώστε να βοηθήσουμε όλοι, με πρώτη την Αστυνομία, η οποία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να διεξαχθούν αυτές οι εκδηλώσεις με απόλυτη ασφάλεια και να εκπληρωθεί πλήρως ο σκοπός και ο στόχος για τον οποίο διοργανώνονται αυτές οι εκδηλώσεις», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στις έρευνες για άτομα που παροτρύνουν σε πράξεις βίας ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως «και η εισαγγελία είναι σε εγρήγορση, ούτως ώστε αν υπάρχουν άτομα που καλούν τον κόσμο σε βία, αυτές οι περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους».