Αρχισε το παιχνίδι της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου

Advertisement
Υπάρχει πλέον στο τραπέζι συγκεκριμένη πρόταση: Κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς για να αναμετρηθεί με τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Ο Σ. Φάμελλος (μέσω Dnews) έκανε το βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, γνωρίζοντας ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν πρόκειται να ακολουθήσει – όχι πάντως τώρα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης βιάστηκε να απορρίψει αμέσως και απαξιωτικά την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου για συνεργασία με ορίζοντα την εκλογική σύμπραξη, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης κράτησε απόσταση με τη σιωπή του.

Στο εσωτερικό των κομμάτων τους, όμως, η συζήτηση έχει ξεκινήσει. Στο ΠΑΣΟΚ γιατί αντιλαμβάνονται ότι η στρατηγική της αυτονομίας με στόχο την εκλογική νίκη δεν πείθει και στη Νέα Αριστερά γιατί δεν είναι καν εξασφαλισμένη η παρουσία τους στην επόμενη Βουλή.

Προφανώς οι γνώμες διίστανται και δεν έχουν όλοι την ίδια προσέγγιση. Σε άλλες περιπτώσεις κυριαρχούν οι πολιτικές διαφωνίες και σε άλλες οι προσωπικές. Για παράδειγμα, δεν διαφωνούν για τον ίδιο λόγο και με την ίδια ένταση η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Χάρης Δούκας, ή η Εφη Αχτσιόγλου και ο Νίκος Φίλης.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι στο παρασκήνιο έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα βουλευτές της Νέας Αριστεράς, σε περίπτωση μη αυτόνομης καθόδου του κόμματος. Εννοείται ότι κανείς δεν θα το επιβεβαιώσει και δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή πλειοψηφία στη Νέα Αριστερά για εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ για την ώρα το αποκλείει, όμως η συζήτηση έχει ξεκινήσει πίσω από κλειστές πόρτες.

Advertisement

Αν σε κάτι, πάντως, συμφωνούν όλοι στη Νέα Αριστερά αυτό είναι ότι για να γίνει ουσιαστική συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προηγηθεί ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών: Δηλαδή αυτοκριτική και συμφωνία σε βασικές προγραμματικές θέσεις.

Στην Χαριλάου Τρικούπη η απόφαση είναι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η γραμμή για την αυτόνομη πορεία παρόλο που έχουν επίγνωση ότι βουλευτές και στελέχη δυσκολεύονται να την υποστηρίζουν με επιχειρήματα δημόσια και ιδιωτικά.

Οσοι στο παρελθόν έχουν ταχθεί υπέρ των προοδευτικών συγκλίσεων μετεκλογικά, όπως ο Χάρης Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μιχάλης Κατρίνης, καθένας με τον τρόπο του, έχουν πάψει να αναφέρονται στο συγκεκριμένο ζήτημα λόγω της εσωκομματικής αναστάτωσης που δημιουργούταν μετά από επιθέσεις της ΝΔ.

Advertisement

Κάπως έτσι, οι προοδευτικές συγκλίσεις έγιναν ταμπού για το ΠΑΣΟΚ, πόσο μάλλον οι προεκλογικές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, άλλωστε, ότι η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ παραμένει σε μεγάλο βαθμό αντιΣΥΡΙΖΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σήμερα, και πάντως δεν ενθαρρύνει τέτοιες συνέργειες.

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη σημειώνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύει ότι αποδίδουν τέτοιου είδους αθροίσματα πολιτικών δυνάμεων και δεν αλλάζει στρατηγική ανάλογα με τη δημοσκοπική συγκυρία.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement