Τρεις μήνες κράτησε η εσωκομματική νηνεμία στη Ν.Δ., που επήλθε μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, το «μασάζ» σε βουλευτές και την υιοθέτηση από την κυβέρνηση μέρους των προτάσεων δικών της βουλευτών που τους προηγούμενους μήνες της είχαν ασκήσει πίεση μέσα από σειρά ερωτήσεων στη Βουλή. Με τον πολυαναμενόμενο ανασχηματισμό να έχει πια παρέλθει και άρα να έχει απελευθερώσει αρκετούς βουλευτές που πιθανόν προσδοκούσαν σε υπουργοποίηση, άρχισαν πάλι τα όργανα στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης και μάλιστα σε μια περίοδο που το κόμμα διανύει τη χειρότερη δημοσκοπικά φάση του εδώ και αρκετά χρόνια.
Η αρχή έγινε χθες μέσα από την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης από 11 βουλευτές για την «εκτίναξη επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές από τουρκικά και βουλγάρικα κεφάλαια που εμφανίζονται με τη μορφή ελληνικών ή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων». Σημειωτέον ότι κάποιοι από τους ερωτώντες είχαν συνυπογράψει και την ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια προς τον τότε υπουργό Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη.
Επίθεση από Σαλμά
Ο Μ. Σαλμάς τον χαρακτήρισε μάλιστα «πρωθυπουργό των συμφερόντων» και τον κατηγόρησε ότι «ευνοεί τη δημιουργία ολιγοπωλίων και καρτέλ» αφήνοντας ανεξέλεγκτη την κερδοφορία που καταγράφουν εταιρείες ενέργειας, σούπερ μάρκετ, τράπεζες και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Σχολίασε ακόμα ότι «το πάρτι που γίνεται δεν έχει προηγούμενο», αναφερόμενος σε δημόσια έργα που «γίνονται με απευθείας αναθέσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς».
Και όλα αυτά την επομένη της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας με αφορμή τα αποκαλυπτήρια της «Κιβωτού Εθνικής Μνήμης», συγκεντρώνοντας στελέχη από όλες τις τάσεις της Ν.Δ. Μια παρουσία την οποία αρκετοί ερμήνευσαν ως ηγετική εμφάνιση του υπουργού που θεωρείται πιθανός «δελφίνος» για την επόμενη ημέρα στη Ν.Δ., όποτε και αν έρθει. Αξιοσημείωτη ήταν και η νέα κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, μαζί με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, οι οποίοι υπενθυμίζεται ότι δεν είχαν παραστεί στην εκδήλωση στη Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.
Ερωτηθείς σχετικά και ειδικότερα για σενάρια συγκρότησης πόλου για την μετά Μητσοτάκη εποχή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι επανήλθε το αφήγημα «ότι υπάρχουν δήθεν εσωκομματικά προβλήματα» καθώς στην παρούσα συγκυρία με το ενδιαφέρον της Chevron για τους υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης, της παρουσίας του πρωθυπουργού στη σύνοδο στο Παρίσι για την Ουκρανία, της επικείμενης επίσκεψής του στο Ισραήλ και της αμυντικής θωράκισης της χώρας «δεν θα μπορούσανε σήμερα να βγουν πρωτοσέλιδα περί ενδοτικότητας». «Δεν νομίζω ότι έχει βάση αυτή η αιτίαση» και «δεν υπάρχει δράκος στο παραμύθι», είπε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Επιπλέον, ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε ότι ήταν «μια εξαιρετική εκδήλωση» στην οποία «θα ήταν παρών και ο πρωθυπουργός, αν δεν είχε μια σημαντική συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γι’ αυτό και εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, τον Γιώργο Μυλωνάκη». «Είναι τόσο μεγάλη λοιπόν αυτή η είδηση και τόσο μεγάλο το εσωκομματικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας, που αναφέρεται σε μια εκδήλωση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του υπουργού Εθνικής Αμυνας» συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, εν μέσω σχεδόν πανομοιότυπων ρεπορτάζ περί όρων από την πλευρά Μητσοτάκη για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο. «Δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Λίγες ώρες αργότερα, σε δηλώσεις του από το Παρίσι, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός τα είπε ακόμα πιο αναλυτικά: «Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες οι οποίες είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, στα πλαίσια μιας “συμμαχίας προθύμων”». Επιπλέον, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «θεωρεί, επίσης, ότι όλη αυτή η συζήτηση ενδεχομένως να είναι και ολίγον διασπαστική και να μην μας επιτρέπει να εστιάσουμε στο κύριο, το οποίο δεν είναι άλλο από το πώς θα πετύχουμε αυτή τη στιγμή να τελειώσει ο πόλεμος μια ώρα αρχύτερα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μία αρχική κατάπαυση του πυρός».
Προανακριτική
Τέλος, εν όψει της κατάθεσης του Χρήστου Τριαντόπουλου σήμερα στην Προανακριτική για το μπάζωμα στα Τέμπη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις αιτιάσεις ότι φυγοπονεί αν επιλέξει να καταθέσει διά υπομνήματος. «Είναι δικαίωμα του κ. Τριαντόπουλου –αν δεν κάνω λάθος, δεν κάνει κάτι παράνομο– να καταθέσει είτε αυτοπροσώπως είτε διά υπομνήματος. Ούτως ή άλλως –το ξαναλέω– ο κ. Τριαντόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι αποδέχεται τη χειρότερη δυνατή έκβαση που θα μπορούσε να έχει η Προανακριτική», σημείωσε και κατηγόρησε εκ νέου την αντιπολίτευση ότι «παραπλανά την κοινή γνώμη».
Επιπλέον, ανέφερε πως και ένας πολίτης μπορεί να πάει με υπόμνημα στην προκαταρκτική και διευκρίνισε ότι «στην ανάκριση είναι υποχρεωτική η παρουσία των κατηγορουμένων, γιατί στην ανάκριση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την προκαταρκτική». «Αρα, αυτό που κάνει ο Τριαντόπουλος δεν είναι ούτε παράνομο και δεν είναι κάτι ασυνήθιστο», πρόσθεσε.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών