«Παραπλανητικά» τα συμπεράσματα του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση, υποστηρίζουν δημοσιεύματα επικαλούμενοι Έλληνα ερευνητή του Πανεπιστημίου της Γάνδης.
Διαψεύδει Έλληνας ερευνητής του Πανεπιστημίου της Γάνδης τις πληροφορίες ότι η ομάδα του κατέληξε «στην ύπαρξη τουλάχιστον 3,5 τόνων παράνομου εύφλεκτου υγρού» που προκάλεσε την έκρηξη μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, εκφράζοντας, παράλληλα, τη διαφωνία του με το πόρισμα του εθνικού φορέα διερεύνησης δυστυχημάτων, ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Η διάψευση έγινε μέσω της σελίδας Ellinika Hoaxes, που υποστηρίζει πως επικοινώνησε με τον ερευνητή Γεώργιο Μαραγκό, ο οποίος συνεργάστηκε με τον εθνικό φορέα που διορίστηκε από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο 2023, τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Ο κ. Μαραγκός, κατά το δημοσίευμα, τώρα επικρίνει τις θέσεις του οργανισμού και πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τη συνεργασία τους.
Κατά τον κ. Μαραγκό, η συνεργασία των επιστημόνων της Γάνδης με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ «περιορίστηκε στην προσφορά της επιστημονικής τους άποψης πάνω σε τρεις προκαταρτικές προσομοιώσεις, που τους απέστειλε ο πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης, για τις οποίες παρείχαν σχόλια».
Δηλώνοντας – όπως τονίζεται στα σχετικά δημοσιεύματα – ότι, όχι απλώς δεν εγκρίνουν, αλλά διαφωνούν τόσο με τα ευρήματα που παρουσιάζονται στο επίσημο πόρισμα «όσο και με τον τρόπο που συμπεριλήφθηκε σε αυτό το όνομα του πανεπιστημίου».
Επιστημονικά άρτιο το πόρισμα
Το θέμα των συνεργασιών του εθνικού φορέα επανήλθε στην επικαιρότητα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αφορμή τις διενέξεις για την επαγγελματική ιδιότητα του Κώστα Λακαφώση.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος και πρόεδρος του σιδηροδρομικού τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπερασπίστηκε απόλυτα την επιστημονική αρτιότητα του πορίσματος και ξεκαθάρισε πως ο οργανισμός «ουδέποτε συνεβλήθη με οποιονδήποτε πραγματογνώμονα και δεν κατέβαλε ουδένα ποσό, πέραν του ινστιτούτου Rise Stockholm και του πανεπιστημίου της Γάνδης (Gent University)».
Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση και το περιεχόμενο του επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για τα Τέμπη στη Βουλή στις 5 Μαρτίου.
Χαρακτηριστικά, μάλιστα, ο υπουργός Επικράτειας Άκης Σκέρτσος, είχε κάνει λόγο για ένα πόρισμα που «πρέπει να διαβαστεί από όλους προσεκτικά» και συνιστά «Ευαγγέλιο για την εθνική αυτογνωσία».