Αυξημένος αριθμός οχημάτων, συχνότητα ατυχημάτων σταθεροποιημένη σε υψηλά επίπεδα και ανοδική τάση στο μέσο ύψος της αποζημίωσης καταγράφει η έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών για την πορεία του κλάδου οχημάτων το 2024.
Ειδικότερα, ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων αυξήθηκε από τα 6,299 εκατ. του 2023 στα 6,523 εκατ. πέρυσι, εξέλιξη που φαίνεται να αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων και ενδεχομένως στη μερική απόδοση των ελέγχων της Τροχαίας στο μέτωπο του εντοπισμού των ανασφάλιστων οδηγών.
Το γεγονός ωστόσο που προκαλεί πονοκεφάλους στις ασφαλιστικές εταιρείες είναι η πλαγιοανοδική πορεία του μέσου κόστους ανά ατύχημα. Το ποσό αυτό από τα 1.186 ευρώ το 2018 και τα 1.150 ευρώ το 2019, διαμορφώθηκε στα 1.142 ευρώ το 2021, στα 1.210 ευρώ το 2022, στα 1.265 ευρώ το 2023 και στα 1.285 ευρώ πέρυσι.
Η διόγκωση του μέσου κόστους ανά ζημιά συνδυάζεται και με την επίπτωση του πληθωρισμού στα λειτουργικά έξοδα των ασφαλιστικών εταιρειών (π.χ. μισθοί εργαζομένων, ενοίκια, ενέργεια) δημιουργώντας έτσι πίεση στις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων του κλάδου.
Στους νομούς της χώρας με τις υψηλότερες συχνότητες ατυχημάτων, συγκαταλέγονται της Αττικής, Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και της Αχαΐας. Στους αμέσως πιο «επικίνδυνους» νομούς περιλαμβάνονται των Χανίων, του Ρεθύμνου, της Ευβοίας, της Χίου, της Μεσσηνίας, των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας.
Αντίθετα, οι νομοί με τη χαμηλότερη συχνότητα ατυχημάτων είναι οι Λακωνίας, Σάμου και Ικαρίας, Έβρου, Ροδόπης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Πρεβέζης, Λέσβου, Καρδίτσας, Γρεβενών και Φλωρίνης.