Στο πλαίσιο αυτό το Μαξίμου διαμορφώνει μια στρατηγική με κεντρικό της σημείο τον εκβιασμό και τη λεηλασία του ΠΑΣΟΚ: Μετά τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει πρόταση στον Νίκο Ανδρουλάκη για συγκυβέρνηση και εφόσον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνηθεί η χώρα οδηγείται σε δεύτερες εκλογές, με στόχο τον διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά δεν συζητά το ενδεχόμενο να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, παραχωρώντας ταυτόχρονα τη θέση του αντιπροέδρου στον Νίκο Ανδρουλάκη. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι μπορεί η χώρα να οδηγηθεί και σε τρίτες εκλογές, όπως έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990, οπότε και συγκρότηση κυβέρνηση με την αποστασία Κατσίκη από τη ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου.
Το ΠΑΣΟΚ, όντως, θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση καθώς μέσα του εξακολουθεί να είναι δυο κόμματα σε ένα! Όποια απόφαση και αν λάβει ο Νίκος Ανδρουλάκης η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμάται ότι θα βρεθεί ενώπιον σοβαρών απωλειών, τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και σε επίπεδο ψηφοφόρων. Αν πει ναι θα αντιδράσουν όλοι αυτοί που θέλουν το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε συνεργασία με τα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς και να μην επαναλάβει το κόμμα τους το πείραμα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου το 2012-015. Αν πει όχι θα έχει απευθείας απώλειες προς τη ΝΔ των στελεχών και ψηφοφόρων που για διάφορους λόγους (μεταξύ αυτών και λόγω επιστροφής στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό) θα ταχθούν υπέρ της συγκυβέρνησης με Μητσοτάκη, αλλά και το πικρό ποτήρι των δεύτερων εκλογών.
Η κρίσιμη για τη Χαριλάου Τρικούπη απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μάλιστα μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, καθώς -και εφόσον δεν αντιστραφούν τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα- το κόστος σε τυχόν δεύτερες εκλογές θα είναι μεγάλο για το ΠΑΣΟΚ. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από το αν το ΠΑΣΟΚ είναι στις εκλογές δεύτερο κόμμα και με τι ποσοστό ή αν θα είναι τρίτο.
Το ξεκάθαρο «όχι» Ανδρουλάκη
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, τουλάχιστον στην παρούσα στιγμή είναι απολύτως καθαρός: Καμία συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το θέμα όμως είναι τι συσχετισμός δυνάμεων θα προκύψει από την κάλπη. Στη Γερμανία ή στην Αυστρία, για παράδειγμα, ο «μεγάλος συνασπισμός» προέκυψε ως «ανάγκη» μετά τις εκλογές, βάσει των αποτελεσμάτων που προέκυψαν. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα γίνει «μεγάλος συνασπισμός» και στην Ελλάδα-ούτως όμως ότι δεν θα γίνει.
Μόνο με Λατινοπούλου, αλλά…
Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θέλει συνεργασία με τα κόμματα στα δεξιά του. Μόνο με τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου θα μπορούσε μετά από δεύτερες εκλογές να συνεργαστεί, αλλά το κόμμα αυτό βρίσκεται πλέον σε συνεχή πτώση, καθώς λειτουργεί ως συγκοινωνών δοχείο με τη Νέα Δημοκρατία.