Γιατί οι βετεράνοι που επιστρέφουν από την Ουκρανία είναι πιστοί στον Πούτιν;

Advertisement

Η The Wall Street Journal εξηγεί ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει πάρει μαθήματα από το παρελθόν και πλέον. οι βετεράνοι έχουν κάθε λόγο να αγαπούν τον ηγέτη τους.

Ο Ιωσήφ Στάλιν τους φοβόταν σε μεγάλο βαθμό, κρατώντας τους στο εξωτερικό ή παρατείνοντας την υπηρεσία τους για χρόνια. Για πολλά χρόνια οι εορτασμοί της νίκης επί των Γερμανών, απαγορεύονταν. Στις δεκαετίες 1980 και 1990, όταν επέστρεφαν στην πατρίδα αντιμετωπίζονταν ως πολίτες β’ κατηγορίας. Όχι πιά. Ο Πούτιν έπιασε το νόημα και οι βετεράνοι έχουν άλλη αντιμετώπιση.

Ο πόλεμος έχει μεταμορφώσει την αντίληψη για τη στρατιωτική θητεία στη Ρωσία, η οποία για καιρό θεωρούνταν καταφύγιο για τους αμόρφωτους, ανειδίκευτους και με άλλους τρόπους άνεργους.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της The Wall Street Journal, υπογραμμίζοντας πως πλέον η θητεία στον στρατό παρέχει μια τέτοια κοινωνική ώθηση που Ρώσοι διασημότητες ταξιδεύουν σε κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας για να δημοσιεύσουν φωτογραφίες τους ως απόδειξη ότι βοηθούν την πολεμική προσπάθεια ή για να βελτιώσουν τη δημόσια εικόνα τους που αμαυρώθηκε από δημόσια σκάνδαλα.

Αυτή η ανύψωση των βετεράνων της Ρωσίας στοχεύει στην αύξηση του κύρους της στρατιωτικής θητείας και στην ενθάρρυνση περισσότερων ανθρώπων να καταταγούν.

Advertisement

Αντανακλά επίσης την επιθυμία του Πούτιν να αποτρέψει τυχόν προβλήματα από τους στρατιώτες που επιστρέφουν, πολλοί από τους οποίους μπορεί να έχουν τραυματιστεί από τις εμπειρίες τους στο μέτωπο. Κάποιοι που έχουν πολεμήσει στην Ουκρανία έχουν διαπράξει βίαια εγκλήματα κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.

«Οι βετεράνοι είναι αγκάθι στο πλευρό για οποιεσδήποτε αρχές, ακόμα κι αν έχετε έναν νικηφόρο πόλεμο», δήλωσε η Ρωσίδα πολιτική αναλύτρια Εκατερίνα Σούλμαν. «Αλλά ειδικά αν δεν έχετε πόλεμο».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τους προορίζει σε θέσεις, μετά τον πόλεμο, και τους περιγράφει ως μια ομάδα σκληραγωγημένη στη μάχη που «δεν θα υποχωρήσει, δεν θα εξαπατήσει και δεν θα προδώσει», ενώ οι βοηθοί του τους στρατολογούν για να προσδώσουν μια επίφαση ανδρείας στις δικές τους πολιτικές καριέρες.

Advertisement

Τα πρόσωπα των βετεράνων κοσμούν τις πινακίδες που πλαισιώνουν τους δρόμους της πόλης. Προσκαλούνται να δώσουν διαλέξεις σε σχολεία, μερικά από τα οποία έχουν μετονομαστεί προς τιμήν τους. Οι τηλεοπτικοί παρουσιαστές εξυμνούν τα κατορθώματά τους στην πρώτη γραμμή, οδηγώντας τους σε τηλεοπτικά στούντιο υπό ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

Η Εποχή των Ηρώων

Άλλοι βετεράνοι έχουν ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται το Κρεμλίνο, γνωστό ως «Η Εποχή των Ηρώων», το οποίο έχει σχεδιαστεί ως μια σαφής προσπάθεια επιτάχυνσης της ένταξης των εν ενεργεία στρατιωτών και των βετεράνων του πολέμου της Ουκρανίας σε κυβερνητικές θέσεις.

«Αυτοί που γέμισαν τις τσέπες τους εις βάρος της οικονομίας μας τη δεκαετία του 1990 σίγουρα δεν είναι η ελίτ», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξή του, επιτιθέμενος στους ολιγάρχες που άρπαξαν βασικές επιχειρήσεις στα μετασοβιετικά χρόνια και των οποίων τα ονόματα είναι πλέον συνώνυμο της διαφθοράς. «Η πραγματική, γνήσια ελίτ είναι όλοι όσοι υπηρετούν τη Ρωσία».

Advertisement

Μια πρώτη ομάδα 83 στρατιωτών εγγράφηκε για μεταπτυχιακό στη διοίκηση και στη συνέχεια για πρακτική άσκηση σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Στο τέλος της, τους ανατέθηκαν θέσεις εργασίας στην τοπική και εθνική αυτοδιοίκηση.

Ένας απόφοιτος, πρώην διοικητής στην ανατολική Ουκρανία, υπηρετεί τώρα ως προεδρικός απεσταλμένος του Πούτιν. Ένας άλλος είναι ο κυβερνήτης της περιοχής Ταμπόφ, νότια της Μόσχας. Ένας τρίτος διορίστηκε αυτή την εβδομάδα ως υπουργός Εργασίας σε μια νότια ρωσική περιοχή, παρά το γεγονός ότι κατηγορήθηκε από το Κίεβο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Οι συμμετέχοντες στην «Ώρα των Ηρώων» παρελαύνουν στην κρατική τηλεόραση και επαινούνται σε δείπνα. Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος, τους είπε τον Νοέμβριο: «Καταλαβαίνουμε τη σημασία αυτού που κάνετε».

Advertisement

Η διαδικασία επιλογής ελέγχεται αυστηρά. Επιλέγονται μόνο όσοι έχουν ανώτερη εκπαίδευση και κάθε ίχνος διαφωνίας με την ηγεσία του Πούτιν εξαλείφεται, σε έντονη αντίθεση με τις εκκαθαρίσεις στον στρατό που ακολούθησαν μια εξέγερση με επικεφαλής τον ιδρυτή των παραστρατιωτικών Γεβγκένι Πριγκοζίν, ο οποίος αργότερα πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα.

Οι αναλυτές λένε ότι ο Πούτιν έχει πάρει μαθήματα από το παρελθόν της Ρωσίας, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement
Επιστοφή επάνω