Νέος ΚΟΚ: Οι κάμερες και η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων σε 3+1 βασικές κατηγορίες

Advertisement

Οπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε ομιλία του χθες σε εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», θα έρθει για ψήφιση μέσα στον Μάιο, ενώ, μεταξύ άλλων, προβλέπονται αυστηρότερες ποινές, ειδικά για τους οδηγούς που υποπίπτουν συχνά σε παραβάσεις.

Ο αναθεωρημένος ΚΟΚ χαρακτηρίζεται από την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων σε 3+1 βασικές κατηγορίες, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, αλλά και την αντικοινωνική οδική συμπεριφορά, τη διατήρηση των υψηλών προστίμων στις παραβάσεις που συσχετίζονται με την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και την αποσύνδεση της ποινής από το αυτοκίνητο και την τιμωρία του οδηγού και όχι του οχήματος.

Ειδικότερα, οι ποινές που ορίζει αφορούν κυρίως στον οδηγό (χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμοί ποινής ΣΕΣΟ) και όχι στο όχημα (αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας), καθώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται από περισσότερους από έναν οδηγούς.

Advertisement

Ταυτόχρονα, θεσπίζει το ανώτατο όριο ταχύτητας στις πόλεις στα 30 χλμ. την ώρα από την 1η Νοεμβρίου 2025, επιτρέπει τη διείσδυση («σφήνες») των δικύκλων ανάμεσα στα αυτοκίνητα υπό προϋποθέσεις, ενώ προβλέπει αυστηρά πρόστιμα σε περιπτώσεις επανάληψης παραβάσεων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του, παρότι σε σύγκριση με το παρελθόν οι νεκροί στους δρόμους έχουν μειωθεί, τα ποσοστά παραμένουν αρκετά υψηλά. «Εχουμε λιγότερες συγκρούσεις, λιγότερους νεκρούς, λιγότερους τραυματίες. Το 1998, που καταγράφηκε η χειρότερη επίδοση, είχαν χάσει τη ζωή τους 2.182 άτομα. Το 2023 έφτασαν τα 627. Εχουμε κάνει βήματα, λοιπόν, αλλά δεν φτάνουν. Γιατί, σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Μεταξύ 2019 και 2024 είχαμε μείωση 3% στα θανατηφόρα τροχαία. Οταν η αντίστοιχη μείωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν 13%. Το 2024, όμως, είχαμε αύξηση κατά 4% σε σχέση με το 2023. Αυτό και μόνο δείχνει ότι δεν χωρά κανένας εφησυχασμός», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πέντε άξονες πολιτικής για την οδική ασφάλεια αφορούν:

Advertisement

1) σε σύγχρονες υποδομές (οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος, Ε65, ΒΟΑΚ κ.τ.λ.),

2) στην ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με καινούργια λεωφορεία, έργα για τη γραμμή 4 του μετρό, επέκταση του ωραρίου τα Σαββατοκύριακα κ.τ.λ.,

3) στην κατάθεση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,

4) σε περισσότερους ελέγχους με αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, όπως κάμερες και συστήματα που θα βεβαιώνουν αυτόματα και ψηφιακά τις παραβάσεις και θα επιδίδονται μέσω gov.gr στους παραβάτες και, τέλος,

Advertisement

5) στην ενίσχυση της οδικής παιδείας, για να μαθαίνει από νωρίς η νέα γενιά ότι καλός οδηγός είναι εκείνος που οδηγεί με ασφάλεια και σεβασμό.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement