Οι σκόπελοι πολλοί
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει -κόντρα στο καθολικό αίτημα της αντιπολίτευσης για κακουργηματικά αδικήματα- να παραπέμψει τον Κ. Καραμανλή μόνο για πλημμέλημα με πιθανότερο αδίκημα αυτό της «παράβασης καθήκοντος». Και μάλιστα όχι με την διεξαγωγή ολοκληρωμένης Προανακριτικής Επιτροπής αλλά με μία εξπρές διαδικασία που θα μεταβιβάσει την έρευνα για την απόδοση ποινικών ευθυνών απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Η κυβέρνηση αφήνει «παράθυρο» για κακούργημα
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, η κυβέρνηση σκοπεύει να δεσμευτεί εκ των προτέρων ότι θα συναινέσει στην παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών για κακουργηματικές πράξεις εφόσον το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις για κακούργημα και ζητήσει εκ νέου την έγκριση της βουλής για να προχωρήσει (δέσμευση μάλλον αυτονόητη).
Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης, όμως, εγκυμονεί σειρά κινδύνων που δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά η βουλή.
Ο κίνδυνος να «καούν» τα κακουργήματα
Η κυβέρνηση μπορεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί -σε δεύτερη φάση – να παραπέμψει τον Κ. Καραμανλή για κακούργημα, όμως, η θέληση της φαίνεται να σκοντάφτει πάνω στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο δεν επιτρέπεται να επιστρέψει προς έγκριση στη βουλή αίτημα που νωρίτερα έχει απορρίψει η ίδια η Βουλή!
Έτσι αν, για παράδειγμα, η κυβέρνηση απορρίψει τώρα τα συγκεκριμένα κακουργηματικά αδικήματα που θα περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ, στο κοινό κατηγορητήριο που ετοιμάζουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά και ενδεχομένως και σε ένα τρίτο κατηγορητήριο που μπορεί να συντάξουν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τότε τα συγκεκριμένα κακουργήματα «καίγονται» για πάντα!
Σύμφωνα με κυβερνητικούς βουλευτές τα συγκεκριμένα αδικήματα μπορεί να επιστρέψουν αυτούσια – προς έγκριση- στη βουλή μόνον αν από την έρευνα του δικαστικού Συμβουλίου προκύψουν νέα στοιχεία. Γεγονός που καθιστά δύσκολη – αν όχι αδύνατη- την υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης με ότι αυτό συνεπάγεται για τις εντυπώσεις που θα αφήσει στην κοινή γνώμη η οποία θα εκλάβει τον όλο χειρισμό ως ένα κυβερνητικό τέχνασμα μόνο και μόνο για να πέσει στα… μαλακά ο Κ. Καραμανλής.
Το θολό τοπίο και η διάψευση από Μαξίμου
Άλλη ερμηνεία δίνουν, ωστόσο, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να «ενταφιαστούν» τα κακουργήματα με το επιχείρημα ότι σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση δε θα καταψηφίσει τα αιτήματα της αντιπολίτευσης αλλά θα υπερψηφίσει την δική της πρόταση διατηρώντας «ζωντανό» το σενάριο παραπομπής του Κ. Καραμανλή για κακούργημα.
Κανείς δεν γνωρίζει φυσικά αν ο ισχυρισμός του Μαξίμου μπορεί να ισχύσει καθώς ο κανονισμός προβλέπει καταμέτρηση ψήφων για όλα τα αιτήματα που θα κατατεθούν στην ολομέλεια της βουλής. Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει μέχρι τώρα με το σύνολο της βουλής να βλέπει τον κίνδυνο να χαθεί γι άλλη μία φορά η… μπάλα και μαζί της η αλήθεια μέσα σε δαιδαλώδεις και αντικρουόμενες νομικές και συνταγματικές ερμηνείες περί του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Κάποιοι «ποντάρουν» σε υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ
Κάποιοι στην κυβέρνηση πιθανώς να «ποντάρουν» σε μία υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ στη λογική να μην συμπεριλάβει τώρα στο κατηγορητήριο του κακουργήματα για τον Κ. Καραμανλή μόνο και μόνο για να μην «χρεωθεί» μελλοντικά ένα κοινοβουλευτικό φιάσκο.
Πρόβλημα και με το πόρισμα
Σε αντίθεση με την περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου όπου ο εισαγγελέας περιέγραφε συγκεκριμένο αδίκημα, στην περίπτωση του Κ. Καραμανλή το κατηγορητήριο πρέπει να οριστεί από τα ίδια τα κόμματα. Έτσι αν προκριθεί η διαδικασία Τριαντόπουλου, δηλαδή η απευθείας μεταβίβαση της έρευνας στους φυσικούς δικαστές, τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής -που αναγκαστικά πρέπει να συγκροτηθεί -θα πρέπει να παραδώσουν στο Δικαστικό Συμβούλιο ένα πόρισμα.
«Τι πόρισμα θα παραδώσουν για την υπόθεση του Κ. Καραμανλή αφού δεν θα έχει προηγηθεί καμία απολύτως έρευνα από την Προανακριτική;» αναρωτιούνται βουλευτές της αντιπολίτευσης προβλέποντας μάχη μέχρις εσχάτων…