Προανακριτική για Καραμανλή: Το χρονοδιάγραμμα, οι νέες προτάσεις και ο «γρίφος» του γνωμοδοτικού

Advertisement
Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά στην πρότασή του, πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δεν έπραξε όπως όφειλε τα δέοντα ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο.
Το δρόμο της κοινοβουλευτικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών, του Κώστα Καραμανλή, των υφυπουργών του καθώς και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πλην κάποιων υφυπουργών, άνοιξε η κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για αυτά τα πρόσωπα.

Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά στην πρότασή του, πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δεν έπραξε όπως όφειλε τα δέοντα ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο, αγνόησε τις προειδοποιήσεις και «βλέπει» ενδεχόμενο δόλο τελέσεως του αδικήματος της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, κατηγορία που συνιστά κακούργημα.

«Την πράξη τους αυτή τα ως άνω πρόσωπα τέλεσαν με ενδεχόμενο δόλο, καθώς προέβλεψαν την πραγμάτωση εξαιτίας της συμπεριφοράς τους της αντικειμενικής υπόστασης του άρθρου 291 ΠΚ, δηλαδή αντιλαμβάνονταν πλήρως και γνώριζαν τις διαταραχές στη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου και την επικινδυνότητα της αξιόποινης συμπεριφοράς τους, ήτοι της παράλειψής τους να αποτρέψουν την διατάραξη και τον εξ αυτής κίνδυνο αν και υποχρεούνταν προς τούτο, και, παρά τούτο, αδιαφόρησαν και επέμειναν στην τέλεση της πράξεως τους, αποδεχόμενοι προδήλως άπαντες τους κινδύνους από την ανασφαλή λειτουργία του δικτύου», αναφέρει μεταξύ άλλων στο αίτημά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αβάσιμη η πρόταση ΠΑΣΟΚ»

Advertisement

Η ΝΔ θεωρεί πως δεν έχει νομική βάση το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με πηγές της «γαλάζιας» παράταξης η «η εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ΟΣΕ – ΕΡΓΟΣΕ είναι μόνο διοικητική, τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου διώκονται διότι δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες προς τον υπουργό για λήψη πρόσθετων μέτρων, το κατηγορητήριο κατά των διευθυντών δεν μπορεί να μεταφερθεί στον υπουργό αφού εκείνοι δεν είχαν προβεί στις απαιτούμενες εισηγήσεις».
Παράλληλα υπογραμμίζουν πως «η πολιτική ευθύνη για συστημικά προβλήματα δεν ταυτίζεται με ποινικές ευθύνες και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα» και πως «ο διαβιβαστικό της δικαιοσύνης αφορά ρητώς μόνο τους υπουργούς και όχι τους υφυπουργούς». Πηγές της ΝΔ σημειώνουν πως τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί δική της πρόταση, στην οποία τυχόν ευθύνες Καραμανλή θα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διεργασίες ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς να καταθέσουν από κοινού πρόταση, ενώ τη θέση τους ετοιμάζουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το χρονοδιάγραμμα

Εν αναμονή λοιπόν της κατάθεσης προτάσεων και από άλλα κόμματα, ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τη συζήτηση στην Ολομέλεια, εκεί όπου τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας θα κληθούν να αποφασίσουν ποια πρόσωπα και για ποια αδικήματα θα ελεγχθούν στην προανακριτική. Με την πρόταση μόνο του ΠΑΣΟΚ στο τραπέζι προς ώρας, το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης στην Ολομέλεια, εξαρτάται από τον αν θα ζητηθεί ή όχι η ενεργοποίηση του γνωμοδοτικού δικαστικού συμβουλίου, το οποίο είναι αρμόδιο να ελέγξει τη βασιμότητα των κατηγοριών.

Advertisement

Για να ενεργοποιηθεί το συμβούλιο, θα πρέπει είτε να ζητείται στην πρόταση για προανακριτική από τους βουλευτές που υπογράφουν – δεν έχει υπάρξει αίτημα στο αίτημα ΠΑΣΟΚ – ή να γίνει αίτημα το οποίο να υπογράφουν 30 βουλευτές, από οποιαδήποτε κοινοβουλευτική ομάδα εντός 7 ημερών από την κατάθεση της πρότασης. Εφόσον παρέλθει το 7ήμερο και δεν έχει γίνει αίτημα, από τότε και εντός 15 ημερών ο Πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να ορίσει τη συνεδρίαση.

Εφόσον γίνει αίτημα, ο Νικήτας Κακλαμάνης θα αιτηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης τη διαβίβαση λίστας με τα ονόματα όλων των αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου και των Εισαγγελέων Εφετών της Αθήνας, από την οποία θα προκύψει μέσω κλήρωσης στην Ολομέλεια η σύνθεση του τριμελούς γνωμοδοτικού δικαστικού συμβουλίου. Ο χρόνος που θα δοθεί στους ανώτατους δικαστές θα καθοριστεί στην Ολομέλεια και έπειτα από την κατάθεση της γνωμοδότησης και εντός 15 ημερών θα πρέπει να οριστεί η συνεδρίαση, στην οποία μπορούν να συζητηθούν πάνω από μια προτάσεις ταυτόχρονα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement