Μέχρι τις πρωινές ώρες κράτησε χθες ο έλεγχος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), στα γραφεία και στις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) για τη φερόμενη απάτη με γεωργικά κονδύλια.
Οι ευρωπαϊκές εισαγγελικές αρχές βάζουν στο μικροσκόπιο τη διοίκηση του ελληνικού οργανισμού και όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση διενεργούν τέσσερις ελέγχους σε Αθήνα και Κρήτη.
Τι λέει η EPPO
Ειδικότερα όπως αναφέρει η ανακοίνωση της EPPO «Από χθες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (20/5/25), η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Αθήνα διενήργησε έρευνες στο πλαίσιο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με φερόμενη οργανωμένη απάτη με γεωργικά κονδύλια και διαφθορά στην οποία εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μεταξύ 2019 και 2022, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων παρουσιάστηκε ως νέος ή νέος γεωργός και έλαβε δικαιώματα ενίσχυσης από το εθνικό αποθεματικό, που χρηματοδοτείται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), βάσει ψευδών δηλώσεων. Αυτές περιλάμβαναν ψευδείς δηλώσεις σχετικά με την ιδιοκτησία ή τη μίσθωση βοσκοτόπων που ήταν επιλέξιμες για επιδοτήσεις, δίνοντας την ψευδή εντύπωση ενεργών γεωργικών δραστηριοτήτων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι βοσκότοποι που δηλώθηκαν ήταν στην πραγματικότητα δημόσιες εκτάσεις, οι οποίες προηγουμένως είχαν διατεθεί μόνο για χρήση από κτηνοτρόφους που δεν διέθεταν ιδιωτική γεωργική γη.
Τα βοσκοτόπια αυτά βρίσκονταν συχνά μακριά από τον πραγματικό τόπο κατοικίας των ατόμων που ισχυρίζονταν ότι τα κατείχαν ή τα ενοικίαζαν. Κατά τα επόμενα έτη, έως το 2024, τα ίδια άτομα συνέχισαν να υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις ζωικού κεφαλαίου, επιτρέποντάς τους να τους παραχωρηθούν δημόσιες βοσκήσιμες εκτάσεις, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την ενεργοποίηση και τη διατήρηση των δικαιωμάτων πληρωμής τους. Η παράνομη αυτή πρακτική ενδέχεται να οργανώθηκε με συστηματικό τρόπο με τη συμμετοχή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ».
Έλλειψη ειλικρινούς συνεργασίας
Η ανακοίνωση αποκαλύπτει ότι η εισαγγελική έρευνα και η συλλογή ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη και καθυστέρησε σημαντικά μέχρι τα ξημερώματα. «Η συγκέντρωση ψηφιακών στοιχείων στην έδρα του ΟΠΕΚΕΠΕ αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη και καθυστέρησε σημαντικά μέχρι τις 4:00 σήμερα το πρωί.
Η επιτυχής εκτέλεση των ερευνών κατέστη δυνατή μόνο χάρη στην εξαιρετική υποστήριξη του Τμήματος Εξέτασης Ψηφιακών Στοιχείων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Επιστημών της Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών – Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων) και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων – Τμήμα Ειδικών Υποθέσεων (Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας- Τμήμα Ειδικών Υποθέσεων)» επισημαίνει η ανακοίνωση προσθέτοντας ότι «Όλοι οι ενδιαφερόμενοι θεωρούνται αθώοι έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια».
Υπενθυμίζεται ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κεφάλαια που φέρεται ότι έχουν υπεξαιρεθεί δύναται να ανέρχονται σε έως και τα 45 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Τσιάρα, διαχειρίζεται πάνω από 3 δισ. ετησίως, εκ των οποίων περίπου 2,4 δισ. ευρώ διανέμονται σε περίπου 660.000 δικαιούχους παραγωγούς.
«Τίποτα στο σκοτάδι»
Όπως επισήμανε ο Υπουργός: «Τυχόν μπλοκάρισμα της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ θα σήμαινε αναστολή πληρωμών. Και αυτό δεν θα ήταν ένα πολιτικό πρόβλημα, αλλά κοινωνική βόμβα» προσθέτοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε πλήρη κάθαρση. Αυτό δεν είναι μόνο δική μου απόφαση. Είναι σαφής εντολή του Πρωθυπουργού στο πρόσωπό μου: να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι».
Σημειώνεται ότι η EPPO είναι η ανεξάρτητη εισαγγελική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.