ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι δύο οικογένειες από τη Θεσσαλία, η ιδιόχειρη διαθήκη και τα βοσκοτόπια στο… δάσος του Γράμμου

Advertisement
Δύο οικογένειες μοιράζονται το εδώλιο στην πρώτη μεγάλη δίκη για τις παράνομες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Η ιδιόχειρη διαθήκη που «αποκάλυψε» τα βοσκοτόπια στο …δάσος του Γράμμου.

«Καθρέπτης» των…. αμαρτιών του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου δημόσιες δασικές εκτάσεις μετατρέπονταν εν μία νυκτί σε βοσκοτόπια, με αμφισβητούμενες διαθήκες και μισθωτήρια, ανοίγοντας τη «στρόφιγγα» των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, αποτελεί, σύμφωνα με την Ευρωπαία Εισαγγελέα Καλλιόπη Νταγιάντα, η υπόθεση των 7 κατηγορουμένων για απάτη σε βάρος των συμφερόντων της ΕΕ που κρίνεται στο Εφετείο της Αθήνας.

Η πρώτη μεγάλη δίκη για παράνομες επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει φέρει στο εδώλιο δύο οικογένειες από τη Θεσσαλία.

Ιδιόχειρη διαθήκη «κλειδί» για την απόκτηση των βοσκοτόπων

Η μητέρα, ο γιος, η κόρη και η νύφη είναι τα τέσσερα μέλη της πρώτης οικογένειας που βρέθηκαν ξαφνικά να κληρονομούν χιλιάδες στρέμματα δημόσιας δασικής έκτασης στο Γράμμο. Δύο χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα της οικογένειας, ανακάλυψαν την ιδιόγραφη διαθήκη του με την οποία τους άφηνε τις εκτάσεις αυτές, χωρίς όμως ποτέ ο ίδιος να τις έχει δηλώσει στο Ε9, όσο ζούσε. Παρά τους αρχικούς δισταγμούς τους να παρουσιάσουν τη διαθήκη, φοβούμενοι ότι θα επιβαρυνθούν φορολογικά, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, αφού πέρασαν άλλα δύο χρόνια, τελικά το αποφάσισαν. Το 2020, δήλωσαν στο Ε9 τις εκτάσεις αυτές οι οποίες, με βάση την διαθήκη του πατέρα τους, χαρακτηρίζονταν ως βοσκότοποι.

Advertisement

Η οικογένεια του πρώην υπεύθυνου στο Γραφείο Υποδοχής αιτήσεων μίσθωσε τα βοσκοτόπια

Η δεύτερη οικογένεια, αποτελούμενη από τον πατέρα ο οποίος φέρεται να είχε κομβική θέση ως υπεύθυνος στο Γραφείο Υποδοχής αιτήσεων για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στη Θεσσαλία, το γιο του, πολιτικό μηχανικό στο επάγγελμα και τη δικηγόρο κόρη του, μίσθωσαν τα επίμαχα βοσκοτόπια έναντι 10 ευρώ το στρέμμα. Ως νέοι αγρότες κατάφεραν μάλιστα να εισπράξουν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, συνολικού ύψους περίπου 177.000 ευρώ, μέσα στη διετία 2019-2020.

Στην απολογία τους υποστήριξαν πως έψαχναν να βρουν για να ενοικιάσουν εκτάσεις για βόσκηση αλλά αγνοούσαν πως ήταν δημόσιες δασικές.

Πρόεδρος: Ήταν δημόσιες δασικές αυτές όμως…

Κατηγορούμενη: Δεν ήταν. Ο Κ ( σ.σ. αναφέρεται στον εμφανιζόμενο ως ιδιοκτήτη) είπε ότι είναι ιδιωτική έκταση. Τότε δεν υπήρχαν δασικοί χάρτες οπότε δεν είχα πληροφορία από εκεί, και κοίταξα στο Google όπου είδα δορυφορικές εικόνες. Δεν είχα λόγο να αμφισβητήσω ή να έχω ενδοιασμό.

Advertisement

«Δεν θα έβαζα σε κίνδυνο την επιχείρηση μου και την πορεία μου για 40 χιλιάδες ευρώ» είπε ο κατηγορούμενος πρώην ιδιοκτήτης κέντρου υποδοχής δηλώσεων στο δικαστήριο και πρόσθεσε ότι οι αιτήσεις περιελάμβαναν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζητούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή τη δήλωση μισθωτηρίου και τις συντεταγμένες των μισθωμένων εκτάσεων.

«Κληρονομήσαμε τα βοσκοτόπια αλλά δεν είχαμε εμείς ζώα..»

Οι κατηγορούμενοι ιδιοκτήτες των εκτάσεων αρνήθηκαν πως υπήρξε κάποια παρατυπία, λέγοντας ότι επρόκειτο για την κληρονομιά του πατέρα τους.

Κατηγορούμενος: Μας έλεγε πάντα ότι έχει έκταση εκεί. Κάναμε τις νόμιμες ενέργειες και μετά τα μισθώσαμε.

Advertisement

Πρόεδρος: Τα εκμεταλλευόσασταν;

Κατηγορούμενος: Δεν μπορείς να τα εκμεταλλευθείς… δεν είχαμε ζώα.

Εισαγγελέας: Αδικία για τους πραγματικούς δικαιούχους

Για την εισαγγελέα πάντως, δεν αρκεί η κατοχή μία έκτασης για να χαρακτηριστεί κάποιος ως αγρότης αλλά απαιτείται κι η εκμετάλλευσή της. Για αυτό δεν φάνηκε να πείθεται η κ. Νταγιάντα από τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων περί νομικής πλάνης «Το μορφωτικό τους επίπεδο δεν κατά λείπει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ο μέσος νους αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να γίνει λήψη ενίσχυσης με μόνη την κατοχή έκτασης χωρίς τη διενέργεια γεωργικών εργασιών. Οι κατηγορούμενοι είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Αδικούνται οι πραγματικοί γεωργοί επειδή μη δικαιούχοι παίρνουν τμήμα από το δικό τους μερίδιο, άκοπα, με την προσκόμιση και μόνο ιδιωτικών μισθωτηρίων».

Advertisement

Πλήρωσαν λίγο πριν δώσουν εξηγήσεις

Η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί και ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων για την άρση του αξιοποίνου που επικαλέστηκαν οι κατηγορούμενοι, με την επιστροφή των χρημάτων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. «Ένας από αυτούς μάλιστα το έκανε στις 9 το πρωί ενώ σε λίγες ώρες, στις 12 το μεσημέρι, έδινε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου», είπε. «Τα χρήματα όμως αυτά δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά ήταν από τα ευρωπαϊκά γεωργικά ταμεία» συμπλήρωσε.

Αν τελικά πάντως υιοθετηθεί από το δικαστήριο η εισαγγελική πρόταση, εκτιμάται πως θα αποτελέσει «προπομπό» και για τις υπόλοιπες συναφείς υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, όπου όλοι κατηγορούμενοι σπεύδουν να επιστρέψουν τα χρήματα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement