Εύλογα δημιουργούνται ερωτηματικά για το κατά πόσο ενήμερη ή αμέτοχη ήταν τελικά η κυβέρνηση για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το Μαξίμου που είναι φανερό ότι δεν έχει τον έλεγχο των εξελίξεων παίζει άμυνα… Τουλάχιστον μέχρι να έχει την τελική εικόνα της δικογραφίας η οποία μέρα τη μέρα εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία.
Ανοιχτή παραμένει η έρευνα
Το παράδοξο σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι ενώ έχει σταλεί η βασική δικογραφία στη Βουλή, η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας παραμένει ανοιχτή. Προφανώς επειδή η Εισαγγελία ήθελε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ενδεχόμενης παραγραφής. Το επίσης παράδοξο είναι ότι, ενώ περιγράφονται οι ηθικοί αυτουργοί στη δικογραφία, απουσιάζει ο δράστης – ποιος έκανε τις παράνομες χρηματοδοτήσεις – με πολλούς να αναρωτιούνται πως θα τεκμηριωθεί μία κατηγορία εναντίον πρώην υπουργού χωρίς να έχει βρεθεί ο βασικός ένοχος.
Η κυβέρνηση παίζει… άμυνα
Όλη η προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου στρέφεται τώρα στο να μην μπει στο κάδρο των ευθυνών ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Σε αυτήν την κατεύθυνση περιλαμβάνεται και το «αποτύχαμε» και «αναλαμβάνω την ευθύνη στο όνομα όλων των κυβερνήσεων» του Κ. Μητσοτάκη. Στην προσπάθεια να εξουδετερωθούν – πριν ακόμη εκτοξευτούν – όλες οι πιθανές πολιτικές βόμβες περί πλήρους επίγνωσης της κατάστασης από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Οι δύο επιστολές Σημανδράκου σε Μπρατάκο
Με δύο επιστολές τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023 ο τότε Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελος Σημανδράκος ενημερώνει τον τότε υπουργό Επικρατείας Γιάννη Μπρατάκο ότι έχει αφήσει απλήρωτα δεκάδες χιλιάδες «κόκκινα» ΑΦΜ αφήνοντας αιχμές ότι τα περισσότερα αφορούν την Κρήτη:
«Σας πληροφορώ ότι από τους 9.309 που δεν καταβλήθηκαν ενισχύσεις γιατί δεν πληρώθηκαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, 5.586, δηλαδή το 63%, προέρχονταν από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες Κρήτης» έγραφε στην επιστολή του ο τότε Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο κ. Σημανδράκος στη συνέχεια στρέφει τα βέλη του στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη και ζητάει ακρόαση από τον κ. Μπρατάκο κρούοντας καμπανάκι κινδύνου όπως μετέδωσε ο Alpha:
«Η δημόσια συμπεριφορά και οι δηλώσεις του (πολιτικού προϊσταμένου μου) δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του Οργανισμού, καθώς πλέον κινδυνεύει να αμφισβητηθεί η εγκυρότητα των πληρωμών. Σας ζητώ ακρόαση προκειμένου να σας δοθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε ώστε να στηριχθεί το έργο του Οργανισμού, το κύρος του οποίου, εάν πληγεί ακόμη περισσότερο θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με κινδύνους για τη συνέχιση της ομαλής καταβολής των ενισχύσεων».
Στις ίδιες επιστολές ο κ. Σημανδράκος καταγγέλλει μεθόδευση που τον εξανάγκασε σε παραίτηση στα τέλη Δεκεμβρίου. Στην επιστολή φέρεται να ονοματίζει και συγκεκριμένα στελέχη του Μαξίμου που του ζήτησαν να παραιτηθεί.
«Δεν εμπόδισε η κυβέρνηση την απόφαση του για τα κόκκινα ΑΦΜ»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα του κ. Σημανδράκου και συνεπώς δεν μπήκε εμπόδιο στο έργο του.
«Έλεγε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι “εγώ παιδιά θεωρώ ότι αυτά δεν πρέπει να πληρωθούν”. Οι συνεργάτες, το Μαξίμου, όπως λέγεται, γιατί ο κύριος Μπρατάκος έχει έναν ρόλο, δεν είναι προσωπικό, άφησαν αυτονοήτως, τον κύριο Σημανδράκο να μπλοκάρει αυτά τα ΑΦΜ. Είπε ότι “ναι. κάνε ότι νομίζεις, μην τα πληρώσεις”» είπε χαρακτηριστικά ο Π. Μαρινάκης.
Ως προς την παραίτηση του, το Μέγαρο Μαξίμου την αποδίδει στο γεγονός ότι οι σχέσεις Σημανδράκου- Αυγενάκη είχαν φθάσει στο ναδίρ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σημανδράκος ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τις δύο επιστολές στις 30 Ιουνίου με αποτέλεσμα τα νέα στοιχεία να διαβιβαστούν χθες στη Βουλή.
Πληρώθηκαν κάποιες επιδοτήσεις τον Απρίλιο του 2024
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Απρίλιο του 2024 – δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές – φέρεται να έγιναν κάποιες (περίπου 6.000) από τις πληρωμές των 9.000 και πλέον «κόκκινων» ΑΦΜ. Πληρωμές που κυβερνητικοί παράγοντες τις δικαιολογούν λέγοντας ότι στο μεσοδιάστημα (Ιανουάριος – Απρίλιος του 2025) έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι.
Η στρατηγική Μαξίμου
Η κυβέρνηση για να καλύψει όλα τα ενδεχόμενα σπεύδει να χαρακτηρίσει «πολιτικής φύσεως» τις όποιες διαμάχες περί του ποιος έπρεπε να πληρωθεί ή όχι, με το επιχείρημα ότι υπήρχε υπουργική απόφαση που κάλυπτε νομικά τους υπουργούς να εφαρμόσουν την «τεχνική λύση» που αποδέχθηκε κερκόπορτα για τη διόγκωση του σκανδάλου.
Με τη μόνη διαφορά ότι έπρεπε να έχουν προηγηθεί στοιχειώδεις έλεγχοι για το αν οι αιτούντες είναι αγρότες ή απατεώνες.
Σιγή ιχθύος για προανακριτική
Μέσα σε αυτό το ρευστό κλίμα, η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα πράξει στο θέμα της Προανακριτικής που ζητούν τουλάχιστον τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Άγνωστο παραμένει, επίσης, αν θα αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο ή ξεχωριστά τους δύο πρώην υπουργούς Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη. Ο Π. Μαρινάκης είπε μεν ότι κάθε πρόσωπο αξιολογείται ξεχωριστά, αλλά συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει ληφθεί.