V-Cube: Η ελληνική εταιρεία που χάκαρε τον κύβο του Ρούμπικ

Advertisement

Ποιος δεν γνωρίζει τον κύβο του Ρούμπικ;

Και ποιος θα το φανταζόταν  ότι πίσω από έναν από τους πιο διάσημους γρίφους στον κόσμο θα ξεσπούσε μια πολυετής δικαστική διαμάχη με πρωταγωνίστρια μια ελληνική εταιρεία;

Ένα παιχνίδι που μεγάλωσε γενιές και γενιές και έχει εξελιχθεί σε ένα σύμβολο εξυπνάδας και υπομονής, βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο μιας δικαστικής διαμάχης που κράτησε χρόνια, με πρωταγωνίστρια μια μικρή ελληνική εταιρεία: την V-Cube.

Advertisement

Και όπως φαίνεται, οι γρίφοι δεν λύνονται πάντα υπέρ των ισχυρών: η καναδική Spin Master, που κατέχει τα δικαιώματα του διάσημου κύβου από το 2021, έχασε μια σημαντική μάχη απέναντι σε έναν μικρότερο μεν αλλά αποφασισμένο δε αντίπαλο από την Ελλάδα.

Η δικαστική υπόθεση της V-Cube

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2013, όταν η ελληνική εταιρεία Verdes Innovations SA, γνωστή για τα δικά της παζλ V-CUBE, ζήτησε από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) να ακυρώσει εμπορικά σήματα που είχε κατοχυρώσει ο προκάτοχος της Spin Master την περίοδο 2008-2012.

Το EUIPO δικαίωσε την ελληνική πλευρά, υποστηρίζοντας ότι το σχήμα του κύβου Ρούμπικ δεν μπορεί να αποτελεί εμπορικό σήμα, αφού τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του παζλ.

Advertisement

«Τα βάλαμε με έναν κολοσσό», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Βερδές, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στα πρώτα πέντε λεπτά της συνομιλίας μας.

«Αυτή είναι μια νίκη για την ελευθερία της καινοτομίας και είμαστε περήφανοι που το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι ο νόμος περί εμπορικών σημάτων δεν πρέπει να χρησιμοποιείται καταχρηστικά για την εξασφάλιση διαρκούς μονοπωλίου σε λειτουργικές ιδέες».

Όπως εξηγεί ο κ. Βερδές, ο ιδρυτής της εταιρείας και πατέρας του κ. Παναγιώτης Βερδές, κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σύστημα που επιτρέπει την ασφαλή και ομαλή κατασκευή περιστρεφόμενων κύβων με απεριόριστα επίπεδα, από τα οποία η έκδοση 3×3, γνωστή ως κύβος του Ρούμπικ, είναι μόνο ένα παράδειγμα. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χορηγήθηκε το 2004 στην Ελλάδα και το 2007 στην Ευρώπη».

Advertisement

Ο κ. Βερδές εξηγεί για τις απειλές που έχει δεχθεί η εταιρεία: «Δεχθήκαμε bullying και από την ίδια εταιρεία αλλά και από Κινέζους ανταγωνιστές μας. Λαμβάναμε απειλητικά γράμματα για χρόνια, ενώ οι αντίπαλοί μας είχαν πάει και στους συνεργάτες μας, λέγοντας τους να σταματήσουν τη συνεργασία μαζί μας ».

«Ο κύβος του Ρούμπικ έχει 2 -4 στρώματα, εμείς έχουμε από 2 έως 9 στρώματα», λέει ο κ. Βερδές, τονίζοντας ότι τα στρώματα μπορεί να είναι αναρίθμητα (ν) .

Μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας στην Ινδία

Ο τζίρος της εταιρείας για το 2024 είναι λίγο πιο κάτω από 1 εκατ. ευρώ, αναφέρει ο κ. Βερδές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το ΓΕΜΗ ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2ο23 ήταν 707.365 ευρώ.

Advertisement

Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα δίκτυο διανομής σε 20 χώρες ενώ μέσω του e-shop πωλεί τα προϊόντα της σε 117 χώρες.

Στην Ελλάδα τα προϊόντα της διατίθενται στο Public και στον Ιανό.

Ωστόσο,  ο κ. Βερδές παραδέχεται ότι υπάρχουν δυσκολίες. Τονίζει ότι τα τελευταία τρία χρόνια η αγορά των παιχνιδιών στην Ευρώπη είναι μειωμένη κατά 7% ενώ στην Αμερική αυξημένη κατά 2-3% ενώ εξηγεί για την μεταβατική φάση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία.

Advertisement

«Φέτος βρισκόμαστε σε μια φάση μετασχηματισμόυ. Μεταφέρουμε την παραγωγή μας στην Ινδία για να μειώσουμε το κόστος, να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί αλλά και βιώσιμοι».

Η υπόθεση της V-Cube δεν είναι απλώς μια νομική νίκη.

Είναι μια υπενθύμιση ότι η δημιουργικότητα,  η επιμονή και ο σεβασμός στην καινοτομία μπορούν να ανατρέψουν ισορροπίες και να ανοίξουν νέους δρόμους για τις μικρές αλλά τολμηρές επιχειρήσεις.

Πηγή: OT.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement