Η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει εισέλθει σε μια νέα φάση ανάπτυξης, κυρίως λόγω των στόχων για μείωση των εκπομπών ρύπων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αύξησαν τις πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων κατά 45% το πρώτο τρίμηνο του 2025, ενώ κάθε μήνα βγάζουν αρκετά προσιτά μοντέλα, η τιμή των οποίων ξεκινάει από τα 25.000 ευρώ. Όλα αυτά για να μπορέσουν να μειώσουν τον μέσο όρο των εκπομπών ρύπων, προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα.
Μέσα σε αυτή τη δυναμική, εμφανίζεται μια υβριδική τεχνολογία η οποία δίνει εκτεταμένη ηλεκτρική αυτονομία και χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Πρόκειται για ένα υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης, παρόμοιο με τα plug-in υβριδικά το οποίο συνδυάζει μια μικρή έως μεσαίου μεγέθους μπαταρία με έναν κινητήρα καύσης, όχι για να δίνει κίνηση στους τροχούς, αλλά για να λειτουργεί ως γεννήτρια όταν η μπαταρία εξαντληθεί.
Αυτή η ιδέα δεν είναι καινούργια, καθώς οι πρώτες προσπάθειες της δεκαετίας του 2010 σταμάτησαν όταν βελτιώθηκε η αυτονομία των μπαταριών και επεκτάθηκε η υποδομή φόρτισης. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές εταιρείες ακόμη και σήμερα που δεν πιστεύουν σε αυτό το υβριδικό σύστημα, όπως η Volkswagen η οποία αναφέρει ότι αυτό το σύστημα δεν είναι για την ευρωπαϊκή αγορά.
Το 2024 στην Κίνα, η συγκεκριμένη κατηγορία σημείωσε σημαντική ανάπτυξη, με τις πωλήσεις να φτάνουν περίπου τις 1,2 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως, σημειώνοντας αύξηση 79% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η κατηγορία κατάφερε να γίνει ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα στην αγορά της αυτοκίνησης. Ωστόσο στην Ευρώπη, αυτή η τεχνολογία δεν γνωρίζει μεγάλη απήχηση.
Ανάλυση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος σε 20 κορυφαία σε πωλήσεις κινεζικά ογκώδη SUV που φέρουν την νέα υβριδική τεχνολογία έδειξε ότι μόλις εξαντληθεί η μπαταρία καταναλώνουν κατά μέσο όρο 6,4 λίτρα ανά 100 χλμ. Τιμή που είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη που έχει ένα συμβατικό βενζινοκίνητο SUV. Και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι τα δεδομένα των εκπομπών ρύπων των plug in αυτοκινήτων είναι αυξημένα κατά 3,6 φορές περισσότερο από ότι δηλώνουν τα επίσημα αποτελέσματα δοκιμών.
AMΠΕ