Βάσεις 2025: Οι εκτιμήσεις Στρατηγάκη για Νομικές και Ιατρικές – Έκπληξη με τα Πολυτεχνεία, πού θα δούμε «βουτιά»

Advertisement
Η εκτίμηση Στρατηγάκη για το «ασανσέρ» στις Βάσεις 2025 και τα προγνωστικά για ανακατατάξεις σε επιστημονικά πεδία, η λίστα με όλες τις Σχολές.
Η Παρασκευή 25η Ιουλίου είναι η ημερομηνία «κλειδί» για την ανακοίνωση των Βάσεων 2025 που θα αποτελέσουν το επιστέγασμα των φετινών Πανελληνίων και θα καθορίσουν πού θα σπουδάσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης έδωσε στη δημοσιότητα τις τελικές του εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθεί το φετινό τοπίο των Βάσεων Εισαγωγής, επιχειρώντας παράλληλα να δώσει και τις τάσεις που θα επικρατήσουν βάσει των επιλογών των υποψηφίων από το Μηχανογραφικό.

Σε κάθε περίπτωση τονίζει ότι η μικτή εικόνα των Βάσεων 2025 για τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επηρεάζεται συνδυαστικά από την επίδοση των υποψηφίων, τη δυσκολία των θεμάτων, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), τον αριθμό των εισακτέων και τις προτιμήσεις στο μηχανογραφικό. Όπως αποτυπώνεται και στη σχετική του μελέτη φέτος παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά επιστημονικό πεδίο και τμήμα.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές), σημειώνεται πτώση και υποχώρηση ενδιφέροντος. Η Φιλολογία Αθήνας καταγράφει σημαντική μείωση έως και 1.460 μόρια, λόγω της χαμηλής ΕΒΕ. Οι Νομικές εμφανίζουν μικρή πτώση 75-150 μορίων, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι υποψήφιοι στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε πρακτικά επαγγέλματα με σαφείς επαγγελματικές προοπτικές.

Στην Νομική Αθήνας (ΕΚΠΑ), η βάση φαίνεται ότι θα μειωθεί κατά 75 μόρια και διαμορφώνεται στα 17.950 μόρια, ενώ στη Νομική Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) η πτώση ανέρχεται στα 100 μόρια με νέα βάση στα 17.240 μόρια. Το Τμήμα Νομικής στην Κομοτηνή (ΔΠΘ) σημειώνει τη μεγαλύτερη μείωση, με πτώση 150 μορίων και βάση στα 16.500 μόρια. Παράλληλα, και το Νομικό Τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει μικρή μείωση κατά 80 μόρια, με τη βάση να διαμορφώνεται στα 17.850 μόρια. Η σταθερότητα και οι μικρές αυτές πτώσεις αντανακλούν τον συνεχή ανταγωνισμό και το υψηλό ενδιαφέρον για τις νομικές σπουδές, παρά τη γενικότερη τάση στροφής προς επαγγέλματα με πιο πρακτικό προσανατολισμό.

Advertisement

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες), οι βάσεις καταγράφουν ανοδική πορεία με εκπλήξεις στα Πολυτεχνεία. Οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ και το Πολυτεχνείο Πάτρας σημειώνουν σημαντική αύξηση βάσεων, λόγω υψηλής ζήτησης και καλών επιδόσεων. Η σταθερότητα σε Μαθηματικά και Φυσική, καθώς και η αναβάθμιση των τμημάτων Μηχανικών, οδηγούν σε στροφή υποψηφίων προς τεχνικές σπουδές. Τα τμήματα Μηχανικών παρουσιάζουν ποικιλία στις μεταβολές, με κάποιες σχολές να καταγράφουν μικρές αυξήσεις και άλλες αξιοσημείωτες πτώσεις.

Για παράδειγμα, το τμήμα Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών στο ΕΜΠ της Αθήνας δείχνει μικρή πτώση 125 μορίων, ενώ το τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υποχωρεί κατά 365 μόρια. Μεγαλύτερη πτώση σημειώνει το τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στα Ιωάννινα με 1.761 μόρια λιγότερα. Αντίθετα, το αντίστοιχο τμήμα στην Πάτρα αυξάνει τη βάση του κατά 340 μόρια. Ανάλογες διακυμάνσεις καταγράφονται και σε άλλα τμήματα, όπως το Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στη Θεσσαλονίκη που αυξάνει τη βάση κατά 400 μόρια, ενώ η Μηχανολογία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής παρουσιάζει σημαντική πτώση 933 μορίων. Γενικά, τα τμήματα με πιο τεχνολογικό και καινοτόμο χαρακτήρα διατηρούν ή αυξάνουν τις βάσεις τους, ενώ σε άλλα η πτώση αντανακλά μεταβολές στη ζήτηση και τον ανταγωνισμό. Η εικόνα αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη προσεκτικής μελέτης και στρατηγικής επιλογής από τους υποψηφίους, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις κάθε τμήματος και τις προοπτικές που προσφέρει.

Το 3ο επιστημονικό πεδίο παρουσιάζει σχετική σταθερότητα με ελαφρά πτωτική τάση, εξαιτίας μειωμένου αριθμού αριστούχων. Στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης (ΔΠΘ), η βάση υποχωρεί κατά 75 μόρια και διαμορφώνεται στα 17.900 μόρια. Παρομοίως, στην Ιατρική Αθήνας (ΕΚΠΑ) η πτώση είναι πιο ήπια, με μείωση 50 μορίων και βάση στα 18.725 μόρια. Στο Ηράκλειο (Παν. Κρήτης) η βάση πέφτει κατά 75 μόρια στα 17.975 μόρια, ενώ στη Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ) η πτώση είναι στα 70 μόρια με βάση τα 18.480 μόρια. Στα Ιωάννινα, η πτώση φτάνει τα 80 μόρια και η βάση ορίζεται στα 18.120 μόρια, ενώ στη Λάρισα (Παν. Θεσσαλίας) και στην Πάτρα (Παν. Πατρών) η μείωση κυμαίνεται επίσης γύρω στα 75-80 μόρια, με βάσεις στα 18.050 και 18.380 μόρια αντίστοιχα.
Παρά τις μικρές αυτές πτώσεις, το ενδιαφέρον για τις Ιατρικές σχολές παραμένει υψηλό, αντανακλώντας το διαχρονικό κύρος και τις επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου. Η συνολική εικόνα δείχνει έναν περιορισμό της αύξησης των βάσεων, που πιθανότατα οφείλεται σε παράγοντες όπως η δυσκολία των θεμάτων και η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Τέλος, το 4ο επιστημονικό πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής) αποτελεί την έκπληξη του 2025, με σημαντική άνοδο βάσεων. Το μάθημα της Οικονομίας ήταν πιο βατό, με περίπου 30% των υποψηφίων να πετυχαίνουν άριστα, και οι σχολές Πληροφορικής και Διοίκησης Οικονομίας αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 150-225 μορίων. Η ζήτηση για ψηφιακά επαγγέλματα και τεχνολογία οδηγεί αυτή την τάση. Συνολικά, οι Βάσεις 2025 αντικατοπτρίζουν τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των υποψηφίων και τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Υπάρχει σαφής στροφή προς τεχνικά και ψηφιακά επαγγέλματα, με μικρή υποχώρηση σε παραδοσιακές ανθρωπιστικές και υγειονομικές σχολές.

Αναλυτικά η εκτίμηση Στρατηγάκη για τις Βάσεις 2025 όλων των Τμημάτων

ΕΔΩ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement