Ακόμη και οι άνθρωποι της ελληνικής υδατοσφαίρισης, συχνά αναγνωρίζουν ότι το πόλο είναι ένα… οικογενειακό σπορ. Δεν εννοούν μόνο ότι τα περισσότερα ματς των εγχώριων διοργανώσεων γίνονται μεταξύ συγγενών και φίλων, αλλά και ότι -πολύ συχνά- το «μικρόβιο» αυτού του δύσκολου και απαιτητικού αθλήματος περνά από τη μία γενιά στην άλλη.
Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι μέσα στη 15άδα της εθνικής γυναικών που κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο, σήμερα στη Σιγκαπούρη, υπάρχουν κορίτσια που το… γονιδίωμά τους «γράφει» υδατοσφαίριση. Ιδού τα… μήλα που έπεσαν κάτω από τη μηλιά:
– ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΑΝΤΑ: Γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2004 και ήταν η καλύτερη παρηγοριά για τον πατέρα της, που λίγες ημέρες νωρίτερα είχε χάσει στις λεπτομέρειες ένα Ολυμπιακό μετάλλιο στην Αθήνα. Ο Πέτρε Σάντα γεννήθηκε στη Ρουμανία, ήταν διεθνής με την εθνική ομάδα της χώρας και ήρθε στην Ελλάδα το 1997, για λογαριασμό του Ηλυσιακού. Ρίζωσε εδώ, έπαιξε σε κορυφαίες ομάδες (Ολυμπιακό, Βουλιαγμένη, Πανιώνιο, Χίο μεταξύ άλλων), πήρε την ελληνική υπηκοότητα και εκπροσώπησε την εθνική Ελλάδας, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο του Μόντρεαλ. Η Στεφανία είναι καρπός του γάμου του με την πρωταθλήτρια της κολύμβησης, Αγγελική Λυμπεροπούλου.
– ΑΘΗΝΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ: Κόρη του Ακη Γιαννόπουλου, τερματοφύλακα της μεγάλης ομάδας του ΑΝΟ Γλυφάδας της δεκαετίας του 1980, και ανιψιά ενός εκ των κορυφαίων πολιστών εκείνης της περιόδου, του νυν προέδρου της ΚΟΕ, Κυριάκου Γιαννόπουλου. Οπως ήταν φυσικό, ξεκίνησε την καριέρα της από τον ΑΝΟΓ, αλλά σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στη Βουλιαγμένη, την οποία οδήγησε φέτος στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Από του χρόνου θα αγωνίζεται στην πανίσχυρη Σαμπαντέλ.
– ΕΛΕΝΑ ΞΕΝΑΚΗ: Το επώνυμο δεν το φανερώνει, αλλά η 28χρονη φουνταριστή είναι κόρη μιας εκ των «πιονέρων» της γυναικείας υδατοσφαίρισης στην Ελλάδα. Η Μαρία Βούλγαρη υπήρξε στέλεχος της πρώτης εθνικής ομάδας γυναικών που συγκροτήθηκε στη χώρα μας, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, μαζί με την -τέως ομοσπονδιακή τεχνικό- Αλεξία Καμμένου, τις αδελφές Ρούπακα, την Αννα Χατζηγεωργάκη (μητέρα της 19χρονης Αριάδνης Καραμπέτσου, που «κόπηκε» τελευταία από την αποστολή για τη Σιγκαπούρη), τη Βούλα Βάσσου κ.α.
– ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΡΑ: Η υψηλόσωμη αμυντικός είναι κόρη ενός από τους κορυφαίους τερματοφύλακες που έχουν περάσει από την ελληνική υδατοσφαίριση, του Βαγγέλη Πάτρα, με συμμετοχή σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες και ένα ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1997, στην Αθήνα. Η αδελφή της, Ειρήνη, είναι επίσης πολίστρια και μάλιστα τερματοφύλακας, όπως ο πατέρας τους.
– ΝΤΕΝΙΑ ΚΟΥΡΕΤΑ: Η νεαρή Πατρινή φουνταριστή είναι κόρη ενός ανθρώπου που υπηρέτησε την υδατοσφαίριση από διαφορετικά πόστα. Ο Μιχάλης Κουρέτας αγωνίστηκε στον ΝΟ Πατρών και τον Ολυμπιακό, αλλά αποσύρθηκε σχετικά νωρίς από την ενεργό δράση και στράφηκε στη διαιτησία. Υπήρξε επί σειρά ετών διεθνής διαιτητής, «σφύριξε» σε μεγάλες διοργανώσεις και πλέον συνεχίζει ως μέλος της ΚΕΔ, αλλά και της τεχνικής επιτροπής υδατοσφαίρισης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
Ειδική περίπτωση αποτελούν οι αδελφές Πλευρίτου, που αποτελούν σημείο αναφοράς της εθνικής ομάδας εδώ και 13 χρόνια. Η 28χρονη Ελευθερία και η 27χρονη Βάσω αναδείχθηκαν σήμερα πρωταθλήτριες κόσμου, σίγουρα όμως είχαν στην άκρη του μυαλού τους τη μεγαλύτερη αδελφή τους, την 31χρονη Μαργαρίτα, που υπήρξε αρχηγός του αντιπροσωπευτικού συγκροτόματος μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΑΜΠΕ