Χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας που αναφέρονται κυρίως σε νέους σε ηλικία άνδρες, όπως σερβιτόροι, πωλητές και ταμίες, μάγειροι και ψήστες ξενοδοχείων και εστιατορίων, λαντζέρηδες αλλά και καμαριέρες, στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη αφορούν οι περίπου 15.668 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας.
Τα επίσημα στοιχεία για τις ροές απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα δείχνουν πως ο φετινός Ιούνιος, αν και σαφώς χειρότερος από τον αμέσως προηγούμενο Μάιο (είχαν δημιουργηθεί επιπλέον, 122.173 νέες θέσεις εργασίας), από τον περσινό Ιούνιο (με 8.293 λιγότερες νέες θέσεις εργασίας) αλλά και από όλους τους προηγούμενους Ιούνιους από το 2019 και μετά, ήρθε να συμπληρώσει το σερί θετικών εξελίξεων στην εγχώρια αγορά εργασίας.
Έτσι, στο 6μηνο Ιανουάριος – Ιούνιος, δημιουργήθηκαν σωρευτικά, περισσότερες από 340.500 νέες θέσεις εργασίας, απόδοση που αποτελεί ρεκόρ 25ετίας, όσο δηλαδή είναι διαθέσιμα τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη. Ζητούμενο είναι βέβαια, το ποιες από αυτές τις θέσεις θα παραμείνουν και μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου, καθώς στην πλειοψηφία τους πρόκειται για θέσεις που δημιουργούνται από τους πρώτους θερινούς μήνες και χάνονται μετά το φθινόπωρο. Όπως άλλωστε, χάθηκαν τον περασμένο μήνα περισσότερες από 68.000 θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, καθώς με την διενέργεια των πανελληνίων εξετάσεων, έληξε και τυπικά η σχολική χρονιά. Στα θετικά είναι και το γεγονός ότι διατηρήθηκε, έστω και οριακά, η επικράτηση των θέσεων πλήρους εργασίας, έναντι των θέσεων μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.
Αναλυτικά, κατά το μήνα Ιούνιο 2025 το σύστημα καταγράφει αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι προσλήψεις υπερίσχυσαν των απολύσεων, κατά 15.668 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 365.226, ενώ οι αποχωρήσεις σε 349.558. Από τις 349.558 συνολικά αποχωρήσεις, οι 112.837 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 236.721 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Ιούνιος 2025 και Ιούνιος 2024, προκύπτουν 8.293 λιγότερες θέσεων εργασίας για τον Ιούνιο 2025.
Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 2025, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.760.733 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.420.161, εκ των οποίων οι 853.609 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 566.552 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εξαμήνου του 2025 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 340.572 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.
Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας, έπαιξε η σημαντική αύξηση των προσλήψεων κατά τον Μάιο με +137.841 νέες θέσεις εργασίας και κατά τον Απρίλιο με +133.907 θέσεις. Έτσι, στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου, το ισοζύγιο είναι θετικό κατά μόλις 1.364 θέσεις, συγκριτικά με την επίσης πολύ καλή περσινή χρονιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το σύστημα Εργάνη οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης επικράτησαν, έστω και οριακά (192.784 ή 52,78%) έναντι των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ειδικότερα, η μερική απασχόληση έφτασε στο 37,67% με 137.576 θέσεις εργασίας και η εκ περιτροπής εργασία στο 9,55% του συνόλου (34.866 θέσεις). Στο εξάμηνο, η πλήρης απασχόληση ανήλθε στο 57,33%, ενώ η μερική και η εκ περιτροπής περιορίστηκαν στο 33,76% και στο 8,91%, αντίστοιχα.
Ανά φύλο, τα στοιχεία δείχνουν τις …προτιμήσεις των εργοδοτών σε άνδρες, κατά τους θερινούς μήνες. Έτσι, ενώ για τους άνδρες το πρόσημο ήταν θετικό, με 30.767 νέες θέσεις εργασίας, στις γυναίκες φαίνεται πως επικράτησαν οι απολύσεις, με αποτέλεσμα τελικά, να χαθούν 15.099 θέσεις.
Όπως επίσης, φαίνεται και η προτίμηση για νέους σε ηλικία εργαζόμενους, που δέχονται άλλωστε να εργαστούν σεζόν, σε κάποιο νησί ή σε τουριστικές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι στις ηλικίες 15 – 24 ετών δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο 47.573 νέες θέσεις εργασίας. Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες κατέγραψε η πλέον παραγωγική ηλικιακή κατηγορία, 30 – 44 ετών όπου χάθηκαν 23.158 θέσεις, ενώ οι απολύσεις επικράτησαν και στις ηλικίες 45 – 64 ετών (-5.367 θέσεις) και 25 – 29 ετών (-3.642 θέσεις).
Και όπως κάθε καλοκαιρινό μήνα, οι υπηρεσίες εστίασης (+33.702 νέες θέσεις εργασίας) και τα καταλύματα (+26.556 θέσεις), κάλυψαν ένα μεγάλο μέρος των προσλήψεων του Ιουνίου. Οι απώλειες που κατέγραψε η εκπαίδευση (-68.130 θέσεις) τον ίδιο μήνα, λόγω λήξης της σχολικής περιόδου, περιόρισαν σημαντικά τα οφέλη από την εποχική εργασία που προσφέρει τον Ιούνιο, ο τουρισμός.