Χάσμα τιμών καταγράφεται από το χωράφι στο ράφι, δημιουργώντας πολλαπλά δυσμενή αποτελέσματα, για παραγωγούς και καταναλωτές, με βάση όσα καταγράφηκαν σε εκδήλωση που οργάνωσε, τη Δευτέρα το μεσημέρι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό στο Σύνταγμα, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), στο πλαίσιο του Info Fest της ΓΣΕΕ.
Μάλιστα, παρά τη μείωση τιμών στο χωράφι, σε προϊόντα, όπως τα όσπρια ή το σιτάρι, δεν υπήρξε “μετενέργεια” στις τελικές τιμές, με βάση όσα τόνισε ο Θωμάς Μάνος, Γραμματέας στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Οσπρίων, σε σχετικό πάνελ με τον Απόστολο Ραυτόπουλο, Πρόεδρο στην Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), τον Δημήτρη Μόσχο, Πρόεδρος, στον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και τον Παναγιώτη Τριβέλλα, Καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), Διευθυντή Εργαστηρίου Οργανωσιακής Καινοτομίας και Συστημάτων Διοίκησης.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Μάνος ανέφερε ότι η τιμή στο ράφι στα όσπρια, είναι αυξημένη κατά 200-250% πάνω από την τιμή παραγωγού. Κι όπως σημείωσε ο κ. Ραυτόπουλος, δίνοντας ένα σχετικό παράδειγμα, οι γίγαντες Πρεσπών, από τα 5 ευρώ που πληρώνεται ο παραγωγός, ανά κιλό, πάνε στα 10 και 12 ευρώ. Ανάλογα και το μοσχάρι, που όπως είπε ο κ. Ραυτόπουλος από τα 8 ευρώ περίπου που φεύγει από τον παραγωγό, καταλήγει στα σχεδόν 20 ευρώ, ανά κιλό στον καταναλωτή.
“Δε θέλουν να αντιμετωπίζουν τη λαίλαπα της ακρίβειας”, τόνισε ο κ. Μάνος σημειώνοντας ότι στους πληττόμενους είναι τόσο ο παραγωγός όσο και ο καταναλωτής. Υπογράμμισε, δε, ότι το ποσοστό διαφοράς από το χωράφι στο ράφι “δεν μπορεί να το συναντήσουμε πουθενα”.
Ενέργεια και εισροές
“Είχαμε αύξηση του κόστους παραγωγής”, συμπλήρωσε ο κ. Μάνος, που εστιάζοντας στο κόστος εισροών, την ενέργεια, την απουσία πρόβλεψης για αγροτικό πετρέλαιο, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες.
“Η μεσοσταθμική αύξηση είναι στο 40 – 50%. Αλλά τη φετινή χρονιά έχουμε μείωση της τιμής, σε πολλά είδη. Αλλά, δυστυχώς, είδαμε να μην περνάει στο καταναλωτή. Στα σιτηρά είχαμε μείωση 30% στο σκληρό σιτάρι, στο μαλακό στο 25%. Είδαμε πουθενά μειώσεις; Τουναντίον σ αυξησεις είδαμε”, ανέφερε ο κ. Μάνος.
Εξειδικεύοντας, ανέφερε ότι το καλοκαίρι, μετά τη συγκομιδή, στα όσπρια υπήρξε πτώση τιμής. “Το συμπέρασμα είναι ότι έχει σπάσει η αλυσίδα, για να υπάρχει η σωστή αγορά. Κι όταν σπάσει η αλυσίδα ζούμε φαινόμενα ανεξέλεγκτα. Η μεγαλύτερη αιτία της αύξησης των τιμών είναι υπερσυγκέντρωση και τα ολιγοπώλια. Υπάρχει μειωμένη διαπραγματευτική δυνατότητα και επιβάλλουν τα δικά τους θέλω. Κι έτσι υπάρχει η διαφορά από το χωράφι στο ράφι. Παραγωγοί και καταναλωτές χάνουν”, υπογράμμισε.
Συνταγή σωτηρίας
Ο κ. Μάνος, στο φόντο και των μέτρων που προωθεί το ΥΠΑΝ ζήτησε να υπάρξει διαφάνεια. “Μια πλατφόρμα για το πώς ξεκινά ένα προϊόν από το χωράφι και πώς καταλήγει στο ράφι. Δυστυχώς δεν έχει γίνει από τις οχλήσεις μας και δεν υπάρχει θέληση να γίνει.
Έχει συνέπειες, επαγγελματικές και κοινωνικές”, υπογράμμισε ο κ. Μάνος και εστίασε στην εξάρτηση της παραγωγικής Ελλάδας από τα ολιγοπώλια εφοδίων, ενέργειας κτλ. “Λίγοι έχουν τον έλεγχο των εφοδίων, λίγοι της ενέργειας. Κι έτσι υπάρχει εγκατάλειψη της περιφέρειας. Κάποτε θυμηθήκαμε την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας. Ουαί και αλίμονο, εάν εξαρτηθεί από εθνικές παραγωγές η χώρα”, υπογράμμισε με έμφαση.