Ψάχνουν μεροκάματο στη Σουηδία

ΔΕΛΕΑΡ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΗ ΧΩΡΑ

Advertisement

Τα τελευταία χρόνια οι Σουηδοί έχουν εντοπίσει ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού σε κλάδους όπως τα ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα, οι βιοεπιστήμες, αλλά και οι σεφ.

Για τον λόγο αυτόν αναζητούν προσωπικό από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ανάγκες αυτές μπορούν να καλυφθούν και από Ελληνες που έχουν τα ανάλογα προσόντα.

Ετσι, η «Σουηδική Εβδομάδα» έδωσε την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να εργαστούν στη σκανδιναβική χώρα να ενημερωθούν για την αγορά εργασίας και να συζητήσουν με στελέχη επιχειρήσεων ώστε να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις για το πώς θα κινηθούν στη συνέχεια.

Advertisement

Κάποιοι, μάλιστα, που είχαν ήδη στείλει τα βιογραφικά και είχαν προεπιλεγεί πέρασαν και από τη διαδικασία της συνέντευξης με στελέχη επιχειρήσεων.

Οι απαντήσεις στην ερώτηση για τους λόγους που οδηγούν κάποιο να αναζητήσει εργασία στη Σουηδία είναι λίγο πολύ οι ίδιες. Ολοι θέλουν να ζήσουν σε μια χώρα που φημίζεται για την αποτελεσματικότητα και τη φροντίδα που δείχνει στους πολίτες της.

«Εάν είναι να φύγω από την Ελλάδα, προτιμώ να πάω σε μια χώρα όπως η Σουηδία, η οποία φημίζεται για την ποιότητα ζωής που παρέχει», είπε στο «Εθνος» η Φωτεινή Μποχατζιάρ, η οποία είναι νοσηλεύτρια και σχεδιάζει να φύγει μαζί με τη δίδυμη αδελφή της, Αντωνία.

Advertisement

Τα βιογραφικά και τα προσόντα

Ο Γιάννης Μετοικίδης, ο οποίος είναι τεχνολόγος ιατρικού εργαστηρίου, συμπληρώνει ότι «οι προοπτικές για το αύριο είναι σίγουρα καλύτερες στη Σουηδία. Στην Ελλάδα δεν μπορούμε καν να δούμε πού θα σταματήσει η κατηφόρα. Η προοπτική της Σουηδίας με ενδιαφέρει εδώ και καιρό, μάλιστα έχω κάνει και μερικές συνεντεύξεις και πιστεύω ότι οι Ελληνες με προσόντα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν εκεί».

Η απόκτηση περισσότερων γνώσεων από ανθρώπους που κάποια στιγμή σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η εργασία στο εξωτερικό είναι ελκυστική.

Ο σεφ Γιώργος Πρίφτης εργάζεται στις Κυκλάδες, αλλά αποφάσισε ότι θέλει να δουλέψει για ένα διάστημα στη Σουηδία. «Το οικονομικό δεν παίζει τον πρώτο ρόλο γιατί, απ’ όσα μάθαμε, οι μισθοί των σεφ είναι περίπου οι ίδιοι. Αυτό που θέλω είναι να διδαχθώ από τους Σουηδούς, να μάθω περισσότερα πράγματα για την κουζίνα τους και να τα εφαρμόσω στην Ελλάδα, όπως έκανα και με την ιαπωνική κουζίνα», εξηγεί.

Advertisement

Από την πλευρά τους, οι Σουηδοί αναγνωρίζουν ότι οι Ελληνες επαγγελματίες είναι ικανοί και, ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, πιο πρόθυμοι να εργαστούν στο εξωτερικό για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ο Μιγκέλ Σαλβαντόρ είναι εκπρόσωπος 20 ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των βιοεπιστημών. Οπως εξηγεί, «αυτήν τη στιγμή η περιοχή του Ορεσουντ είναι κάτι σαν τη Σίλικον Βάλεϊ τον βιοεπιστημών. Περίπου 2.000 start ups ιδρύονται κάθε χρόνο και είναι αδύνατο να καλυφθούν όλες οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Ετσι, αναζητούμε εργαζόμενους από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», εξηγεί.

«Η οικονομική κρίση και οι συνθήκες που διαμόρφωσε πίεσαν τους Ελληνες να κινηθούν προς την Ευρώπη, κάτι που οι πολίτες των άλλων χωρών έκαναν νωρίτερα λόγω κουλτούρας», προσθέτει η εθνική συντονίστρια του δικτύου EURES Ελλάδας, Κατερίνα Φλάκα.

Advertisement

ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

«Θα φύγω σίγουρα έξω, στην Ελλάδα δεν έχω μέλλον»

«Παρέλαση» έκαναν εκατοντάδες γιατροί, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, μηχανικοί από όλη τη Βόρεια Ελλάδα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, όπου έγιναν ενημερωτικές επαφές με στελέχη του σουηδικού οργανισμού απασχόλησης Arbetsformedlingen.

Ολοι κρατούσαν έναν φάκελο με το βιογραφικό τους και συστατικές επιστολές και δήλωναν αποφασισμένοι και έτοιμοι να πάρουν τις βαλίτσες τους για να ζήσουν στη Σουηδία.

Advertisement

«Είναι πολύ μεγάλες οι ανάγκες στον τομέα της Υγείας στη Σουηδία, ενώ η γειτονική Δανία έχει ανάγκη από χημικούς, βιολόγους, φαρμακοποιούς και τεχνικές ειδικότητες», αναφέρει στο «Εθνος» η Ελένη Φουλίρα, συντονίστρια του προγράμματος Ελλάδας – Σουηδίας στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αγγελος Αλνίμερ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαουδική Αραβία από Παλαιστίνιο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Σπούδασε Ιατρική στο ΑΠΘ, έκανε ειδικότητα γενικής χειρουργικής στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και στα 33 χρόνια του ετοιμάζεται να μεταναστεύσει στον ευρωπαϊκό Βορρά μαζί με τη νοσηλεύτρια σύζυγό του, Στέλλα Στεφάνου, και τα δύο μικρά παιδιά τους. Εζησε για δύο χρόνια στη Στοκχόλμη (2006-2008), όπου εργάστηκε σε γηριατρική κλινική και τώρα είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ.

«Υπάρχει προοπτική»

«Εδώ δεν υπάρχει κανένα μέλλον. Εφτασα στα 33 μου για να πάρω ειδικότητα και τώρα δεν έχω τίποτα να κάνω. Στη Σουηδία θα βρω δουλειά, και σχετικά εύκολα, επειδή γνωρίζω καλά τη γλώσσα. Στις ιατρικές ειδικότητες η γνώση της γλώσσας είναι απαραίτητη, γιατί συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν Αγγλικά. Ο γιατρός εκεί δουλεύει αλλιώς, η σχέση του με τους ασθενείς διέπεται από ηρεμία, υπάρχει προοπτική, ενώ είναι πάντα ανοικτός ο τομέας της έρευνας», λέει στο «Εθνος» ο Αγγ. Αλνίμερ.

Advertisement

Ο Μάριος Κυριάκου ολοκληρώνει τις σπουδές του στη φυσικοθεραπεία, ενώ η Αγγελική Περδικάρη είναι στο 3ο έτος στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Βρέθηκαν στο ξενοδοχείο και ενδιαφέρθηκαν να εργαστούν στη Σουηδία.

«Δεν βλέπω προοπτική για το μέλλον. Πρέπει να αναζητήσω την τύχη μου στο εξωτερικό. Θα αρχίσω από τώρα να στέλνω βιογραφικά για να δω τι κατάσταση επικρατεί στη Βόρεια Ευρώπη, μια περιοχή που βρίσκω ελκυστική», δηλώνει ο Μ. Κυριάκου για να προσθέσει η Αγγ. Περδικάρη: «Κατάγομαι από την Κοζάνη και όταν τελειώσω τις σπουδές μου, γνωρίζω ότι εκεί δεν θα βρω δουλειά. Μου είπαν ότι στη Σουηδία ο κατώτατος μισθός για την ειδικότητά μου είναι 2.000 ευρώ και με αυτά τα χρήματα μπορώ να τα βγάλω πέρα. Δεν χάνω τίποτα με το να δοκιμάσω την τύχη μου».

Από… περιέργεια βρέθηκε να αναζητά πληροφορίες ο 22χρονος Γιώργος Μαρούδας, ο οποίος ολοκληρώνει τις σπουδές του ως ηλεκτρολόγος-μηχανικός σε κολέγιο που αποτελεί παράρτημα βρετανικού Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.

Advertisement

«Θα φύγω σίγουρα έξω, εδώ δεν έχω τίποτα να κάνω, η ειδικότητά μου δεν έχει μέλλον. Σκέφτομαι να πάω στην Αγγλία, αλλά μου αρέσει και η Σουηδία και μου είπαν ότι με την καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας που διαθέτω μπορώ πολύ εύκολα να βρω δουλειά. Η Βόρεια Ευρώπη παρέχει ευκαιρίες στον κατασκευαστικό τομέα και στις τεχνικές ειδικότητες και θα το ψάξω πολύ σοβαρά σε λίγους μήνες που ολοκληρώνω τις σπουδές μου», τονίζει ο νεαρός σπουδαστής.

πηγη

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement