Καθαρίστριες κάνουν δουλειά… εφοριακού

Advertisement

Μια βόλτα από κεντρικές ΔΟΥ της Αττικής αρκεί για να διαπιστώσει κανείς το έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης που παρατηρείται σε νευραλγικές δημόσιες υπηρεσίες όπως είναι οι εφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, κεντρική ΔΟΥ των δυτικών προαστίων απασχολεί καθαρίστριες στη θέση εφοριακών, προκειμένου να εξυπηρετούν το κοινό ή να βοηθούν τους υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν τεράστιες ουρές φορολογουμένων καθημερινά.

Μάλιστα, από τις τρεις καθαρίστριες που απασχολούνται στη συγκεκριμένη ΔΟΥ, «μία καθαρίστρια εργάζεται εκτελεί μόνιμα πλέον χρέη εφοριακού, ενώ η δεύτερη βοηθά περιστασιακά διάφορα τμήματα, ανάλογα με τις ανάγκες».

Advertisement

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην εν λόγω ΔΟΥ –που απασχολεί περίπου 35 εργαζομένους– χρέη διευθυντή εκτελεί ο προϊστάμενος, καθώς κανείς διευθυντής δεν δέχεται να μετακινηθεί στη συγκεκριμένη εφορία λόγω του τεράστιου όγκου δουλειάς και των «δύσκολων» περιοχών που εξυπηρετεί!

Μια προκήρυξη δεν φέρνει την.. άνοιξη

Όπως αναφέρουν εργαζόμενοι στην εν λόγω ΔΟΥ, η μαζική συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να κατοχυρώσουν υψηλότερη σύνταξη, σε σχεδιασμό με το «πάγωμα» των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, έχουν φέρει αρκετά τμήματα σε οριακή κατάσταση.

Άδεια γραφεία, όροφοι με 1 ή 2 εργαζομένους και τεράστιες ουρές είναι αποδείξεις της έλλειψης προσωπικού, ιδίως σε πόστα εξυπηρέτησης κοινού.

Advertisement

Όσο και να στοχεύει η κυβέρνηση σε ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και εξυπηρέτηση του κοινού από το Taxisnet και άλλες διαδικτυακές πύλες, στην πράξη τα πράγματα απέχουν πολύ από τους στόχους του Υπουργείου Οικονομικών, αφού οι φορολογούμενοι συρρέουν κατά εκατοντάδες στις εφορίες καθημερινά προκειμένου να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Χαρακτηριστικό των αναγκών που υπάρχουν είναι ότι με ειδική έγκριση της τρόικας, ο ΑΣΕΠ προχώρησε στην προκήρυξη 2Κ2015 τον περασμένο Μάιο για 465 θέσεις τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Οι επιτυχόντες του διαγωνισμού κλήθηκαν στις θέσεις τους μετά το καλοκαίρι και από τον Οκτώβριο έχουν πιάσει δουλειά.

Advertisement

Οι θέσεις όπου απασχολούνται αφορούν τόσο την εξυπηρέτηση κοινού όσο και ελεγκτικές αρμοδιότητες, αφού η εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων αποτελεί και βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, κατόπιν και των υποδείξεων της τρόικας.

Ο φορολογικές υπηρεσίες παραμένουν στην «πρώτη γραμμή» της μάχης, αφού εκεί θα κριθεί η επίτευξη των στόχων για τα δημόσια έσοδα και κατά προέκταση τα πλεονάσματα και ο δημοσιονομικός κόφτης.

πηγη:insider.gr/Βάσω Αγγελέτου

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement